Nihayet, 19 Ocak 2024 tarihinde ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı uzaya çıktı. Herkesin yakından takip ettiği bu olayın ardından ülkemizde uzaya olan ilgi her geçen gün artmaya başladı.

Uzaya ilgi duyanların veya astronot olmak isteyenlerin merak ettiği konuların başında ise uzayda ne yenir sorusu geliyor.

Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Uzayda Ne Yenir 6

Uzayda Ne Yenir?

2022 yılının mayıs ayında Türkiye’nin Axiom Mission 3 görevi kapsamında uzaya astronot göndereceğinin açıklanması büyük ses getirdi. Ardından 36 bin kişi, uzaya çıkacak ilk Türk astronot olmak için başvurdu.

Yaklaşık bir yıl süren değerlendirmelerden sonra ise Alper Gezeravcı’nın binlerce kişi arasından seçildiği açıklandı.

Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde Türkiye saati ile 00.49’da uzay yolculuğuna başladı. Türkiye’nin uzaya ilk kez astronot göndermesi 2024 yılının en önemli olayları arasında yer aldı.

İlk astronotumuzun uzaya çıkmasının ardından ülkemizde birçok kişinin uzaya olan ilgisi arttı ve astronotların uzaydaki yaşamını merak edilmeye başlandı. Bu konuda merak edilen konuların başında uzayda ne yenir sorusu geliyor.

Uzaya çıkacak astronotların yemekleri yolculuktan önce hazırlanır. Bunun nedeni ise uzayda yer çekimi olmadığı için yemek yapmanın mümkün olmaması. 2004 yılından beri NASA ile birlikte çalışan ünlü Şef Alain Ducasse’nin hazırladığı yemekler dondurulup kurutularak vakumlu poşetlere konulur.

Yemeklerin kırıntı oluşturmayan gıdalardan seçilmesine özen gösterilir çünkü kırıntılar yer çekimsiz ortamda havada kalarak elektronik cihazlara zarar verebilir. Aynı nedenden ötürü baharatlar ve soslar da sıvı hale getirilir.

Ketçap ve mayonez gibi gıdalar için ise sıvı halde oldukları için ekstra bir işlem yapılmasına gerek duyulmaz. Günümüzde astronotların yüzlerce yiyecek ve içecek seçeneği oluyor. Dünyada yenilen ve içilen hemen hemen her gıdayı menülerine ekleyebilirler.

Ayrıca astronotlara belirli aralıklarla meyve ve paketlenmiş diğer yiyecek ve içecekler de gönderilir.

Uzayda Ne Yenir 3

Astronotlar Uzayda Nasıl Yemek Yer Nasıl Beslenir?

Uzayda ne yenir sorusunun ardından astronotların yemeklerini nasıl yediği ve beslendiği de merak ediliyor.

Astronotlar uzaya çıkmadan önce yiyecekleri gıdalar dünyada hazırlanır. Yiyecekler özel olarak dondurulur ve kurutulur. Ardından cırt cırtları olan vakumlu poşetlere konulur.

Astronotlar uzayda yemek istedikleri gıdalara su ekleyip uzay istasyonlarında bulunan fırınlarda ısıtarak hazır hale getirirler.

Daha sonra hazırlanan yiyeceklerin poşetlerindeki cırt cırtları, kucaklarındaki tepsilere geçirerek poşetlerin sabit kalmasını sağlarlar.

Astronotların içecekleri de yine toz halinde bulunur. İçmek istedikleri içeceklerin içine su ekleyip özel pipetlerle içerler.

Uzayda Ne Yenir 5

Astronotların Menüsü Nasıl?

Uzayda ne yenir ve nasıl yenir sorularına cevap bulanlar astronotların görev sırasındaki menülerini de merak ediyor.

Astronotların uzayda neler yiyeceği önceden planlanarak düzenli ve dengeli beslenmeleri sağlanır. Bu nedenle uzun süre saklanabilen ve sağlıklı gıdalar tercih edilir.

Astronotların günlük menüleri şu şekilde olabilir:

Kahvaltı

  • Yulaf ezmesi
  • Dondurularak kurutulmuş meyveler
  • Çay veya kahve

Öğle Yemeği

Akik Taşı Faydaları Nelerdir? Akik Taşı Türleri Akik Taşı Faydaları Nelerdir? Akik Taşı Türleri
  • Tavuk güveci
  • Makarna
  • Dondurularak kurutulmuş sebzeler

Akşam Yemeği

  • Haşlanmış et
  • Pilav
  • Kurutulmuş sebze

Ara Öğünler

  • Meyve salatası
  • Enerji barları
  • Çikolata
  • Kuru yemiş

Astronotların menülerinde onlarca farklı seçenek olsa da bazı yiyecek ve içecekler uzay ortamında tüketilmesine izin verilmez. Bu yiyecek ve içeceklerden bazıları şu şekilde:

  • Ekmek, cips, kurabiye: Ekmek, cips ve kurabiye raf ömürlerinin kısa olması ve yenirken bolca kırıntı çıkması nedeniyle tercih edilmez. Bu gıdalardan çıkan kırıntılar hassas ekipmanlara zarar verebilir.
  • Alkollü içecekler: Astronotların yaptığı görevler aşırı dikkat ve güvenlik gerektirdiği için alkollü içeceklere izin verilmez.
  • Gazlı içecekler: Kola, soda ve gazoz gibi içeceklerde bulunun karbondioksit yer çekimsiz ortamda ayrışmaz ve bu nedenle astronotların midelerine zarar verebilir.

Uzayda ne yenir, astronotlar uzayda nasıl yemek yer nasıl beslenir, astronotların menüsü nasıl sorularını sizler için cevapladık.

Uzayda Ne Yenir 4

Editör: Gulce Editor