Uyuşturucu ticareti yaparak dünyanın en zengin 7. insanı olan Pablo Escobar’ın hayatı merak konusu oldu. Bu yazımızda Kolombiya’da yaşayan ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar kimdir sorusu hakkındaki tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Pablo Escobar Kimdir

Pablo Escobar Kimdir?

Bir zamanlar uyuşturucu ticareti yaparak inanılmaz bir zenginlik yaşayan Pablo Escobar’ın hayatı son zamanlar gündem oldu ve sıklıkla araştırmaya başlandı.

Pablo Escobar, 1 Aralık 1949 tarihinde Kolombiya’nın Rionegro şehrinde dünyaya gelmiştir. Tam adı Pablo Emilio Escobar Gaviria'dır.

7 çocuklu bir ailede büyüyen Pablo Escobar’ın babası çiftçi, annesi ise ilkokul öğretmenidir. 

Yoksul bir ailede büyüyen Pablo Escobar, küçük yaşlarda ailesinin yaşadığı geçim sıkıntısına tanıklık etmiştir. 

Pablo Escobar zorlu günlerinde bir gün annesine şu sözleri söylemiştir. “ ''Sabret, büyüyünce istediğin her şeyi ayağına getireceğim'' 

Bingöl'de Deprem! Bingöl'de Deprem!

İlginizi Çekebilir: Kokain Kraliçesi Griselda Blanco Kimdir? Nasıl Öldü?  

Pablo Escobar Suç İşlemeye Nasıl Başladı?

Pablo Escobar’ın para kazanmak hırsı ve bu yüzden her yolu denemesi onu erken yaşlarda suç işlemeye itmiştir. 

Bir dönemin en zengin uyuşturucu baronu Pablo Escobar, suç işlemeye küçük hırsızlıklarla başlamıştır. 

İlerleyen zamanlarda ise kaçak sigara ve sahte ikramiye biletleri satarak dolandırıcılık dünyasına adım atmıştır. 

Pablo Escobar, kaçak sigara satışlarından sonra araba çalarak onların satışını yapmıştır. 

İşleri yavaş yavaş büyüyen Pablo Escobar, daha sonra Kolombiya’nın büyük kentlerinde ünlü ve varlıklı kişilerin çocuklarını kaçırarak fidye istedi.

Pablo Escobar Nasıl Uyuşturucu Baronu Oldu?

Pablo Escobar Kimdir 6

1970’li yılların başında en önemli uyuşturucu ürünü esrardı. Daha sonra 1970’li yıllarının ortasında kokain popüler olmaya başladı. 

Kolombiya’da kokain üretimi için adeta cennet bir ülkeydi. Çünkü kokainin üretildiği koka tarlaları komşu ülkeler olan Peru ve Bolivya’da yer alıyordu.

Pablo Escobar bir gün, Medellin şehrindeki ünlü uyuşturucu baronu Fabio Restrepo’yu öldürdü ve onun operasyon planını ele geçirdi.

Restepo’nun planını ele geçiren Escobar, daha sonra onun üretim ve dağıtım şebekesini dünyanın bu zamana kadar hiç görmediği uyuşturucu karteline çevirdi.

Pablo Escobar’ın ortaklık kurduğu kişiler arasında Medelli’nin en güçlü suç baronları da dahildi. Pablo Escobar’ın liderliğinde Peru ve Bolivya’daki tüm kokain hamurları satın alında ve çiftliklerinde işlenmeye başlandı. 

Pablo Escobar, ürettiği kokainleri dünyanın en büyük uyuşturucu pazarı ABD’de satmak için harika bir fikir buldu. ABD’ye kokainleri satmak için bir uçak satın alan Pablo Escobar, uyuşturucuları uçakların tekerine gizledi. İlk uçuş olan Panama’ya kendisi de gitti. 

Başta Florida olmak üzere bu kokainler ABD’nin birçok eyaletlerine satılmaya başlandı.

1980’li yıllara gelindiğinde Pablo Escobar, günde 15 ton kokaini ABD’ye sorunsuz bir şekilde kaçırıyordu.

Pablo Escobar’ın Siyasete Girişi

Pablo Escobar, gençliğinde hep arkadaşlarına Kolombiya’nın başkanı olacağım dediği bilinmekteydi. 

Büyük paralar harcayan Pablo Escobar, 1982 yılında milletvekili olarak seçilmeyi başardı.

Bu başkanlık çok uzun sürmedi. Çünkü Kolombiya kabinesinde o dönemin Adalet Bakanı, Pablo Escobar’ın kirli işlerini mecliste açıklamaya başladığı için istifa etmek zorunda kaldı.

Pablo Escobar’ın Tutuklanması ve Hapisten Kaçması

Pablo Escobar hakkında 1991 yılında Cesar Gaviria hükümeti döneminde tutuklanma kararı çıkartıldı. 

Hükümetin kararlı olduğunu anlayan Escobar, teslim olmaya karar verdi. Çünkü teslim olmadığı takdirde yakalandığı anda ABD’ye teslim edilmesi söz konusuydu.

Teslim olan Pablo Escobar, hükümetle bir anlaşma yaptı. ABD’ye gönderilmeyeceği şartı kabul edildi ve kendi hapishanesini inşa etmesine izin vereceklerdi.

Pablo Escobar, milyonlarca dolar harcayarak içerisinde spa ve kumarhane olan bir hapishane inşa etti. 
Halk arasında Escobar Oteli diye geçen bu hapishanede gardiyanları, devlet memurları arasından Pablo Escobar kendisi seçti.

