Asgari ücrete yapılacak olan zam oranı belirlenirken enflasyon oranlarına bakılıp karar alınıyor. 6 aylık enflasyon süreci ile karar verilmesi bekleniyor. İşte beklenen zam oranları…

Asgari ücrete, emekli ve memur maaşlarına Ocak ayı itibarı ile düzenlemesi ile birlikte asgari ücret ile çalışanlar ve emekliler yeni maaşlarındaki rakamları merak etmeye başladılar.

Herkesin merakla beklediği asgari ücret kaç para olabilir sorusu, 6 aylık enflasyon verilerinin açıklanması sonucunda belli olacak. 2024 Ocak ayında beklenen asgari ücret 17 bin TL seviyelerinde gibi tahmin yürütülüyor. Enflasyon verilerinin 6 aylık zaman dilimindeki takibi ile sonuçlanacak.

Yapılacak olan zam ve maaşlardaki artış bu oranlara bağlı olacaktır. Bu rakamların dillendirilmesi onrasında özel sektörde şirketler kendilerine bütçe planlaması yapmaya başladılar.

Zamlara Enflasyon Ayarı

Asgari ücrete bakıldığında 2023 yılı Ocak ayı itibari ile enflasyonda göz önüne alındığında 8.506 TL rakamı ortaya çıkmıştı. Temmuz ayı geldiğinde yine o günün enflasyon verileri ile bir değerleme yapılmış ve bu sefer ortaya çıkan rakam 11.402 TL olmuştu. 

Geçen yıl Ocak zammının ardından 454,8 dolar olan asgari ücret bugünkü doviz kuru baz alındığında ise yüzde 34 zamlı olmasına rağmen 400 dolar seviyelerine gerilemiş durumda.

Yeni asgari ücretten beklenti dolar bazında 500 dolar seviyesinin üzerinde kalabilmek. Bu hesaplama ile asgari ücret zammından sonra piyasadaki tüm ürünlere zam geleceği de göz önünde bulundurulursa. Asgari ücretin en azından 17 bin TL seviyesinin üzerinde kalması gerekiyor.

Asgari ücretin bu seviyelere çıkması durumunda özel sektörde ki birçok şirket asgari ücretin üzerinde maaş ile çalışanlarını ücretlendirdikleri için bütçelerinde yeni düzenlemelere gitmek durumunda kalacaklar.