Üniversiteye gidecek olan veya kayıtini yenileyen öğrencilerin merak ettiği bir konu, üniversitelerin ne zaman açılacağı. 2023-2024 yılında üniversitelerin akademik takvimleri yayınlandı. Üniversiteler 9 Ekime mi ertelendi? Üniversitelerin açılış tarihi ertelendi mi? Soruları sık sık soruluyor. İşte detaylar...

Üniversiteler 9 Ekime mi ertelendi? Üniversitelerin açılış tarihi ertelendi mi?

2 Ekim’de açılacak üniversitelerde hibrit eğitim sistemi uygulanacak. Depremden etkilenen 5 illerdeki üniversiteler ise yeni dönemde yüz yüze dersler sunacak.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Diş Hekimliği, Güzel Sanatlar, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi gibi fakültelerde uzaktan eğitim yapılacak. Diğer fakültelerde ise yüz yüze dersler verilecek.

Hatay İskenderun Teknik Üniversitesi’nde tüm bölümlerin birinci sınıfları uzaktan eğitim alacak. Diğer sınıflarda ise hibrit sistemle eğitim devam edecek.

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi 25 Eylül, Hatay Mustafa Kemal ve Gaziantep Üniversitesi 2 Ekim’de eğitime başlayacak. Adıyaman ve Malatya’da da açılış tarihi 16 Ekim. Rektörler barınma ihtiyacına göre, hibrit eğitim kararı alabilecek. Depremzedelerin yerleştirildiği büyükşehirlerdeki üniversiteler de yeni takvimlerini açıkladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin arasında yer alıyor. Bu üniversitelerin 2 Ekim’de açılması planlanıyor. Ancak bazı üniversitelerin akademik takvimleri değişmedi.

Bazı basın kuruluşlarında yer alan bilgilere göre; yurtlarda çalışan araştırmacıların çalışmalar nedeniyle erteledikleri için açılış tarihlerini 2 Ekim’e indirdiler.

Yurtlarda kalan depremzedelerin de başka yerlere taşınması için çalışmalar devam ediyor. Yurtların büyük bir kısmının boşaltılması gerekiyor. Başka illerde okuyacak öğrencilerin barınma ihtiyaçlarına dikkat çeken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da rektörlere mektup gönderdi.

Özvar, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütlerinin barınma ihtiyacına sahip öğrencileri “öğrenci evi” adlı bir örgüte katmaya çalıştığını belirtti. Özvar, ünivesitelere barınma ihtiyacına ilişkin “destek birimleri” kurulmasını tavsiye etti.

Yurtlar ile ilgili farklı görüşler var

Depremzedelere tahsis edilen yurtların boşaltılması neden gerektiği tartışmalı bir konu. Bazıları, yurtların boşaltılması, depremzedelere barınacak yerler sağlamak için bir adım olduğunu görüyor.

Bazıları ise, yurtların boşaltılması, depremzedelere barınacak yerler sağlamak için bir adım değil, depremzedelere barınacak yerler sağlamak için bir yol değil, depremzedelere barınacak yerler sağlamak için bir çözüm olmadığını ifade ediyor. Ayrıca, yurtların boşaltılması, depremzedelere barınacak yerler sağlamak için bir yol değil, depremzedelere barınacak yerler sağlamak için bir sorun olduğunu da vurguluyor.