Türkiye'nin ilk büyük elektrikli otomobil üreticisi Togg'un üretim üssü olan bu tesis, ülkedeki otomotiv sektörünün sürücü koltuğuna oturmasını hedefliyor. Fabrikanın içinde, robot kollar, geçen yıl piyasaya sürülen ilk SUV modeli T10X'in yolcu bölmesini kaynaklıyor. Boyama işleminin ardından montaj için gönderilen parçalar, işçiler tarafından kusurlar açısından incelenmek üzere ışıldayan bir tünelden geçiriliyor. Çinli üretici Farasis Energy ile ortaklaşa üretilen piller ise yan binada monte ediliyor. Tesisin üretim kapasitesi ise oldukça etkileyici. Bir saat içinde 20 araç üretiliyor.

Bir üretim müdürü, Agence France-Presse'ye (AFP) yaptığı açıklamada, kimliğinin gizli kalması kaydıyla, "Geçen yıl hiçbir kayıp olmadan 20.000 araç ürettik. Tesla ilk yılında yalnızca 2.000 araç üretti" dedi. Yönetici ayrıca, tesisin %40'ı kadın olan "yüksek eğitimli" çalışanlarına da övgüde bulundu.

Togg1

Merkez Bankası Temmuz Ayı Faiz Kararını Açıkladı Merkez Bankası Temmuz Ayı Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye'nin Otomotiv Üssü: Marmara Bölgesi

Yarım asır içerisinde, İstanbul'un çevresindeki Marmara Bölgesi, dünya otomobil sanayinin önde gelen merkezlerinden biri haline geldi. Fiat ve Renault'nun da aralarında bulunduğu büyük otomobil üreticileri 1970'lerin başında burada fabrikalar açtı. Ford, Toyota ve Hyundai gibi diğer büyük üreticiler de Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasındaki stratejik konumundan yararlanarak onları takip etti.

Bağımsız danışman Levent Taylan, "Başlangıçta, uzun süredir gümrük vergileriyle korunan yerel pazara tedarik sağlamak için yatırım yaptılar" dedi. Ancak 1995 yılında Avrupa pazarını Türkiye'de üretilen otomobillere açan Avrupa Birliği-Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ihracat yeniden canlandı. Taylan, "Bugün Türk otomobil sektörü, üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini Batı Avrupa'ya ihraç ediyor" dedi.

Togg'un Elektrikli Geleceği

Türkiye'nin kuzeybatısındaki Bursa yakınlarındaki Gemlik'teki Togg elektrikli araç fabrikası, üretim kapasitesini yılda 100.000 araca çıkarmayı hedefliyor ve tam kapasiteye ulaşıldığında bu rakam 175.000 adede ulaşacak. Togg, SUV'un yanı sıra 2030 yılına kadar fastback, C-hatchback, B-SUV ve B-MPV olmak üzere üç model daha üretecek. Bu yılın başlarında tanıtılan fastback sedan T10F'in önümüzdeki yıl Türkiye'de, ardından da Avrupa pazarında satışa sunulması planlanıyor.

Türkiye Otomotiv Parça ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, "Proje, Türkiye'nin otomotiv sektöründe önemli bir kilometre taşını temsil ediyor ve ülkenin küresel elektrikli araç pazarında önemli bir oyuncu olma hedefini simgeliyor" dedi.

Togg2

Togg'un Başarısı ve Gelecek Planları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart 2023'te Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce lansmanını yaptığı T10X modeliyle Togg'u milli gurur kaynağı haline getirmeye çalıştı. Togg T10X, lansmanından bu yana Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) verilerine göre, 2023 yılında 19.583 araç satışıyla Türkiye'deki elektrikli otomobil satışlarının yaklaşık üçte birini oluşturdu.

Elektrikli araç (EV) satışları Türkiye'de hızla büyüyor. EV satışları geçen yıl dokuz kat artarak Türkiye pazarını İtalya ve İspanya'dan daha büyük hale getirdi. Genel EV satışları 2023 yılında 65.562 adede ulaşarak toplam otomobil pazarının %6,8'ini oluşturdu. Togg, Ocak-Nisan ayları arasında Türkiye pazarının yaklaşık %35,3'ünü oluşturan 7.148 adet araç sattı. Togg, T10X'in yıl sonuna kadar Almanya'da, gelecek yıl ise Fransa'da yollara çıkmasını umuyor.

Editör: Safa Erdoğan