Menzil Köyü Nerede ?Menzil tövbe olayı nedir? Menzil Cemaati nasıl bir cemaat? gibi sorular vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. 

Menzil nasıl bir yer? Menzil'de ne var? Menzil tarikatı kaç kişi? Menzil camaat lideri kim? gibi soruları cevabı haberimizin detayında.

Tokat'ta deprem! Tokat'ta deprem!

Menzil tarikatı nasıl bir tarikat?

Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Menzil köyü, Nakşibendi tarikatının Halidiyye koluna bağlı bir tasavvuf ekolü olan Menzil tarikatının merkezi olarak biliniyor. Cemaatin lideri Abdülbaki Erol, 12 Temmuz 2023 tarihinde hayatını kaybetti. Cemaatin faaliyetleri ise dini, ticari ve siyasi alanlarda devam ediyor.

Menzil tarikatı, Abdülhakim Erol tarafından kuruldu. Erol, “Gavs Bilvanisi” olarak anılan ve “Seyyid” soyundan geldiğini iddia eden bir zattı. Erol’un 1977 yılında vefat etmesinden sonra yerine oğlu Muhammed Raşit Erol geçti. Bu ismin de 1993 yılında vefat etmesinin ardından Menzil köyündeki cemaat liderliği postuna Abdülbaki Erol oturdu. Abdülbaki Erol, “Gavs-ı Sani” olarak anılan ve 12 Temmuz 2023 tarihinde hayatını kaybeden son Menzil şeyhi oldu.

Menzil tarikatının temel özellikleri, sünnete sıkı bağlılık ve çokça Allah’ı zikretmek. Cemaatin eğitim verdiği medreselerde ilim öğrenen talebeler, dünyanın dört bir yanında yaşayan ümmeti muhammedin mazlumlarına da yardım ediyor. Cemaat mensupları, “halka hizmet hakka hizmettir” düsturuyla hareket ediyor. Menzil tarikatının gücü ve etkisi her geçen gün artarken, cemaatin geleceği ise merak konusu. Abdülbaki Erol’un yerine kimin geçeceği henüz belli değil. Bazı iddialara göre cemaatin liderliği üç oğlu arasında paylaşılacak. Bazı iddialara göre ise cemaatte bölünme tehlikesi var.

Menzil cemaati yayın organı 

Menzil tarikatı, dini alanın yanı sıra ticari alanda da faaliyet gösteriyor. Semerkand Şirketler Grubu adı altında televizyonculuk, yayıncılık, pazarlama, gıda, sağlık, turizm gibi çeşitli sektörlerde hizmet veriyor. Cemaatin propaganda faaliyetleri ise Semerkand Yayın Grubu üzerinden sürdürülüyor.

Menzil cemaati kaç kişi?

Menzil cemati üyesi sayısı merak eidliyor. Türkiye'de  Cemaatlere üye olanların oranı %5 e yakındır. Bu orana göre Türkiye'de faliyet gösteren en büyük cemaatlarden biri olan Menzil Cematinin sayısı milyonlara tekabil ediyor.

Menzil Nakşibendi tarikatının özellikleri neler?

Nakşibendi tarikatı, İslam dininin tasavvufi bir yönünü temsil eden bir oluşumdur. Bu tarikat, öğrencilerine Allah’a yakınlaşma yollarını öğreterek, Kur’an ve hadislerin ışığında manevi bir eğitim vermektedir. Nakşibendilik, Abdulhalik-ıl Güjdevani tarafından kurulan ve Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi’nin adını taşıyan Sünni bir tarikattır.

Nakşibendi tarikatının bazı önemli özellikleri şunlardır:

  • Ehli sünnet inancına bağlıdır ve gizli zikir yapar. Gizli zikir, kalben Allah’ı anmak demektir.
  • Râbıta ve teveccüh adlı iki uygulaması vardır. Râbıta, müridin kendisini mürşidi ile karşı karşıya gibi düşünerek ondan feyiz almasıdır. Teveccüh ise Allah için yapılan her şeyin ibadet olduğu bilincidir.
  • Hatme ve vird adlı iki ibadeti vardır. Hatme, topluca Muhammed’e salavat getirmek ve zikretmektir. Vird ise dil damağa yapıştırılarak belirli sayıda Allah demek ve nefsi terbiye etmektir.

Menzil Cemaati nasıl büyüdü?

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Menzil Köyü’nde yaşayan Menzil Cemaati’nin lideri Abdulbaki Erol, 74 yaşında vefat etti. Erol’un cenaze törenine Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve muhalefet liderleri de taziye mesajları yayımladı.

