Bakan Kacır, Türkiye'nin savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 20'den yüzde 80'in üzerine çıktığını belirtti. "Bu hikaye, 80 bine yakın nitelikli istihdam sağlayan, 3 bin 500'e yakın şirketten oluşan dev bir ekosistemi bir araya getirdi," diye ekledi. Ayrıca, "İçlerinde Baykar gibi dünyanın en iyi takımlarının olması gurur verici. Teknolojiyi insanlığın yararına kullanıldığı sürece değerli buluyoruz ve savunma sanayindeki atılımımız da bu medeniyet perspektifinin bir parçası," ifadesinde bulundu.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen bir iş forumuna katılan Kacır, Türk savunma sanayii ve teknoloji sektöründeki atılımları değerlendirerek, Türk yapımı Akıncı İHA'nın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında arama kurtarma çalışmalarındaki rolüne değindi.

Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi

Bayraktar Akıncı insansız muharebe hava aracının (SİHA), helikopter kazasının ardından arama kurtarma faaliyetlerinde önemli bir görev üstlendiğini belirten Kacır, "Hava saldırısında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetine Allah'tan rahmet diliyorum. Kazadan dolayı İran halkına başsağlığı diliyorum," dedi.

Kacır, "İranlı yetkililerin, düşen helikopterin tespiti için Türk insansız hava araçlarının kullanılması talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerimizin (TSK) envanterinde bulunan Bayraktar Akıncı SİHA'mız bölgeye gelerek kısa sürede coğrafyayı taradı. 1,5 saatlik sürede helikopterin çok zorlu, dik bir coğrafyada, kötü, sisli ve bulutlu hava şartlarında tespit edilmesi mümkün oldu," şeklinde konuştu.

Bakan ayrıca, Türkiye'nin savunma sektöründeki başarılarının tüm dünya tarafından dikkatle takip edildiğini belirterek, geliştirdikleri yerli ve milli sistemlerle kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceklerinin altını çizdi. Son dönemde Akıncı İHA'nın arama operasyonuna dahil olması, Türk savunma sanayisini bir kez daha ilgi odağı haline getirdi ve çok sayıda uluslararası medya organında bu konu yer aldı.

Pazartesi günü erken saatlerde Anadolu Ajansı, Türk Akıncı İHA'sının "Cumhurbaşkanı Raisi'yi taşıyan helikopterin enkazı olduğundan şüphelenilen bir ısı kaynağı" tespit ettiğini ve koordinatlarını İranlı yetkililerle paylaştığını bildirdi.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve öncü muharip drone üreticisi CTO'su Selçuk Bayraktar, bu hafta başında Türk mühendisler tarafından geliştirilen SİHA'nın dağ ve vadilerden normal şartlarda hiçbir uçağın giremeyeceği yerlere gittiğini söyledi. Bayraktar, Akıncı'nın arama kurtarma operasyonu sırasında İran'ın kuzeybatısındaki zorlu koşullarda görev yaptığını belirtti. Akıncı, ilk uçuşunu 2019 yılında gerçekleştirmiştir.

Baykar'ın 15 yılda "sınıfında dünyanın en iyisi" olacak insansız hava araçlarını geliştirdiğini kaydeden Bayraktar, şirketin TB2 insansız hava aracının "dünyanın en çok ülkesine ihraç edilen ve en yüksek performansı sağlayan insansız hava aracı" haline geldiğini söyledi.

İlk olarak Ağustos 2021'in sonlarında silahlı kuvvetlere teslim edilen Akıncı, Türkiye'nin en gelişmiş ve sofistike insansız hava aracıdır. Baykar, 2023 yılında toplam 5,5 milyar dolarlık satıştan yaklaşık 1,8 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek ülkenin lider savunma ihracatçısı konumundadır.

Editör: Safa Erdoğan