Sivrisinekler, havaların ısınmasıyla birlikte can sıkıcı bir sorun haline gelir. Sivrisineklerden kurtulmak için doğal yöntemler kullanmak hem sağlıklı hem de etkili bir seçenektir.Peki Sivrisinek neden kaçar?Sivrisinek hangi kokuya gelmez? Sivrisineklerden kurtulmanın doğal yolları neler?Sivrisineklerin ısırması zararlı mıdır?Sivrisinekler hangi hastalıkları bulaştırabilir? gibi merak edilen tüm soruların cevapları haberimizin içinde yer almaktadır.

Sivrisinek neden kaçar?

Sivrisinek neden kaçar

Sivrisineklerin insanları ısırmalarının sebebi, dişilerin üreme döngüsünü tamamlamak için kana ihtiyaç duymalarıdır. Ancak sivrisinekler, farklı kişileri tercih ederken, insanlardan yayılan karbondioksit, ısı, nem, görsel işaretler ve kokular gibi çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlere dikkat ederler.

Sivrisinek hangi kokuya gelmez? Sivrisineklerden kurtulmanın doğal yolları neler?

Sivrisinekler, havaların ısınmasıyla birlikte can sıkıcı bir sorun haline gelir. Sivrisineklerden kurtulmak için doğal yöntemler kullanmak hem sağlıklı hem de etkili bir seçenektir. İşte sivrisinekleri uzaklaştırmak için kullanabileceğiniz bazı doğal yöntemler:

Uzmanı uyardı: “Açık büfeden yemek alırken porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli” Uzmanı uyardı: “Açık büfeden yemek alırken porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli”
  • Fesleğen veya reyhan:Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri de yakınınızda fesleğen veya reyhan bulundurmak olabilir. Sivrisinekler bu iki bitkiden hiç hoşlanmıyor.

fesleğen ve reyhan

  • Soğan ve sarımsak: Sivrisinekler, soğan ve sarımsak kokusundan hoşlanmazlar. Bu nedenle, soğan ve sarımsak yağı sürerek veya evinizin etrafına soğan ve sarımsak koyarak sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz. Amerika ve Kanada’da yapılan araştırmalarda, sivrisineklerin sarımsak ve sarımsak yağı olan yerlere yaklaşamadığı görülmüştür.

sivrisinek soğan sarımsak

  • Sirke: Sirkenin güçlü kokusu da sivrisinekleri kaçırır. Cam önüne sirke dolu bir bardak koyarak sivrisineklerin içeri girmesini engelleyebilirsiniz.
  • Nane: Nane, hem mutfakta hem de sivrisinek kaçırmada işe yarayan bir bitkidir. Sivrisinekleri kaçırmasının yanı sıra, nane, sivrisinek ısırığına da iyi gelir. Nane ve limondan yapılan doğal spreyi vücudunuza sıkarak veya evinizin etrafına nane yaprakları serpiştirerek sivrisinekleri kovabilirsiniz.

sivrisinek lavanta

  • Lavanta: Lavanta kokusu, insanlar tarafından sevilse de, sivrisinekler tarafından sevilmez. Vücudunuza lavanta yağı sürerek veya evinizde lavanta kokulu mumlar yakarak sivrisinekleri uzaklaştırabilirsiniz.

Sivrisineklerden korunmak için lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke ve biberiye gibi kokuları tercih edebilirsiniz. Bu bitkileri veya yağlarını evinizde bulundurabilir veya cildinize sürebilirsiniz.

Ayrıca sivrisinekleri uzaklaştırmak için açık renkli giysiler giymek de etkili bir yöntemdir.

Sivrisineklerin ısırması zararlı mıdır?

Sivrisineklerin ısırması zararlı mıdır

Sivrisinek ısırıkları genellikle zararsızdır ve sadece kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi belirtilere neden olurlar. Ancak bazı durumlarda sivrisinek ısırıkları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle hastalık taşıyan zehirli sivrisinekler, insanlara sıtma, sarı humma, dang humması, Batı Nil virüsü gibi ölümcül enfeksiyonlar bulaştırabilir. Bu nedenle sivrisinek ısırıklarından korunmak için önlem almak önemlidir. Sivrisinek ısırıklarından korunmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Camlara sineklik takmak
  • Sivrisinekleri çeken yiyecekleri ve çöpleri evden uzaklaştırmak
  • Açık renkli kıyafetler giymek
  • Sivrisinekleri kovucu yağlar veya spreyler kullanmak (lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke ve biberiye gibi)
  • Işığı bulunduğunuz yerden uzak bir bölümde yakarak dikkatlerini dağıtmak

Sivrisinek ısırığına maruz kaldığınızda ise şunları yapabilirsiniz:

  • Isırılan bölgeyi soğuk su veya buz ile yıkamak
  • Isırılan bölgeye limon kolonyası veya sirke sürmek
  • Isırılan bölgeye karbonatlı su veya diş macunu uygulamak
  • Isırılan bölgeyi kaşımamak

Sivrisinekler hangi hastalıkları bulaştırabilir?

Sivrisinekler hangi hastalıkları bulaştırabilir

Sivrisinekler, yaz aylarının en büyük kabusu. Uykuları bölen sivrisinekler kişileri gece boyu huzursuz eder. Kaşıntıların sürekli devam etmesi ciltte kızarıklık ve tahrişe de neden olabilir.

Sivrisinekler, dünyadaki en tehlikeli hayvanlarından biri olarak kabul edilir. Çünkü sivrisineklerin bir ısırığı pek çok enfeksiyon hastalığına neden olabilir. Bu hastalıkların bazıları şunlardır:

  • Sıtma: Anofel adı verilen sivrisinek türünün bulaştırdığı bir parazit olan plasmodium sıtmaya neden olur. Sıtma, yüksek ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle seyreden ve ölümcül olabilen bir hastalıktır.
  • Sarı humma: Aedes adı verilen sivrisinek türünün bulaştırdığı bir virüs olan sarı humma virüsü sarı hummaya neden olur. Sarı humma, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma ve sarılık gibi belirtilerle seyreden ve karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliğine yol açabilen bir hastalıktır.
  • Dang humması: Aedes adı verilen sivrisinek türünün bulaştırdığı bir virüs olan dang virüsü dang hummasına neden olur. Dang humması, ateş, baş ağrısı, göz ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, döküntü ve kanama gibi belirtilerle seyreden ve şok sendromuna yol açabilen bir hastalıktır.
  • Zika: Aedes adı verilen sivrisinek türünün bulaştırdığı bir virüs olan zika virüsü zikaya neden olur. Zika, ateş, baş ağrısı, göz kızarıklığı, eklem ağrısı ve döküntü gibi belirtilerle seyreden ve gebelikte mikrosefali gibi doğumsal anomalilere yol açabilen bir hastalıktır.
  • Chikungunya: Aedes adı verilen sivrisinek türünün bulaştırdığı bir virüs olan chikungunya virüsü chikungunyaya neden olur. Chikungunya, ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı ve döküntü gibi belirtilerle seyreden ve kronik artrite yol açabilen bir hastalıktır.
  • Batı Nil virüsü: Culex adı verilen sivrisinek türünün bulaştırdığı bir virüs olan Batı Nil virüsü Batı Nil ateşine neden olur. Batı Nil ateşi, ateş, baş ağrısı, boyun tutulması, kas güçsüzlüğü ve menenjit veya ensefalit gibi sinir sistemi enfeksiyonlarına yol açabilen bir hastalıktır.

Kaynak: Hatice Zeybek