Menzil Cemaati, Nakşibendiye’nin Halidiyye koluna bağlı bir dini oluşumdur. Kurucusu Abdulhakim Erol’un oğlu Muhammed Raşit Erol’un ölümünden sonra yerine geçen Abdulbaki Erol, 1993 yılından beri cemaatin başındaydı. Cemaat, siyasetle yakın ilişkiler kurmuş ve 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı almıştı. Cemaatin ekonomik faaliyetleri de gelişmişti. Semerkand Vakfı, turizm şirketleri, medya organları, vakıflar ve eğitim kurumları gibi farklı şirket ve yapılanmalar; cemaatin birincil ekonomik kaynağını oluşturuyordu.

Menzil Cemaati, 2000’li yıllarda ikiye ayrılmıştı. Ana koldan ayrılan Fevzettin Erol liderliğindeki grup Buhara olarak da biliniyor ve merkezi Eskişehir’in Sivrihisar ilçesindeki Buhara köyüydü. Menzil olarak anılan asıl büyük grup ise Menzil Köyü merkezliydi.

Menzil'de fotoğraf çekmek yasak mı?

Menzil köyünde fotoğraf çekmek yasak mı? Bazı kaynaklara göre Menzil köyünde normal yaşamda fotoğraf çekmek yasak olduğu iddia ediliyor. Menzil Cemaati’ne yakın kaynaklara göre, cemaatin fotoğraf çekmeye karşı olmadığı, ancak bunun saygısızlık olarak algılanabileceği için tercih edilmediği belirtiliyor. Cemaatin gizliliğe önem verdiği ve medyadan uzak durduğu da biliniyor.

Menzil cemaati siyasi ilişkileri var mı?

Menzil tarikatının siyasi alanda da etkisi var. Cemaatin kuruluşları olan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Semerkand Vakfı, Beşir Derneği ile Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu (GENÇKON), 14 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı.

Menzil Cemaati tövbe olayı nedir?  Tövbeler iptal mi oldu? Menzil tövbe seansı

Menzil cemaati uygulamaları tövbe oturumlarında, cemaatin şeyhleri ​​ve vekilleri cemaate katılanları tövbe etmeye teşvik eder. Bu seanslarda, cemaat üyeleri şeyhin tuttuklarını takip ederek günahlarından pişmanlık duymalarını ve Menzil şeyhini kendilerini şeyh olarak kabul ettiklerini ifade ederler. Bu tövbe seansları, cemaatin manevi arınma ve tövbeyi ağırlamak için bulunmayı arzuluyor. 

Menzil Cemaati Şeyhi Abdülbaki Elhüseyni'nin ölümünün ardından şeyhin üç oğluna birer camii ve 'tövbe yetkisi' verildiği iddia edildi.

Cemaatte bugüne kadar yapılan tövbelerin iptal edildiği duyuruldu.

Menzil köyü nerede?

Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Menzil köyü, Nakşibendi tarikatının bir kolu olan Menzil cemaatinin merkezi olması nedeniyle yurt içi ve yurt dışından binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Cemaatin manevi önderi Seyyid Abdülbaki El-hüseyni’nin 12 Temmuz 2023 tarihinde vefat etmesinin ardından köye gelen ziyaretçi sayısı daha da arttı. Cenazesi Menzil köyünde defnedilen El-hüseyni’nin kabri, cemaat mensupları tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

Menzil nasıl bir yer?

Menzil köyü, Adıyaman il merkezine 75 km uzaklıkta bulunuyor. Köyün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Köyde çay evi, pastane, lokanta ve fırın gibi işletmeler de hizmet veriyor. Köyün iklimi hafif karasal olup, kışlar serin, yazlar sıcak geçiyor. Menzil köyü, tasavvuf kültürünü yaşatan ve yaymaya çalışan bir cemaatin merkezi olmasıyla dikkat çekiyor. Cemaatin eğitim verdiği medreselerde ilim öğrenen talebeler, dünyanın dört bir yanında yaşayan ümmeti muhammedin mazlumlarına da yardım ediyor. Cemaat mensupları, sünnete tam bağlı ve “halka hizmet hakka hizmettir” düsturuyla hareket ediyor.

Menzil'e nasıl gidilir?

Menzil köyüne ulaşmak için özel araçla veya tur firmalarıyla gidebiliyor. Adıyaman’ın Kahta ilçesinin doğusunda yer alan köye, Kahta’dan kalkan minibüslerle de ulaşılabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi