ATV ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisi çok seviliyor. TRT’nin Diriliş Ertuğrul dizisinin devamı niteliği olan yapım beş sezondur izleyicileri ekranların başına kilitliyor. Dizinin hayranları Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi’yi de merak ediyor. Bu nedenle fazla bilgi edinmek istiyorlar.

Tahliye kararı Emel'in hayatını kararttı: "Benim yaşama hakkım yok mu?" Tahliye kararı Emel'in hayatını kararttı: "Benim yaşama hakkım yok mu?"

Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin özellikle özel hayatı merak konusu oluyor. Birçok kişi Orhan Gazi ilk eşi kimdir sorusuna yanıt arıyor. Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Orhan Gazi Ilk Esi 4

Orhan Gazi İlk Eşi Kimdir?

Osman Bey’in oğlu olan Orhan Gazi, Osmanlı Devleti’nin en başarılı padişahları arasında yer alıyor. Orhan Gazi, tahta ilk çıktığında 16.000 km² olan devletin sınırlarını yaklaşık 100.000 km²’ye çıkardı.

Orhan Gazi’nin savaşlarda ve siyasetteki başarısı kadar özel hayatı da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Sık sık Orhan Gazi ilk eşi kimdir sorusu soruluyor.

Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi toplamda dört kez evlenmiştir. İri yapılı ve mavi gözlü olarak tasvir edilen Orhan Gazi ilk evliliğini ise Nilüfer Hatun ile yapmıştır. Orhan Gazi’nin ilk eşi olan Nilüfer Hanım, 1283 yılında o zamanlar Bizans hakimiyetinde olan Bursa’da doğdu. Bazı iddialara göre Orhan Gazi ile evlenmeden önce Bilecik’in Bizans valisinin oğlu ile nişanlıydı. 1299 yılında Osmanlı Devleti’nin Bilecik ele geçirmesi sonucu tutsak alındı.

Nilüfer Hanım daha sonra Orhan Gazi ile evlendirildi ve Osmanlı Devleti’ndeki ilk yabancı kökenli sultandır. Bu evlilikten Süleyman, Murad ve Kasım adında üç oğlu oldu. Murad daha sonra Orhan Gazi’nin veliahtı olarak tahta çıktı.

Orhan Gazi sefere çıktığı zamanlarda sarayda kalan Nilüfer Hanım devletin ve askerlerin lideri olarak görev yapardı. Sarayda baş hatunluk görevini de üstlenen Nilüfer Hanım, 1383 yılında vefat etti ve Bursa’daki Orhan Gazi türbesine defnedildi. Nilüfer Hanım, adilliği ve hayırseverliği nedeniyle halk arasında oldukça sevilen biriydi. Bu yüzden daha sonra ismi Bursa’nın Nilüfer ilçesine verildi.

Orhan Gazi Ilk Esi 5

Orhan Bey Holofira İle Evlendi Mi?

Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Bey, Holofira evlenmiştir. Bu evlilikten Holofira’nın adı Nilüfer olmuştur. Orhan Gazi ilk eşi kimdir başlığında bahsettiğimiz Nilüfer Hatun, Orhan Bey’in ilk eşidir ve I. Murad’ın annesidir.

Orhan Gazi Eşleri! Kaç Eşi Var?

Orhan Gazi ilk eşi kimdir sorusunun ardından Orhan Gazi’nin kaç eşi olduğu da merak ediliyor. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in oğlu olan Orhan Bey dört kez evlenmiştir. İlk eşi Nilüfer Hanım ile olan evliliğinden sonra üç kez daha evlendi.

Orhan Gazi’nin diğer eşleri şu şekildedir:

  • Asporça Hatun
  • Theodora Hatun
  • Eftandise Hatun

Orhan Gazi Ilk Esi 3

Asporça Hatun

Orhan Gazi’nin ikinci eşi olan Asporça Hatun 1300 yılında doğdu. Asporça Hatun’un babası Bizans İmparatoru II.Andronikos Paleologos, kızını Osmanlı padişahı ile evlendirerek Osmanlı seferlerini durdurmak istemiştir.

Asporça Hatun ile Orhan Gazi’nin 1316 yılında evlenmesine rağmen Osmanlı akınları devam etti.

Bu evlilikten Şehzade İbrahim ve Fatma Hatun adında iki çocuğu oldu. Oğlu Şehzade İbrahim daha sonra Eskişehir sancak beyi oldu ve abisi I. Murad’ın tahta çıkışını kabul etmeyince idam edildi.

Theodora Hatun

Theodora Hatun, 1332 yılında doğdu. Babası Bizans İmparatoru VI. İoannis ve annesi ise Kraliçe İrini Asanina’dır.

Osmanlı Devleti ile ilişkileri güçlendirmek ve iç savaş sırasında destek almak için Orhan Gazi ile evlendirildi.

Bu evlilikten Şehzade Halil doğdu. Şehzade Halil, Orhan Gazi’nin vefatının ardından tahta çıkmak için mücadeleye girişince I. Murad tarafından idam ettirildi.

Eftandise Hatun

Eftandise Hatun, Osman Bey’in en önemli komutanların biri olan Mahmut Alp’in kızıdır. Orhan Bey ile evlenmiştir.

Orhan Gazi ilk eşi kimdir, kaç eşi var, Orhan Bey Holofira ile evlendi mi sorularını sizler için yanıtladık.

Editör: Gulce Editor