Aktif bir deprem bölgesinde bulunan ülkemizde sık sık büyük depremler yaşanıyor. Bu depremlerin en yıkıcı olanlarından biri geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanmıştı.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da yaptığı paylaşımlarla ülkemizi deprem konusunda uyarmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir ile ilgili yaptığı uyarısı da büyük ses getirmişti. Bu nedenle birçok kişi Övgün Ahmet Ercan kimdir sorusunu sormaya başladı.

Bu sorunun cevabını ve Prof. Övgün Ahmet Ercan’ın son deprem tahminlerini sizler için araştırdık.

Ahmet Ercan Kimdir 4

Övgün Ahmet Ercan Kimdir?

Celal Şengör, Naci Görür ve Övgün Ahmet Ercan gibi dünyaca ünlü jeofizik mühendisleri ülkemizi potansiyel depremler hakkında sık sık uyarıyor.

80 yaşındaki delikanlı gençlere taş çıkartıyor: "Gençler 'bacağım ağrıyor' diye sızlanıyor" 80 yaşındaki delikanlı gençlere taş çıkartıyor: "Gençler 'bacağım ağrıyor' diye sızlanıyor"

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın özellikle son Balıkesir uyarısı sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bunun üzerine birçok kişi Övgün Ahmet Ercan kimdir sorusuna cevap aramaya başladı.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan 10 Kasım 1947 tarihinde Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğdu.

Ailesi Selanik göçmeni olan ünlü jeofizik mühendisinin Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile akraba olduğuna yönelik iddialar da var.

İlkokul ve lise eğitimini memleketi Nazilli’de alan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Jeofizik ve Jeoloji bölümüne girdi.

Buradaki eğitimini 1970 yılında tamamlayarak lisans derecesini aldı ve Jeofizik Mühendisi oldu. Mezun olduğu yıl Amerika’ya giderek dünyanın önde gelen okullarından biri olan Stanford Üniversitesinde yüksek lisansa başladı.

1973 yılında Stanford Üniversitesinden mezun oldu ve hemen ardından Colorado Madencilik Okulunda doktora çalışmalarına başladı.

Övgün Ahmet Ercan Kaç Yaşında?

Övgün Ahmet Ercan kimdir diye sorulan başarılı jeofizik mühendisi 10 Kasım 1947 tarihinde Aydın’da dünyaya geldi. Şu anda 76 yaşındadır.

Ahmet Ercan Kimdir

Övgün Ahmet Ercan Kariyeri

1974 yılında Amerika’da Yılın En Başarılı Yabancı Öğrencisi Ödülünü aldı. Doktora çalışmalarını 1975 yılında bitirip Türkiye’ye döndü. Aynı yıl içinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

1980 yılında Tübitak bursu alarak Massachusetts Institute of Technology’de doktora sonrası çalışmalarına başladı. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan 1980 yılında doçent, 1989 yılında ise profesör oldu.

2000-2002’de TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanlığı ve 2002 ile 2004 yılları arasında Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Genel Başkanlığı görevlerini üstlendi.

2004 yılında emekli olana kadar İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünde çalışmaya devam etti. 2006-2007 yılları arasında İran’ın petrol danışmanlığını yaptı.

2010 yılında Ülkeler Deprem Ağı Türkiye Başkanlığı görevine atandı. 2011 yılında akademiye geri dönme kararı alarak İstanbul Teknik Üniversitesindeki eski görevine geri döndü ve aynı zamanda Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde çalışmaya başladı.

2011 ile 2012 yılları arasında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odası Başdanışmanlığı yaptı.

Övgün Ahmet Ercan Hangi Üniversitede Çalışıyor?

Övgün Ahmet Ercan kimdir sorusunun cevabını bulanlar ünlü profesörün hangi üniversitede çalıştığını da öğrenmek istiyor.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 1975 ile 2004 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

2004 yılında emekli oldu ancak 2011’de yeniden öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

O tarihten beri İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümlerinde çalışmaya devam ediyor.

Ahmet Ercan Kimdir 5

Prof. Ahmet Ercan Son Deprem Tahminleri Neler?

Yaptığı paylaşımlarla ülkemizi sık sık deprem konusunda uyaran Prof. Ahmet Ercan’ın son deprem tahminleri de merak ediliyor.

Dünyanın önde gelen jeofizik mühendisleri arasında yer alan Prof. Ahmet Ercan’ın son deprem tahminleri şu şekildedir:

  • Balıkesir Depremi: “Balıkesir ili, Ege düşüntülü ile Marmara Kuzey Anadolu yanal kırıklarından etkilenir. Balıkesir, Havran-Balya, Edremit Koyu-Ayvacık, Yenice-Gönen Çan-Biga, Manyas, Sarıköy, Edincik, Etili kırıkları 30 yılda bir M7’e dek deprem üretebilir. Balıkesir, ovaya değil, batıya yerleşmeli.”
  • Karaburun ve Foça depremi: “Midilli-Sisam-Karaburun-Foça alanı Zeytinbağ kırığının gerdiği bir deprem alanıdır. Son deprem 12 Haz. 12.28’de M6,2 olmuş, ancak buradaki gerginliği boşaltamamıştı. Bugün Midilli M4,5; gerginliğin sürdüğünü göstermektedir. Bölge M 6,5’a kadar büyük depreme gebedir. Süresini bilmiyoruz.”
  • İstanbul depremi: “İstanbul'da 10 yıl içinde deprem beklemenin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Hissel kalbel vukuu'dur (içime öyle doğdu). 1999'da Marmara kabuğu çok yorgun düştü. 10 yıl içinde deprem yaparsa şaşırırım. Çare; sağlam yerde, sağlam yapı. Onun için de ekonomik güç gerek. O da yok.”

Övgün Ahmet Ercan kimdir, hangi üniversitede çalışıyor, kaç yaşında, Prof. Ahmet Ercan son deprem tahminleri neler sorularını sizler için yanıtladık.

Editör: Gulce Editor