Türkiye, köprü konumuyla hem Asya’nın hem de Avrupa’nın kesişim noktasında bulunan bir ülkedir. Özel bir konuma sahip olan Türkiye’nin tam ortasında hangi il var gibi bazı sorular da merak ediliyor. 

Türkiye’nin coğrafi merkezi olan bu nokta, ülkenin farklı bölgelerinden gelen ziyaretçilerin ve araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin tarihî, kültürel ve coğrafi zenginliklerini keşfetmek isteyenler için de bu nokta önemli bir referans noktasıdır.

Peki, Türkiye’nin orta noktası neresi? İşte, merak edenler için ayrıntılar haberimizde…

Yöresel ayakkabı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Yöresel ayakkabı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Turkiyenin Tam Orta Noktasi 2

Türkiye’nin Orta Noktası Neresi? Türkiye'nin Ortası Hangi İl?

Türkiye’nin coğrafi konumu, tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur. Hem Asya hem de Avrupa kıtalarının kesişim noktasında bulunması, Türkiye'yi tarih boyunca birçok medeniyetin kavşağı haline getirmiştir. 

Ülkemiz hakkında merak edilen Türkiye haritası tam ortası neresi sorusu da oldukça merak ediliyor ve bazı kaynaklara göre değişiklik gösteriyor diyebiliriz.

Türkiye’nin orta noktası, bazı kaynaklara göre genellikle Konya’nın kuzeydoğusunda, Aksaray ili sınırları içinde bulunan Honaz Tepesi olarak belirlenir.

Bazı kaynaklara göre ise, Türkiye’nin ortası hangi şehir bulunuyor sorusunun yanıtı, Yozgat ilinin Boğazlıyan ilçesine bağlı Yoğunhisar köyüdür. 

Ayrıca, Dünyanın tam ortası Yozgat olduğu iddia edilse de dünyanın ortası, coğrafi olarak Kuzey Yarımküre ile Güney Yarımküre arasındaki eksen üzerinde bulunan bir nokta olan Ekvator’dur.

Turkiyenin Tam Orta Noktasi 3

Türkiye'nin Orta Noktası Koordinatları

Türkiye'nin coğrafi merkezi olarak belirlenmiş olan Yozgat'ın Yoğunhisar köyünün koordinatları ise 39° 17' 02" Kuzey, 35° 14' 30" Doğu'dur.
 

Editör: Gulce Editor