CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Kadıköy'de HEDEP'li Pervin Buldan ile beraber katıldığı 'Bir Opera Gecesi' dinletisinde Türkiye'yi işgalci olarak gören ve Kürt devleti isteyen sözde sanatçı Pervin Chakar'ın elini öpmüştü. Peki Pervin Chakar Kürt mü? Neden gündem? Pervin Chakar Türkiye'ye ne dedi? Pervin Chakar Türkiye'ye işgalci mi dedi? Gibi soruların cevapları haberimizde...

Pervin Chakar Kürt mü?

Pervin Chakar Kürt şarkıcıdır. Chakar’ın müzik hayatı Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde başladı. Müzik öğretmeninin anne babasına kızlarının sesinin güzel olduğunu söylediği Perven Chakar, Bismil Halk Eğitim Merkezi’nin düzenlediği yarışmaya katılarak 14 yaşında birinci oldu.

Pervin Chakar Kürt mü Neden gündem Pervin Chakar Türkiye'ye ne dedi Pervin Chakar Türkiye'ye işgalci mi dedi (1)

Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde müzik bölümüne kaydolan Chakar, o günleri, “Hayatım burada birden değişti, müzik ile asıl tanışmam bu liseye kaydolmam ile başladı" diye anlatır. Müzik eğitimine 1990'lı yılında Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde başlayan Chakar, 2003 yılında Ankara’da Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Bölümü Şan Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu.

Pervin Chakar Neden gündem?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün akşam İstanbul Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası’nda soprano Pervin Chakar ve piyanist Paolo Villa’nın “Bir Opera Gecesi” dinletisine katıldı. Özgür Özel’e; CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik eşlik ederken, geceye HEDEP Van Milletvekili Pervin Buldan da katıldı.

Pervin Chakar Kürt mü Neden gündem Pervin Chakar Türkiye'ye ne dedi Pervin Chakar Türkiye'ye işgalci mi dedi (2)

Özgür Özel, dinletinin ardından sosyal medya hesabı X’ten (Twitter) yaptığı paylaşımda, “İstanbul Kadıköy’de Süreyya Opera Sahnesi’nde ünlü soprano Pervin Chakar ve piyanist Paolo Villa’nın “Bir Opera Gecesi” dinletisine katıldık. Sn. Chakar’ın performansı kadar verdiği barış kardeşlik mesajları ve deprem acımızı paylaşması da etkileyiciydi”  ifadelerini kullandı. 

Yaptığı paylaşımın ardından sosyal medya üzerinden büyük tepkiler geldi. Bu tepkilerden bazıları  “Özgür Özel Türk düşmanının önünde eğildi”, “Özgür Özel Kürt devleti isteyen ve Türkiye’yi işgalci gören Pervin Chakar’ın elini öpüp konserini dinledi” "CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye düşmanı Pervin Chakar'ın önünde eğilip elini öptü!" gibi tepkiler oldu.

Pervin Chakar Türkiye'ye ne dedi?

Pervin Chakar, 2021 yılında yaptığı açıklamada, Kürt devleti kurulması gerektiğini vurgulayıp, "Mecburi bir sürecin sonunda Türklerle aynı toprakları paylaşıyoruz. Onların dillerini öğreniyor ve konuşuyoruz. Kültür ve geleneklerini biliyoruz. Ama onlar bizimkini bilmeyi bir tarafa bırak onu yok etmek için seferber olmuş durumdalar. Bundan bir medeniyet üretilemeyeceği gibi bu güzelliklerin yok edilmesi sürecinin ta kendisi. Tekrar etmekte fayda var mesele statü meselesi, Kürtlerin devleti yoksa Kürt soprano da olmaz Kürt besteci de olmaz." ifadelerini kullanmıştı.

Pervin Chakar Kürt mü Neden gündem Pervin Chakar Türkiye'ye ne dedi Pervin Chakar Türkiye'ye işgalci mi dedi (3)

Pervin Chakar Türkiye'ye işgalci mi dedi?

Pervin Chakar bir siteye yaptığı konuşmada Türkleri 'Kürt eserlerini talan etmekle' suçlamış, "Kürtler bölünmüş olmakla kalmadılar, onların topraklarını işgal edenler fırsat buldukça onların topraklarını bir savaş alanına çevirdiler, ekonomilerini yok ettiler, tarlalarını yakıp hayvanlarını öldürdüler, dillerini kestiler. Bu böyleyken bize ait olan pek çok eserin de hem Türkler hem Ermeniler tarafından kendilerine mal edildiğine tanık olduk. Yüzlerce Kürt müzik eseri bu iki halk tarafından resmen talan edilmiştir. Devletiniz yoksa birileri mutlaka bu zenginliğe sahip çıkmak, yağmalamak veya benimsemek için ortaya çıkacaktır." açıklamasında bulunmuştu.