Salep Orkideler ailesine dahil olan yumrusu çok değerli bir bitki olarak biliniyor. Salep içeceği ise özellikle kış aylarında hepimizin severek tükettiği bir içecek. Salep içeceğini seven kişiler salep bitkisi özelinde de çok fazla soru soruyorlar.

Bizde sizler için salep yumrusu nedir, yenir ve nasıl elde edilir gibi sorulara cevap arayacağız. Şimdiden keyifli okumalar...

Salep Yumrusu Nedir Salep Yumrusu Yenir Mi Nasıl Elde Edilir (1)

Salep Yumrusu Nedir?

Salep yumrusu nedir sorusu salep hakkında en fazla merak uyandıran konuların başında geliyor. Salep yumrusu, salep içeceğinin elde edildiği kısıma verilen addır. Bazı bitkilerin meyveleri, bazılarının ise çiçekleri maddi değer taşırken salep bitkisinin ise yumrusu maddi olarak çok değerlidir.

Küçük soğanlara benzeyen salep yumrusu hasat edilip belirli işlemlerden geçtikten sonra salep içeceğinin ham maddesi olan bir baharat halini alır. Salep bitkisinin çoğaltımı da yine bu yumrudan olur.

Bir yumru toprağa entegre edilmesinin ardından hasat zamanına kadar 1'e 3 veya 4 oranında çoğalır. Bu yumrulardan bir tanesi yine toprakta bırakılır ve gelecek hasat dönemine kadar tekrar çoğalması beklenir.

Salep Yumrusu Nedir Salep Yumrusu Yenir Mi Nasıl Elde Edilir 2

Salep Yumrusu Yenir Mi Nasıl Elde Edilir?

Salep hakkında sorulan bir başka soru ise Salep yumrusu yenir mi sorusu. Salep yumrusu işlem görmeden tüketilen bir gıda maddesi değildir. Öncelikle hasat edilen yumruların belli başlı işlemlerden geçmesi ve ardından toz haline getirilip tüketilmesi gerekmektedir.

Salep yumrusu yenir mi sorusuna cevap verdik. Birde salep nasıl elde edilir bu soruya cevap arayalım.

  • Mayıs ayı gibi hasat edilen salep yumruları uygun bir nem ortamında saklanır
  • Daha sonra Temmuz ayı gibi tekrar toprağa gömülür ve
  • Eylül ayında çiçeklenme başladıktan sonra yeni yumrular elde edilmesi beklenir.

Salep Yumrusu Nedir Salep Yumrusu Yenir Mi Nasıl Elde Edilir 3

Fakat salep yumruları salep baharatı haline getirilecekse biraz daha farklı bir yol izlenmektedir. Eğer salep yumrusu toz halinde kullanılmak isteniyorsa çekirdek şeklinde sert olacak gibi kurutulmalıdır. Bu şekilde hem istediğiniz zamanda kullanılabilmekte hem de uzun yıllar saklanabilecek durumda olabilmektedir.

Toz haline getirilecek salep yumruları hangi işlemlerden geçer;

  • Salep yumruları önce topraktan sökülür.
  • Sökülen yumrular güzelce toprağından arındırılmak suretiyle yıkanır.
  • Yıkanan yumrular suda haşlanır. Kaynatma işlemi 10 ile 5 dakika arasında sürebilir.
  • Kaynatılan yumrular bir yüzeye temas etmeyecek şekilde kurutmaya bırakılır. En kolay yöntem ipe dizip asmaktır.
  • Yaklaşık 1 hafta sonra salep yumruları toz haline getirilmeye uygun olacaktır.

Salep yumrusu nasıl elde edilir bu sorulara da cevap vermiş olduk. Son olarak birde salepin faydalarına bir göz atalım...

Salep Yumrusu Nedir Salep Yumrusu Yenir Mi Nasıl Elde Edilir 4

Salep Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Salep Yumrusu İçinde Hangi Bileşenler Bulunur?

Salep bitkisi ve yumrusu bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Özellikle ülser hastaları ve üst solunum yolları rahatsızlığı olan kişilerin salep içmesi tavsiye edilmektedir.

80 yaşındaki delikanlı gençlere taş çıkartıyor: "Gençler 'bacağım ağrıyor' diye sızlanıyor" 80 yaşındaki delikanlı gençlere taş çıkartıyor: "Gençler 'bacağım ağrıyor' diye sızlanıyor"

Salep içeriğini incelediğimizde %24 nişasta, %1 şeker ve %10 protein bulundurduğu bilgisine ulaşmaktayız. Salep bitkisi ayrıca A ve C vitaminleri açısında da zengin bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır.

Protein açısından zengin olan salep bitkisi kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi önemli mineraller bakımından da zengin bir bitkidir. 

Salep hakkında en çok sorulan sorulardan birisi de 100 gram salep kaç kalori sorusu. 100 gram salep yaklaşık olarak 95 kaloridir. Bu nedenle salepin düşük kalorili ve sağlıklı olduğunu da söyleyebiliriz.

Salep yumrusu hakkında ki yazımızın sonuna geldik. Sizde yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz...

Kaynak: Haber Merkezi