Sosyal medyada hemen her konuda bilgi paylaşılıyor ve bu bilgiler kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşıyor. Bu bilgilerden bir tanesi de tırnak kesmeyle ilgili. Son zamanlarda tırnak kesmenin sadece belirli günlerde yapılabileceğine dair sosyal medya paylaşımları yapılıyor.

Bu nedenle birçok sosyal medya kullanıcısı da tırnaklarını ne zaman kesmesinin uygun olduğunu merak ediyor. Tırnak hangi gün kesilir, tırnak kesme günleri ne zaman, tırnak ne zaman kesilmez sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Tirnak Hangi Gunler Kesilir

Tırnak Hangi Gün Kesilir?

Son zamanlarda sosyal medyada tırnak kesme günleri hakkında bilgiler paylaşılıyor. Bu paylaşımlarda sadece belirli günlerde tırnak kesilebileceği ve diğer günlerde tırnak kesmenin uygun olmadığı belirtiliyor.

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında sık sık paylaşılan bu içeriği gören sosyal medya kullanıcıları tırnak hangi gün kesilir sorusuna yanıt arıyor. Bu sorunun cevabını bulmak için çeşitli güvenilir dini kaynaklara ulaştık.

Aralarında Diyanet’in de bulunduğu kaynaklara göre tırnak kesmek için belirli bir gün yoktur. El ve ayak tırnakları istenilen günde kesilebilir.

Diğer bir deyişle sadece belirli günlerde tırnak kesilebileceği ve diğer günlerde tırnak kesmenin uygun olmadığı yönündeki bilginin doğru olmadığı düşünülmektedir.

Patrona Halil'in hayretlere düşüren hayat hikayesi Patrona Halil'in hayretlere düşüren hayat hikayesi

Tirnak Hangi Gunler Kesilir 3

Tırnak Kesme Günleri Ne Zaman?

Tırnak hangi gün kesilir sorusuna yanıt arayan sosyal medya kullanıcıları tırnak kesme günleri ne zaman diye merak ediyor.

Sosyal medyadaki çeşitli iddiaların aksine tırnak kesmek için belirli bir gün yoktur. Bazı günlerde tırnak kesmenin uygun olmadığına yönelik paylaşımlar doğru değildir.

Ancak tırnakların en geç 40 günde bir kesilmesi gerekir. 40 günden uzun süre boyunca tırnak kesmemek dinen uygun değildir. Ayrıca kesilen tırnaklar ortada bırakılmamalı ve uygun bir şekilde atılmalıdır. Etrafta kesilmiş tırnakların bulunması doğru kabul edilmiyor.

Tırnak kesmenin belirli bir günü olmasa da çeşitli hadislerde peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tırnaklarını cuma günleri cuma namazından önce kestiği anlatılıyor. Bu yüzden cuma günleri tırnak kesmenin daha iyi olduğu ve sünnet olduğu düşünülüyor.

Bu konudaki hadislerden bazıları şu şekildedir:

  • “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) cuma günü namaza gitmeden önce tırnaklarını keserdi. Perşembe günü de tırnak kesmek caizdir.”
  • "Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir." (E.Şeyh)
  • "Cuma günü gusletmek, misvak kullanmak ve tırnak kesmek her Müslüman üzerine haktır." (Buhari, Cum'a, 3)

Tirnak Hangi Gunler Kesilir 4

Tırnak Ne Zaman Kesilmez?

Tırnak hangi gün kesilir sorusuna yanıt bulanlar tırnak kesmenin uygun olmadığı durumların olup olmadığını da öğrenmek istiyor.

Tırnak kesmek için belirli bir gün olmasa da bazı durumlarda tırnak kesmek yasaklanmıştır. Hadislerde hac, umre veya kurban kesileceği zaman tırnak kesilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

  • Bu konudaki hadislerden bazıları aşağıdaki gibidir:
  • “Kimin kesecek bir kurbanı varsa, Zilhiccenin hilali yenilenince, kurbanını kesinceye kadar saçından ve tırnaklarından bir şey almasın.” [Müslim, Edâhî, 1977] Ancak İmam Şafiî ve İmam Mâlik’e göre kurban kesileceği zaman vücuttaki kılları veya tırnakları kesmek yasak değil ama tenzîhen mekruhtur.
  • "Abdullah bin Ömer (r.a.) şöyle demiştir: İhramlı iken ne elbisesi yıkanır ne saçı taranır ne de tırnak kesilir." (Sünen-i Nesai, Hac, 84)
  • "İbn Abbas (r.a.)'dan rivayet edilmiştir: Resûlullah (s.a.v.) ihramlıyken tıraş olmayı, saç ve tırnak kesmeyi yasakladı."

Yukarıdaki hadislerde de görüleceği üzere hac, umre sırasında ya da kurban kesileceği zaman tırnak kesmek yasaklanmıştır.

Gece Gece Neden Tırnak Kesilmez?

Halk arasındaki yaygın inanışın aksine tırnakları gece kesmekte de herhangi bir sakınca yoktur. Geceleri tırnak kesmenin yasak olduğuna dair herhangi bir ayet veya hadis bulunmamaktadır.

Geceleri tırnak kesmenin uygun olmadığı inanışı henüz elektriğin olmadığı zamanlardan geliyor. Geceleri aydınlatma olmadığı için kesilen tırnağın nereye gittiği bulunamıyordu.

Bu nedenle geceleri tırnak kesilmez inanışı ortaya çıktı. Ancak günümüzde geceleri yeterli aydınlatma olduğu için tırnak kesmekte herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Tırnak hangi gün kesilir, tırnak kesme günleri ne zaman, tırnak ne zaman kesilmez sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Editör: Gulce Editor