Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net uluslararası rezervleri, 24 Mayıs'a kadar olan haftada 6,51 milyar dolar artış göstererek 40,35 milyar dolara ulaştı. Bu, Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviye olarak kayda geçerken, son dört haftada toplamda 26,34 milyar dolarlık bir artış yaşandığını ortaya koyuyor.

Toplam Rezervler 142,24 Milyar Dolara Ulaştı

Tokat'ta deprem! Tokat'ta deprem!

Perşembe günü açıklanan haftalık verilere göre, toplam rezervler 24 Mayıs itibarıyla bir önceki haftaya göre 3,17 milyar dolar artarak 142,24 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde altın rezervlerinin değeri 1,05 milyar dolar azalırken, brüt döviz rezervleri 4,22 milyar dolar arttı. Son dört haftada toplam rezervlerdeki artış ise 18,16 milyar dolara ulaştı.

Mayıs Ayı Başında Başlayan Büyüme Devam Ediyor

Rezervlerdeki bu büyüme, artan dış yatırımcı ilgisi ve yerel vatandaşların döviz talebinin azalması sayesinde Mayıs ayı başında başladı. TCMB'nin swaplar hariç net uluslararası rezervleri geçtiğimiz hafta pozitif bölgeye yaklaştı. 17 Mayıs'a kadar olan haftada eksi 14,1 milyar dolardan eksi 6 milyar dolara yükseldi. 29 Mart'ta eksi 65,5 milyar dolarlık rekor düşük seviyeye ulaşan rezervler, bu hafta uzun bir aradan sonra ilk kez pozitif seviyeye dönme sinyalleri verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: "Rezerv Endişeleri Yakında Sona Erecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu olumlu gelişmeyi doğruladı. Şimşek, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Çok yaklaştık. Rezervlerimizle ilgili endişeler yakın zamanda Türkiye'nin gündeminden büyük ölçüde kalkacak." dedi. İstanbul'da katıldığı bir iş etkinliğinde ise, "Ancak hâlâ yolculuğumuzun başındayız ve bunu hatırlamak önemli." ifadelerini kullandı.

Editör: Safa Erdoğan