Pablo Escobar’ın 5 yıldızlı bir otelden farkı olmayan bu hapishanede keyfi kısa sürdü. Hükümet kendisini standart bir hapishaneye nakil etmek isteyince firar etmek durumunda kaldı.

Pablo Escobar Nasıl Öldü?

Pablo Escobar Kimdir 5

Pablo Escobar hapisten kaçtık sonra hükümetle arasında 16 ay süren bir kovalamaca yaşandı. Pablo Escobar, hükümetten kaçarken kendisini ve ailesini korumak için büyük çaba ve para harcadı.

Bu dönemde Pablo’nun ortakları birer birer yakalanıp öldükleri için Medelli’nin Karteli çöktü ve sonunda dağıldı.  Hükümetin yanı sıra Los Pepes adında bir çete tarafından da kovalanan Pablo Escobar iyice köşeye sıkışmıştır. 

Los Pepes adındaki çete, Pablo Escobar’ın öldürdüğü insanların yakınlarından oluşuyordu. Bu çete Escobar’ı öldürmek için adeta ant içmişti. 

Pablo Escobar, 3 Aralık 1993 günü askerler ile girdiği bir çatışmada bacağından, göğsünden ve kulağından vurularak öldürüldü. 

Birçok kişi Pablo Escobar’ın sadece yaraladığını ve kendisinin sağ ele geçirilmek istemediği için kulağına ateş ederek intihar ettiğini düşünmektedir.

Seveni olduğu kadar nefret edeni de çok fazla olan Pablo Escobar’ın cenazesine 25.000 kişi katılmış ve bir devlet büyüğü gibi son yolculuğuna uğurlanmıştır. Pablo’nun bu kadar çok sevilmesinin nedeni ise yoksullar için birçok ev inşa etmesidir.

Pablo Escobar’ın Ailesi

Pablo Escobar Kimdir 3

Pablo Escobar 1976 yılında Maria Victoria Henao ile henüz 15 yaşında bir genç kızken evlenmiştir. Bu evliliğinden bir Pablo Escobar adından bir oğlu ve Manuela Escobar adından bir kızı vardır.

Pablo Escobar’ın eşi Maria ve çocukları hükümet tarafından koruma altına alınmıştır.

Pablo Escobar’ın oğlu Kolombiya’da yaşayan bir yazardır. Üniversite eğitimini Mimarlık bölümünde tamamlamıştır.

Pablo Escobar’ın kızı Manuela ise babasının ölümünden sonra medyada gözükmeden, gözlerden uzak bir yaşam sürmeyi tercih etmiştir. 

Pablo Escobar Kaç Kişiyi Öldürdü?

Pablo escobar işlemiş olduğu suçların organizasyonunu koruyabilmek için binlerce insanı gözünü kırpmadan öldürdü.

Pablo Escobar, hayatı boyunca 200’e yakın hakim ve savcıyı, 1000’e yakın polis memurunu öldürmüştür.

Pablo Escobar’ın ölümünden sorumlu tutulan diğer 3000 kişi ise gazeteciler ve diğer insanlardır. 

Pablo Escobar’ın Serveti 

Pablo Escobar’ın ABD’ye uyuşturucu kaçırdığı dönemlerde günde 60 milyon kazandığı tahmin ediliyor. Bu hesaba göre de yılda yaklaşık olarak 22 milyar dolar kazandığı düşünülüyor.

Pablo Escobar, bu kazancı ile içinde yaşadığı Kolombiya devletinden daha güçlü hale gelmiştir. 

Pablo Escobar’ın serveti öyle fazlaydı ki paralarını koyacak yer bulamadığı için depoya koymuştur ve burada fareler paralarının 2.2 milyar dolarlık bankotunu yemiştir.

Pablo Escobar Neden Dolar Yaktı?

Pablo Escobar Kimdir 8

Pablo Escobar polisten kaçtığı yıllarda üşüyen kızını ısıtmak için 2 milyon doları doları yakmıştır. Pablo Escobar, yine polisten kaçtığı yıllarda yemek pişirmek ve ısınmak için bir çuval dolusu parayı yakmıştır. 

Pablo Escobar Filmi

Pablo Escobar Kimdir 4

Pablo Escobar, Kötülüğün Efendisi adıyla yazılan dizi ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın hayatını konu almaktadır.

Pablo Escobar’ın hırsızlıkla başlayan suç dünyası ve zamanla büyük bir uyuşturucu baronu haline gelmesini konu alan dizi, 74 bölümden oluşmaktadır ve Netflix platformunda yer almaktadır.

Pablo Escobar’ın Sözleri

Tarihe adını yazdırmayı başaran ve bir dönem dünyanın en zengin 7. insanı olan Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın hayatı film sahnelerini aratmamaktadır. 

İşte dünyaca ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın bazı sözleri şunlardır:

  • Beyin paraşüt gibidir, açmazsan hiçbir işe yaramaz.
  • İşin özü, az konuşmak çok yapmaktır.
  • Risk almayan asla çok  kazanamaz.
  • Bilgili kişi çok okuyan değil daha iyi anlayandır.
  • İmkansız, benim için sadece sözlükteki bir kelimedir.
  • Birisini tanımak istiyorsan ne düşündüğünü değil ne sevdiğini sor. 
Kaynak: Haber Merkezi