İstanbul'un tarihi Topkapı Sarayı, uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından Cariyeler Taşlığı'nın içindeki Türk hamamı ve Kuşhane Mutfağıda ziyaretçilere açıldı. Harem ayrıca Osmanlı İmparatorluğu'nun harem yaşamına dair pek çok detayı barındırıyor.

Cariyeler Tasligi 1

Osmanlı Hareminin Kalbi: Cariyeler Taşlığı

Topkapı Sarayı'nın gözlerden uzak harem bölümünde yer alan Cariyeler Taşlığı, Osmanlı hareminin padişah ailesi, kadın hizmetçiler, cariyeler ve hadımlardan oluşan organizasyon hiyerarşisini gözler önüne seriyor. 16. yüzyılın ortalarında inşa edilen cariye lojmanları, saray eşlerinin kullandığı odalardan oluşuyor ve içerisinde kiler, çamaşır odası ve banyolar bulunuyor.

Cariyeler Tasligi 2

Tarihi Türk Hamamı İlk Kez Ziyarete Açılıyor

Sarayın en eski yapılarından biri olan ve tarihte ilk kez ziyarete açılan hamam bölümünde 120'ye yakın eser sergileniyor. Bu eserler, Milli Saraylar Koleksiyonları tarafından özenle seçilmiş obje ve heykellerden oluşuyor. Ziyaretçilere, Osmanlı döneminden sahneleri canlandırarak daha gerçekçi bir deneyim sunuluyor.

Cariyeler Tasligi 4

Kuşhane Mutfağı'nın Zengin Kültürel Mirası

Kuşhane Mutfağı, yalnızca saray mutfağında hazırlanan yemeklerin Osmanlı padişahlarına servis edilmesi için kullanılıyordu. Ziyaretçiler, bronz ve gümüş kaplardan gümüş eşyalara kadar çeşitli objeleri görme ve Osmanlı yemek ve mutfak kültürüne dair daha fazla detay öğrenme şansına sahip olacaklar. Bu alan, Osmanlı saray mutfağının ihtişamını ve zenginliğini gözler önüne seriyor.

Cariyeler Tasligi 3

Cihan Çanak babası kim? Aslen nereli? Cihan Çanak babası kim? Aslen nereli?

Topkapı Sarayı Başkanı İlhan Kocaman, sarayın geri kalan kısmının da yakın zamanda restore edilmesini hedeflediklerini belirtti. Sarayın tüm bölümlerini ziyaretçilere açmayı planladıklarını kaydetti. Saray yapılarının restorasyonunda uluslararası müze küratörlerinin de yer alması, gelenek ile modernliği başarıyla birleştiren konseptlerin oluşturulmasına ve bu temayı yansıtan sergi düzenlemelerinin oluşturulmasına vesile oldu.

İşbirliği sayesinde mekanlar, en son teknolojiye sahip güvenlik, klima, görüntüleme sistemleri ve ekipmanlarını içeren modernizasyondan geçerek sarayın paha biçilmez kültürel mirasının gelecek nesiller için korunmasını sağladı.

Editör: Safa Erdoğan