Futbolda kuralların değişmesiyle en merak edilen konulardan biri olan, top hakeme çarpıp gol olursa ne olur? Sorusunun cevabını detaylı bir şekilde açıkladık...

Top hakeme çarpıp gol olursa ne olur?

Hakem, ceza sahası içinde top oynanırken oyunu durdurursa, kaleci hakem atışı yapacak. Topun kime ait olduğu fark etmez. Cezasahası dışında ise, topu son kontrol eden takım hakem atışı yapacak. Bu atış, topa son dokunan oyuncunun bulunduğu yerden gerçekleşecek. Hakem atışı sırasında, diğer oyuncuların hepsi atış noktasından en az dört metre uzak olacak.

Eskiden top hakeme çarpınca oyun devam ederdi, hakem sanki orada yokmuş gibi davranırdık. Ama artık top hakeme çarpıp gol olursa veya tehlikeli bir atak oluşturursa, oyun hakem atışıyla başlayacak. Hakem atışını, topa son temas eden takım yapacak. Hakem atışı, topun hakeme çarptığı noktadan yapılacak.

Top Hakeme Çarpıp Gol Olursa Ne Olur

Hakem atışı, futbol oyununun hakem tarafından yazılı olmayan nedenlerle durdurulduğu zamanlarda, oyunu yeniden başlatmak için kullanılan bir yöntemdir. Hakem atışında, hakem topu oyunun durduğu yerde yere koyar ve top yere temas ettiği anda oyun devam eder. Eğer oyun kale alanında durmuşsa, hakem atışı topun olduğu noktaya en yakın olan kale alanı çizgisinin üzerinde yapılır.

Hakem atışı bazen tekrar edilebilir. Bunun sebepleri şunlardır:

  • Top yere değmeden önce bir oyuncu topa dokunursa
  • Top yere değdikten sonra hiçbir oyuncuya temas etmeden oyun alanından çıkarsa

Top hakeme çarparsa ve belirli şartlar gerçekleşirse oyun hakem atışıyla devam eder. Bu şartlar şunlardır:

  • Top hakeme çarptıktan sonra gol olursa
  • Top hakeme çarptıktan sonra topun sahibi olan takım değişirse
  • Top hakeme çarptıktan sonra yeni bir atak başlarsa
  • Hakem atışında top doğrudan rakip kaleye atılır ve gol olursa kale atışı, kendi kaleye atılır ve gol olursa köşe atışı verilir.