ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yeni F-16 jetlerinin satışı konusunda önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Flake, eski Twitter hesabı olan X'te yaptığı paylaşımda, "Bugün, Türkiye'nin en yeni nesil F-16 Block 70 savaş uçaklarını satın alması ve mevcut F-16 filosunu yükseltmesi yönünde önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarına Teşekkür

Büyükelçi Flake, Türk savunma ve dışişleri bakanlıklarının bu süreçteki sıkı çalışmasına teşekkür ederken, bu adımın ABD ulusal güvenliği, Türkiye ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu vurguladı.

Siyasi-Askeri İşler Bürosu'ndan Destek

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Bürosu, yaptığı ayrı bir açıklamada, "ABD, bugün Türkiye'nin yeni F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda ileriye doğru büyük bir adım attığını duyurmaktan gurur duyuyor." dedi. Bu açıklama, ABD'nin Türkiye ile güvenlik ortaklığına olan bağlılığının en son örneği olarak değerlendirildi.

Kamala Harris aslen nereli? Kamala Harris Türk mü Müslüman mı? Evli mi çocuğu var mı? Kamala Harris aslen nereli? Kamala Harris Türk mü Müslüman mı? Evli mi çocuğu var mı?

Biden Yönetimi ve Kongre Onayı

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, bu yılın başlarında F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını onaylayarak, iki NATO müttefiki arasındaki uzun süren ve bazen gergin geçen müzakerelere son verdi. 40 yeni F-16 Block 70 uçağının ve mevcut F-16'ların modernizasyonu için 79 modernizasyon kitinin satışına ilişkin onay, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini resmen onaylamasından kısa bir süre sonra geldi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Süreçle İlgili Açıklama

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Perşembe günü düzenlenen haftalık basın toplantısında, anlaşmaya ilişkin satın alma sürecinin plana uygun şekilde ilerlediğini doğruladı. Kaynaklar, "Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda satın alınacak F-16 Blok-70 ve modernizasyon kitleri ile diğer malzeme, mühimmat ve teçhizatın tedarik süreci daha önce açıkladığımız takvim doğrultusunda olumlu bir şekilde devam etmektedir." dedi.

F-16 Block 70: En Gelişmiş Dördüncü Nesil Savaş Uçağı

Block 70 serisi uçaklar, en son teknolojiyle donatılmış ve en gelişmiş dördüncü nesil savaş uçağı olarak kabul ediliyor. Türkiye, uzun süredir F-16 filosunu yükseltmenin yollarını arıyordu ve bu jetleri ilk olarak Ekim 2021'de talep etti. Biden yönetimi satışı destekledi ancak Kongre'deki birçok yasa koyucu, satışı Türkiye'nin İsveç'in NATO hedefini onaylamasına bağladı.

Eurofighter Görüşmeleri

F-16'larla ilgili uzayan süreçten bıkan Türkiye, geçtiğimiz yılın sonlarında Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere'nin yer aldığı konsorsiyum tarafından üretilen Eurofighter'ların satın alınması konusunda görüşmelere başladığını da açıklamıştı. Biden yönetimi, Kongre'ye Ocak ayında Türkiye'nin teklifine yeşil ışık yakması çağrısında bulunarak 20 milyar dolarlık bir satışın önünü açtı.

Editör: Safa Erdoğan