Son günlerde artan hava sıcaklıkları bağlarımızda üzüm salkımlarını güneş yanığı tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Manisa’nın Çekirdeksiz Sofralık Sultaniye Üzüm bağları, son günlerdeki aşırı sıcak hava dalgasından olumsuz etkilendi. 

Sarıgöl'de üreticiler dolandırıcılıklara karşı uyarıldı Sarıgöl'de üreticiler dolandırıcılıklara karşı uyarıldı

Sarıgöl'de bağlarda görülen üzüm salkımlarındaki yanıklar hakkında Sarıgöl İlçe Tarım Müdürlüğü'nden çiftçilere uyarı geldi.

Hava sıcaklıklarının 45 dereceye ulaştığı bölgede, insanlar ancak zorunlu hallerde dışarı çıkarken, yüksek sıcaklıklar, bölgedeki meyve bahçeleri ve özellikle sultaniye üzüm salkımlarında tane yanıklarına yol açıyor. Bu nedenle, aşırı yaprak alımından kaçınmak salkımları korumak için oldukça önemlidir.

Sıcak havalarda bitkilerin su tüketimi de artmaktadır. Bu nedenle, damla sulama sistemi ile sulama yapılması tavsiye edilir. Bu yöntem, suyun bitkiye daha etkin ulaşmasını sağlayarak su israfının önüne geçecektir.

Toprak işleme işlemleri de bu dönemde ertelenmeli, sıcak havalarda toprak işleme, toprağın nem dengesini bozarak kurumasına neden olabilir.

Eğer ilaçlama yapılması gerekiyorsa, serin saatlerde yapılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle kükürt uygulamaları yüksek hava sıcaklıklarında yapıldığında, salkımlarda yanmalara yol açabilmektedir.

Bağcıların bu uyarıları dikkate alarak gerekli önlemleri almaları ve ürünlerine zarar gelmesini önlemeleri hakkında duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi