Pilotluk mesleğine ve havacılık sektöründeki diğer mesleklere olan ilgi son zamanlarda artmıştır. Bu artan ilgi birçok soruyu da beraberinde getirmiştir. Pilot maaşları da bu merak edilen sorulardandır. Nasıl pilot olunur ve konu hakkında diğer merak edilenler yazımızda. İşte ayrıntılar…

Pilot Maaşları 2024

Pilotların aldıkları maaşlar kıdemlerine, çalışma saatlerine ve çalışılan kuruma göre farklılık göstermektedir. Askeri ve sivil havacılıkta da maaşlar değişmektedir. Firmalar arası rekabetin yüksek olduğu bu sektörde pilot maaşları her yıl güncellenmektedir. Bazı zamanlar da ise ihtiyaç ve ekonomik koşullara göre normal zamma ek olarak güncellenmektedir.

2024 yılı itibarıyla maaş miktarları merak edilen meslek gruplarından biri de pilotlardır. Deneyim süresi arttıkça maaş miktarı da yükselmektedir.

2024 pilot maaşları ortalama şu şekildedir:

  • En düşük pilot maaşı 80.000 TL iken
  • En yüksek pilot maaşı 200.000 TL’dir.

NOT: Maaş miktarları kesinlik belirtmemekte olup. koşullara göre farklılık gösterebilir.

Pilot Maaslari 1

Sivil Pilot Maaşları

Sivil pilot maaşları çalışılan pozisyona göre farklılık göstermektedir. Yardımcı pilotların maaş tutarları daha düşüktür.

Yardımcı pilotlara ikinci pilot adı da verilmektedir. Yardımcı pilotun görevi, uçuş planının uygulanması ve navigasyon sistemlerinin yönetilmesinde aktif bir rol üstlenmektir. Aynı zamanda uçuşun güvenliğinden de sorumludur.  

2024 yılı için yardımcı pilot maaş miktarı aşağıdaki gibidir:

  • Yardımcı pilot maaşı 70.000 TL ile 160.000 TL arasında değişmektedir.

Kaptan pilotlar ise daha yüksek maaşlar almaktadırlar. Uçuş ve yolcu güvenliğinden sorumludurlar. Acil bir durum esnasında, krizi yönetebilme görevleri bulunmaktadır. Uçuş güvenliğini her zaman en üst düzeyde tutmakla sorumludurlar.

6 ay boyunca evlerinden uzak ekmek parası peşinde koşuyorlar 6 ay boyunca evlerinden uzak ekmek parası peşinde koşuyorlar

2024 yılında kaptan pilot maaşları ortalama olarak şu şekildedir:

  • Ortalama kaptan pilot maaşı 80.000 TL ile 200.000 TL arasında değişmektedir. Belirli durumlarda bu tutarın üstüne de çıkıldığı bilinmektedir. 

Pilot Maaslari 2

Askeri Pilot Maaşları

Askeri pilotlar ve savaş pilotları, ülkenin savunma ve güvenliğine hizmet eden önemli bir rol üstlenirler. Askeri pilotlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve rütbe aldıkça maaşlarında artış olmaktadır. Pilotların Havva Kuvvetlerine mi bağlı olduğu yoksa TSK’ya mı bağlı olduğu da maaş tutarını etkilemektedir. Deneyim, askeri başarılar ve diğer faktörler de maaş artışını etkileyebilir.

2024 yılında askeri pilot maaşları ortalama şu şekildedir:

  • En düşük askeri pilot maaşı 60.000 TL iken
  • En yüksek askeri pilot maaşı 110.000 TL civarındadır.


THY Pilot Maaşları

THY, dünyanın en çok tercih edilen havayolları firmalarının başında gelmektedir. Sunduğu kaliteli hizmet ve geniş uçuş ağı en çok tercih edilen firmalardan olmasının sebepleri arasındadır. Çalışanlarına da iyi koşullar sağlayan THY’nin diğer firmalardan daha yüksek maaş verdiği bilinmektedir.

Türk Hava Yolları’nda çalışan pilot maaşları yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • THY yardımcı pilot maaşı: 60.000 TL - 90.000 TL
  • THY kaptan pilot maaşı: 120.000 TL - 200.000 TL

Pegasus Pilot Maaşları

Pegasus tüm dünyaca en çok tercih edilen havayolu şirketlerindendir. Dolayısıyla Pegasus pilot maaşları da merak edilmektedir.

Pegasus pilot maaşları tahmini olarak şu şekildedir:

  • Pegasus yardımcı pilot maaşları: 60.000 TL - 70.000 TL
  • Pegasus kaptan pilot maaşı: 90.000 TL - 130.000 TL

Yıllara Göre Pilot Maaşları

Pilot maaşlarına genellikle yılda bir kez zam yapılmaktadır. Fakat ekonomik koşullar, özel koşullar ve enflasyon oranına bağlı olarak yıl içinde birden fala kez zam yapıldığı durumlarda olabilmektedir.

