Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde "kalp figürlü" höyükteki yapılan kazı çalışmalarında , ölen iki insana ait olduğu belirtilen 3 bin 700 yıllık insan beyni ve deri kalıntıları çıkarıldı.

Tavşanlı Höyük kazıları, 2021 yılında Tavşanlı Belediyesi’nin katkı ve ana sponsorluğu ile başladı ve o günden beri şaşırtıcı bulgular ortaya çıkıyor. Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta düzenlenen Avrupa Arkeologlar Birliği toplantısında, Tavşanlı Höyük kazıları ilçeyi hem yurt içinde hem de yurt dışında gündeme getirdi.

“Tavşanlı Höyüğü, Avrupa arkeologlar birliği toplantısına damgasını vurdu”

Dünya arkeoloji toplantısına Tavşanlı Höyüğü damga vurdu. Avrupa Arkeologlar Birliği’nin 29.'su olan bu toplantı, arkeolojinin en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Dünya Arkeoloji ile ilgili yüzlerce bildirinin sunulduğu toplantıda Türkiye’den 5 sunum katıldı. Bunlardan 2 tanesinde Tavşanlı Höyük konu edildi.

Tavşanlı Höyük’teki savaş ve şiddet izlerini anlatan Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, toplantının son konuşmacısı oldu. Kazı çalışmalarının güncel sonuçlarını paylaştı. Tavşanlı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan ve Kazı Başkan Yardımcısı Nihan Naiboğlu’nun hazırladığı ‘’Tavşanlı Höyük, A large Bronze Age town in Inland Western Anatolia’’ başlıklı sunum ise Dr. Naiboğlu tarafından sunuldu. Büyük ilgi gören bildiri zaman zaman heyecan içinde izlendi.

“Höyük’te Tavşanlı’nın bugüne kadar bilinen en eski insanların iskeletleri bulundu”

Tavşanlı Höyük, Kütahya’nın 8 bin yıllık tarihiyle en eski yerleşim yeri. Bu yılki kazılarda, 3 bin 700 ila 4 bin yıl önce yaşamış insanların izleri ortaya çıkarıldı. Evlerin molozları arasında kalan iki insan iskeleti, Tavşanlı’nın bugüne dek bilinen en eski sakinleri oldu. Kazı ekibinin umudu, daha fazla destekle birlikte, Höyük’ten daha çok bulgu çıkarmak.

“Bulunan bu insanlar yıkılan molozun altında can vermişler”

Bulunan kanıtlar arasında, çöken bir odanın içindeki iki insan kalıntısı dikkat çekiyor. Birisi 15-18 yaşlarında genç bir erkek, diğeri ise 40-45 yaşlarında yaşlı bir erkek. Genç olan birey kapıya doğru kaçmaya çalışırken, yaşlı olan birey ise odanın ortasında kalmış. Bu durum, yerleşim yerine ani ve şiddetli bir saldırı yapıldığını gösteriyor. Kazılarda bulunan silahlar da bu saldırının başka bir güç tarafından gerçekleştirildiğini kanıtlıyor. Bu şekilde, antik şehrin tarihine ve kültürüne ışık tutuluyor.

"Bulunan insan derisi, Türkiye’de arkeolojik dönemlerde ilk ve tek örnek”

Türkiye’de yapılan arkeolojik kazılarda, antik bir şehrin yıkımından kurtulan insan kalıntılarının sıra dışı özellikleri ortaya çıktı. Kazılan ve incelenen iskeletlerden birinin kafatasının içindeki beyin, yüksek ısı ve ateş nedeniyle karbonize olarak korunmuş. Bu, Anadolu’da çok nadir görülen bir durum. Diğer iskeletten ise, göğüs ve karnı arasında kendi deri parçaları bulunmuş. Bu ise, Türkiye’de arkeolojik dönemlerde bulunan ilk ve tek örnek olması bakımından büyük bir keşif. Bu kalıntılar, antik şehrin nasıl yıkıldığına ve insanların nasıl yaşadığına dair yeni bilgiler sunuyor. Ayrıca, insan vücudunun korunma mekanizmalarını ve biyolojik süreçlerini anlamak için de değerli veriler sağlıyor.

“En büyük hedeflerden bir tanesi yazılı belge bularak tarihin akışını değiştirmek”

Tavşanlı Höyük, Türkiye’de binlerce yıllık bir tarihe sahip antik bir şehrin kalıntılarını barındırıyor. Bu şehir, İslamiyet’ten ve Anadolu’ya Türklerin gelişinden çok önce, bu topraklarda yaşayan insan toplulukları tarafından kurulmuş. Şehrin seçtiği yer, Tavşanlı’nın verimli toprakları, çevredeki bakır madeni ve zengin ormanlık alanlar sayesinde uzun süre yaşamaya elverişli olmuş. Şehrin adı henüz bilinmiyor, çünkü yazılı belge bulunamadı. Ancak kazı ekibi, kil tablet gibi yazılı belgeler bulmayı ve tarihin akışını Tavşanlı’dan değiştirmeyi umuyor. Tavşanlı Höyük, her yıl Mayıs ile Ekim ayları arasında kazı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Kazı alanı, mesai saatleri içinde tüm vatandaşların ziyaretine açık.

“Kazıları büyük bir heyecanla takip ediyoruz”
Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Tavşanlı Belediyesi olarak höyük kazılarına büyük önem verdiklerini belirterek, “Tavşanlı Höyüğümüzün kazısı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında 3. sezonuna girdi. Şu ana kadar burada bulunan her bir eser bizleri fazlasıyla heyecanlandırmaktadır. Çok uzun bir süreci kapsayacak olan bu kazılarda çok daha önemli teşiflere ulaşılacağına inanıyoruz. İlçemizin tarihini de yansıtan kazıları büyük bir heyecanla takip ediyoruz. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan ve ekibini gösterdikleri üstün gayret ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.