Son günlerde vatandaşların merak ettiği bir hayli gündem konusu olan arama motorlarında sıkça arattığımız Vuhuv Kimin? Yerli Arama Motoru Vuhuv Sahibi Kim? Soruları dikkat çekiyor. Gaziantepli yazılımcı'nın geliştirdiği ve dünyaya yaymak istediği yerli internet arama motoru 'Vuhuv' günde 5-6 bin kullanıcıya hizmet veriyor. İşte haberimizin detayları...

TXT Üyeleri Kimdir? Kaç Yaşındalar? TXT Üyeleri Kimdir? Kaç Yaşındalar?

Yerli Arama Motoru Vuhuv Sahibi Kim?

Yerli arama motorunun sahibi Barış Çepik hakkında şuanda çok detaylı bir bilgi yok. Fakat Gaziantep Üniversitesi Teknopark’ta yazılım üzerine firması olduğu biliniyor. Barış Çepik milli ve yerli olan internet arama motoru Vuhuv’u geliştirmek için 10 yıl önce çalışmalara başladı. 20 yılı geçkin web sunucu yönetimi ve programlama alanında ter döken Çepik, çalışmalarının son 12 yılını arama motoruna ağırlık verdi.

Vuhuv Kimin Yerli Arama Motoru Vuhuv Sahibi Kim (1)

Barış Çepik uzun uğraşları sonucu ‘’Vuhuv’’ adlı arama motorunu geliştirerek ofisine sunucu kurdu. Yazılım üzerine uzman arkadaşlarının da desteğiyle arama motorunu dünyaya tanıtan Çepik, dünya genelinde kullanım oranını arttırmayı hedefliyor.

Çepik, AA muhabirine, Vuhuv’un 2015’te marka tescilini yaptıklarını, 2019’da ise şirket kurduklarını açıkladı.

İlk aşamasından son aşamasına kadar Vuhuv’un kendilerinin geliştirdiğini söyleyen Çepik, ‘’Geçmişte yerli arama motoru yapılmıştı ama sadece ara yüzden ibaretti, başkalarının verileri kullanılıyordu.

Vuhuv Kimin Yerli Arama Motoru Vuhuv Sahibi Kim (2)

Bizim arama motorumuzda ise işin arka planında büyük bir çalışma var, büyük bir veri işleniyor. Türkiye’deki tek yerli arama motoru diyebiliriz. ‘’Çünkü zemini ve tabanı sağlam ve kendine özgü’’ dedi.

2 Milyara yakın sayfa adreslemesi gerçekleştirildi

Çepik, kendi buldukları verileri “Vuhuv”a işlediklerini ve bunun için bir sistem kurduklarını dile getirdi. Sistemlerinin 7 gün 24 saat interneti taradığına, 260 milyon alan adı bilgisine sahip olduğuna işaret eden Çepik, şunları da söyledi:

“Şu anda biz hangi ülkede ne kadar alan adı var, ne kadar aktif, ne kadarının açık olarak çalıştığını biliyoruz. Şu ana kadar elimizdeki kaynaklarla 2 milyara yakın sayfanın adreslemesini gerçekleştirdik. Bu bilgiye doğrudan, aracısız erişiyoruz. Bu da aslında çok önemli bir şey. Vuhuv'un çıkış amacı arama motoru olsa da biz büyük bir veri işliyoruz. Büyük veri işlediğimiz için de her şekilde veriyi kullanabiliyoruz. Sadece arama motoru değiliz, e-posta, bulut gibi diğer servislerde de hizmetleri yerli ve milli olarak sunabiliyoruz. İnternet üzerinde neye ihtiyaç duyuluyorsa bunların hepsini sağlayabiliyoruz.”

Vuhuv Kimin Yerli Arama Motoru Vuhuv Sahibi Kim (3)

“Vuhuv” uygulamalarının indirilerek cep telefonları ve tabletlerde kullanıldığını anlatan Çepik, sistemi dünya çapında çalışacak hale getirdiklerini söyledi. Çepik, “Az da olsa dünyanın dört bir yanında kullanıcılarımız var. Bu oranı milyonlara ve milyarlara ulaştırabilmek için altyapıyı hazırladık, şu an çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber-Hatice Zeybek