AFAD Açıkladı: Ege Denizi'nde Peş Peşe Korkutan Depremler! AFAD Açıkladı: Ege Denizi'nde Peş Peşe Korkutan Depremler!

Sasanilerin kökenine indiğimizde karşımıza İran ve Pers imparatorlukları çıkmakta. Sasani Devleti bugünkü İran'ın olduğu bölgede uzun yıllar var olmuş bir topluluktur. Sasani İmparatorluğunun sınırlarının bir kısmı bugünkü Türkiye'nin doğusuna kadar ilerlemiştir. 

Türkiye ile bu kadar yakın olması sebebiyle Sasaniler Türk mü ve hangi milletten soruları çok fazla soruluyor. Bizde sizler için merak edilen bu sorulara cevap vermeye çalıştık. Keyifli okumalar...

Sasaniler Türk Mü Sasani Devleti Hangi Millet 1

Sasaniler Türk Mü? Sasani Devleti Hangi Millet?

Sasani İmparatorluğunun kuruluşu 224 yılına tekabül etmektedir. Sasanilerin kurulduğu zaman aldığı diğer isimler ise Sasani Devleti, Üçüncü Pers İmparatorluğu ve Dördüncü İran Hanedanlığı şeklindedir.

Sasaniler bugün Türkiye sınırlarına çok yakın yerlerde yaşam faaliyetlerini gösterdikleri için kendileri hakkında Türk mü sorusu sık sık sorulmaktadır. Sasani Türk değillerdi. Peki, hangi milletten olduklarını incelemek gerekirse. Sasaniler için İranlı yani İran milletine dahil kelimelerini kullanmak doğru bir tabir olacaktır.

Sasaniler Türk mü ve hangi milletten sorusuna cevap verdik. Şimdi de Sasaniler hakkında sorulan diğer sorulara bir bakış atalım...

Sasaniler Türk Mü Sasani Devleti Hangi Millet 2

Sasaniler Kürt Devleti Mi?

Sasaniler hakkında ırk ve millet sorularından bir tanesi de Sasaniler kürt devleti mi olarak karşımıza çıkmakta. Geçmişleri incelendiğinde yakın kökenlere sahip olsalarda Sasaniler kürt devleti değildir.

Fakat birbirlerine yakın kökenlerden ve soylardan geldikleri düşünülmektedir. Sasanilerin kürtlere nazaran Farslara daha yakın bir millet oldukları da bilinmektedir.

Sasaniler kürt devleti mi sorusuna da cevap verdik. Gelin birde Sasaniler tarihine bir bakış atalım...

Sasaniler Türk Mü Sasani Devleti Hangi Millet 3

Sasaniler Ne Zaman ve Kim Tarafından Kuruldu?

Sasani İmparatorluğu ya da devleti I. Ardeşir tarafından 224 yılında bugün Orta doğu olarak tabir edilen bölgede kurulmuştur. Sasaniler tarih sahnesinde yaklaşık 400 yıl kaldıktan sonra 651 yılında  III. Yezdigirt'in İmparatorluğun başında iken yıkılmıştır.

Sasanilerin yıkılmasına neden olan olay ise ilk İslam Devleti ile girdiği savaşı kaybetmesidir. Bu savaş 14 yıl kadar sürmüştür ve savaşı kaybeden Sasani İmparatorluğu tarih sayfasından silinmiştir.

Sasaniler dönemi İran tarihi açısından önemli bir tutmaktadır. İran tarihinin en güçlü ve etkili olduğu dönem Sasaniler dönemi olarak kabul görür. Sasaniler sadece İran değil Pers dönemi açısından da en güçlü dönemlerden birisi anılmaktadır.

İran Müslümanlar tarafından fethedilmeden önce Sasaniler İslamlaşma öncesinde ki en güçlü İran'ı oluşturmuşlardır. İran Sasaniler döneminde sadece askeri gücü ile değil ayrıca sanatsal faaliyetleri ile de batılıların dikkatini üzerine çekmiştir.

Sasaniler döneminde ki İmparatorluk gücü ve kültürü 3 kıtayı etkilemiştir. Sasaniler Devletinin kültürel etkileri Avrupa, Afrika, Çin ve Hindistan'da dahi hissedilmiştir. Bu etkiler daha sonra Müslüman dünyasına da taşınmıştır. Sasanilerin kültürü, yazıları ve diğer sanatsal beceleri zamanla İslam aleminde de kendisine büyük yer edinmiştir.

Sasanilerin bu denli dünya tarihine etki etmeleri elbette askeri güçlerinin yüksek olması ile alakalandırılır. Çok büyük bir coğrafyaya yayılım göstermeleri onların kültürlerinin de yayılmasına büyük katkı sağlamıştır. 

Sasaniler Türk Mü Sasani Devleti Hangi Millet 4

Sasaniler askerlerini çocuk yaştan itibaren iyi birer savaşçı olmaları için eğitirlerdi. Sasaniler genellikle savaşlarda böl ve yen taktiği uygulardı. Bu taktik öncelikle rakip orduya farklı parçalara bölmeye ve bölmenin ardından paraçları sırayla yok etme prensibine dayanırdı.

Sasaniler Zerdüştlük dinini kendine rehber etmiş bir toplumdu. Fakat bu dini kendi emelleri ve çıkarları uğruna biraz revize etmişlerdi. Bu nedenle de bazı din adamları bu durumdan biraz rahatsız olmuşlardı.

Sasaniler hakkında ki yazımızın sonunda Sasani İmparatorluğu için bir kartvizit yapıp yazımızı bitirelim...

İsim Sasani İmparatorluğu / Devleti
Kurucusu I. Ardeşir
Kuruluş Tarihi 224
Yıkılış Tarihi 651
Din Zerdüştlük
Dil Aramca, Yunanca, Partça ve Farsça
Yüz Ölçümü 3.500.000 km2

Sasaniler Türk mü başlıklı haberimiz hakkında görüş bildirmek isterseniz sizleri yorum yapmaya davet ediyoruz...

Kaynak: Haber Merkezi