Perşembe akşamları sela okuma, İslam ülkelerinde Cuma gününden önceki gecede uygulanan eski bir gelenektir. Peki Perşembe günleri neden sela okunur? İşte detaylar...

Perşembe günleri neden sela okunur? 

Sela, insanları camiye çağırmak için kullanılan bir duadır. Cuma günleri, cuma namazı öncesi hoca tarafından verilen vaazı dinlemeye gelmeleri için insanlara sela okunur. Bir cenaze olduğunda da cenaze namazına katılmaları için insanlara sela okunur.

Bunun dışında, bir camide vaaz veya mevlid gibi bir etkinlik olacağı zaman da sela okunur. Örneğin, bir yerde her salı günü öğle namazı öncesinde vaaz verildiği için salı günleri sela okunur.

Perşembe Günleri Neden Sela Okunur Perşembe Selası Ne Zamandan Beri Okunuyor (1)

Belki siz de böyle bir durumu hatırlıyorsunuzdur. Perşembe günleri yatsı namazı öncesinde vaaz verilen camilerde de sela okunur. Pazar günü de vaaz olursa yine sela okunur.

Sala veya Selâ, ayrıca cuma günleri cuma ezanı öncesinde minareden okunan salavatlar olarak da bilinir. Bir ölüm haberi olarak da her vakit namazından önce okunur. Perşembe akşamları yatsı ezanından önce, Cuma günleri öğle ezanından yaklaşık bir saat önce, bazı camilerde de Ramazan ayında sabah ezanından önce okunur.

Perşembe selası ne zamandan beri okunuyor?

Cuma namazına hazırlık ve camiye çağrı olarak, Perşembe akşamları sela okuma geleneği, Osmanlı zamanından beri Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da sürdürdüğü bir uygulamadır12. Sela, Resulullah’a (s.a.v) övgü ve salatü selam sunmak demektir. Perşembe akşamları sela okumak, dinen zorunlu değildir, fakat güzel bir gelenek olarak görülür.

Perşembe Günleri Neden Sela Okunur Perşembe Selası Ne Zamandan Beri Okunuyor (2)

Cuma günleri neden sela okunur?

Cuma günleri sela okunmasının nedenleri şöyledir:

Cuma namazının kıymetini vurgulamak: Cuma namazı, İslam’ın en büyük ibadetlerinden birisidir. Sela, cuma namazının kıymetini vurgulamak için okunur.

Müslümanları ibadete çağırmak: Sela, Müslümanları ibadete çağırmak için okunur. Cuma günü ezan vaktinden önce sela okunması, müminleri camiye gitmeye ve hutbeyi dinlemeye özendirmektedir.

Peygamberimize salat ü selam getirmek: Cuma günleri Peygamberimize bol bol salat ü selam getirmek sünnettir. Sela, Peygamberimize salat ü selam getirmek için okunur. Sela, Peygamberimize methiyeler, saygılar ve dualar içermektedir.

Perşembe Günleri Neden Sela Okunur Perşembe Selası Ne Zamandan Beri Okunuyor (3)

Sela'nın Okunuşu ve Anlamı

Perşembe akşamı okunan sela sözleri şu şekildedir:

Essalatü vessalamu aleyke ya Rasulallah
Essalatü vessalamu aleyke ya Habiballah
Essalatü vesselamu aleyke ya seyyidel evveline vel ahirin.
Veselamün alel murselin velhamdulillahi rabbil alemin.

Ey Allah'ın Resûlu, salat-u selam senin üzerine olsun!
Ey Allah'ın Habibi, salat-u selam senin üzerine olsun!
Ey geçmişin ve geleceğin efendisi, salat-u selam senin üzerine olsun!
Selam olsun tüm elçilere (Peygamberlere)
Övgüler yalnızca alemlerin rabbi (yaratıcısı,öğreticisi,terbiyecisi) Allah'adır.