Yıllara göre pilot maaşları değişimi aşağıdaki gibidir:

Yıl

En Düşük Maaş

En Yüksek Maaş

Ocak 2017

11.500TL

22.000TL

Ocak 2018

12.900TL

25.300TL

Ocak 2019

16.400TL

32.300TL

Ocak 2020

18.800TL

37.500TL

Ocak 2021

22.900TL

46.100TL

Ocak 2022

33.700TL

70.100TL

Ocak 2023

75.000TL

145.000TL

Ocak 2024

80.000 TL

200.000 TL

Emekli Pilotlar Ne Kadar Maaş Alıyor?

Emekli pilotların maaşları, hizmet süresi ve emeklilik hakları gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda emekli pilotlar, emeklilik döneminde sağlık sigortası, yaşam sigortası ve sosyal haklardan yararlanabilirler.

Emekli pilotların aylık ortalama maaşları aşağıdaki gibidir:

  • Emekli pilot maaşları 80.000 TL - 110.000 TL arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Pilot Maaslari 3

Pilot Nedir?

Pilotlar; kargo, yolcu ya da özel uçakları ve  helikopterleri kullanmak üzere özel eğitim almış kişilerdir. Bu meslek, uçuş güvenliğinden ve etkinliğinden sorumlu olmanın yanı sıra uçak, sistemler ve navigasyon hakkında da bilgiye sahip olmak gerekmektedir.  Acil durumlar için müdahale yetenekleri, hızlı karar verebilme becerisi ve etkili iletişim, pilotlarda olması gereken özellikler arasında yer almaktadır. Ayrıca uçuş sırasında ortaya çıkabilecek olası acil durumlara müdahale de edebilmelidirler. Pilotlar güvenli bir uçuş sağlamak için hava trafik kontrolörleri ve yerdeki diğer personel ile etkin bir şekilde iletişim kurabilme yeteneğine sahip olmalıdırlar.  

Pilot Ne İş Yapar?

Pilotlar uçakların güvenli şekilde uçurulmasından sorumlu olan kişilerdir. Pilotlar, uçakları güvenli bir şekilde uçurmaktan ve yolcu konforunu sağlamaktan sorumlu iken askeri pilotlar, yangın söndürme ve arama kurtarma gibi acil durum müdahalelerinde görev almaktadırlar. Pilotlar uçuş öncesi hava durumu ve diğer faktörleri değerlendirirler. Uçak veya helikopterleri kontrol etmek için uçuş sistemlerini kullanmaya hâkimlerdir. Uçuş rotasını izlemek ve uçuş sırasında güvenliği sağlamak için tehlike önlemleri almak gibi görevleri de bulunmaktadır.

Pilot Nasıl Olunur?

Pilot olmak için  havacılığın temellerini öğrenilmeli uçuş eğitimleri tamamlanmalı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden lisans alınmalıdır. Pilot olmak için farklı uçak türlerini, yeteneklerini ve bunlara ilişkin düzenlemelerden anlamak şarttır. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından uçuş lisansına sahip olunur. Bu lisans ile ticari havayolları ve özel şirketler için çalışmaya başlanır.

Pilot Maaslari 4

Pilot Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Pilot olmak için gereken şartlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından açıkça belirtilmiştir. Ticari pilot lisansından hususi pilot lisansına kadar birçok türde pilotluk eğitimi vardır ve her birinin şartları birbirinden farklıdır.

 Pilot olmak için gereken şartlalar aşağıdaki gibidir:

  • Genellikle pilot olmak için en az 18-21 yaş arasında olmak gereklidir.
  • Pilot olmak için belirli bir sağlık standardına sahip olunmalıdır.
  • En az lise veya dengi okuldan mezun olunmalıdır.
  • Pilotların uluslararası alanda çalışabilmesi için iyi bir İngilizce veya başka bir küresel dilde yeterli düzeyde konuşabilmeleri önemlidir.
  • Pilot olmak için uçuş incelemesi yapılması gerekmektedir. Bu eğitim, uçuş okullarında alınmaktadır.
  • Pilotlar, belirli bir uçuş saatine sahip olmak zorundadır. Bu saatlerde, uluslararası standartlarda kullanılması ve bu duruma uygun olarak uçuş yapılması gerekir.

Pilot Çalışma Koşulları Nasıldır?

Pilotların çalışma koşulları, çalıştıkları şirkete ve uçuş yaptıkları bölgeye göre değişmektedir. Pilotlar genellikle uzun saatler ve farklı zaman dilimlerinde çalışmaktadırlar. Pilotlarda ayrıca fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olma şartı aranmaktadır. Sağlık sorunları, pilotların uçuş haklarını kaybetmelerine neden olabilir. Pilotlar stresli ve acil durumlarla başa çıkmak için hazırlıklı olmalıdırlar. Havacılık sektörü, farklı yerleri ziyaret etme ve başka kültürleri deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Pilotlara ayrıca birçok yan hak sağlanmaktadır. Bu yan haklar çalışılan kuruma göre farklık göstermektedir.

Pilot Bir Ayda Kaç Saat Çalışır?

Pilotların aylık çalışma süresi farklılık göstermektedir. Çalışılan firma, gidilen rotalar ve mevsim şartları çalışma saatlerini etkileyen faktörlerdendir. Pilotların çalışma saatleri maksimum 60 saattir. Bu saatin üzerinde çıkılmamaktadır. Uçuş süresine göre pilotların çalışma gün sayıları değişkenlik göstermektedir.