Balıkesir, Türkiye’nin 17. en büyük şehridir. Hem Marmara hem de Ege Bölgesi’nde toprakları olan il, iki denize de kıyısı olan nadir illerden biridir. Türkiye’de iki deniz arasında yer alan sadece 6 il bulunmaktadır. Balıkesir doğası ve güzel ilçeleri ile çok merak edilen bir şehir. Balıkesir hakkında vatandaşlar çok fazla soru soruyor. Bu sorulardan birisi de Balıkesir'in en güzel ilçesi ve mahallesi hangisi? Sorusu, işte bu sorunun cevabı ise şöyle.

Balıkesir'in en güzel ilçesi ve mahallesi hangisi?

Altıeylül İlçesi

Altıeylül, Balıkesir’in bir ilçesidir. 6360 sayılı kanunla 12 Kasım 2012’de Meclis’te onaylanarak kurulmuştur. İlçenin ilk kaymakamı 2 Eylül 2013’te atanmıştır. 2014 yerel seçimlerinde ilçenin ilk belediye başkanı belirlenmiştir. Balıkesir’in merkez ilçesi Altıeylül ve Karesi olarak iki bölüme ayrılmıştır. Altıeylül ilçesine 13 merkez mahalle ve 81 kırsal mahalle dahil edilmiştir. Balıkesir büyükşehir olunca köyler de mahalle statüsüne geçmiştir. Altıeylül ilçesinde şu an 94 mahalle vardır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, eski Balıkesir Belediye binasını Altıeylül ve Karesi Belediyelerine tahsis etmiştir. Bu bina iki kısma bölünerek iki belediyenin de hizmet binası olarak kullanılmaktadır.

Karesi İlçesi

Karesi, Balıkesir’in merkez ilçelerinden biridir. 2012 yılında çıkarılan bir kanunla Balıkesir merkez ilçe ikiye ayrılarak ilçe statüsü kazanmıştır. Karesi, tarımın önemli olduğu bir ekonomik merkezdir ve çok yoğun yolların kesiştiği bir ulaşım noktasıdır. İlçenin coğrafi konumu şöyledir: Kuzeyde Manyas, doğuda Susurluk ve Kepsut, batıda İvrindi ve Balya, güneyde Altıeylül ilçeleri ile komşudur. 2020 yılında ilçenin nüfusu 184.197 kişi olarak belirlenmiştir.

Tarihi Misya olarak da bilinen ilçe, 13. yüzyılda Karesi Beyliği döneminde kurulmuştur. Ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık ilçenin başlıca geçim kaynaklarıdır. Bamya, börülce, kavun, kelle peyniri gibi tarımsal ürünler ilçenin ünlüdür. Ayrıca Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı ve höşmerimi de yöresel lezzetler arasındadır.

Ayvalık İlçesi

Ayvalık, Balıkesir iline bağlı bir sahil ilçesidir. Türkiye’nin batı ucunda, Ege Denizi’ne bakan ilçe, ülkenin en popüler turistik yerlerinden biridir. Ayvalık kışın küçük bir kasaba nüfusuna sahiptir, ancak yazın turizm sayesinde nüfusu büyük ölçüde artar. Ayvalık tarih boyunca farklı medeniyetlere tanıklık etmiş ve 2017’den itibaren UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunmaktadır.

Balya İlçesi

Balya, Balıkesir’in bir ilçesi olup tereyağıyla meşhurdur. Ancak son zamanlarda nüfusu düşmüştür. Eskiden 36.000 olan nüfusu, sanayinin gerilemesiyle azalmıştır. Maden ocağı ve seramik fabrikası gibi sanayi kuruluşları kapanmıştır. Bu yüzden birçok Balyalı başka yerlere göç etmiştir. Fakat gelecek yıllarda yeni maden ve fabrika açma planları devam etmektedir. 

Bandırma İlçesi

Bandırma, Balıkesir ilinin bir ilçesidir ve Marmara Denizi’nin güney kıyısında, Bandırma Körfezi’nin iç kesiminde yer alır. Balıkesir’in Altıeylül ve Karesi ilçelerinden sonra nüfus açısından üçüncü sırada gelir. Bandırma, son zamanlarda büyük bir gelişme gösteren ve Türkiye’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan bir ilçedir. Bandırma Limanı’ndan her gün İstanbul’a feribot seferleri düzenlenmektedir. Bandırma, aynı zamanda sanayi ve tavukçuluk alanlarında Türkiye için önemli bir merkezdir. Şehir, kültür sanat etkinlikleriyle de dikkat çekmekte ve her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır. 2021 yılı sonunda ilçenin resmî nüfusu 161.894 olarak kaydedilmiştir.

Bigadiç İlçesi

Bigadiç, Balıkesir’in güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. Dünyanın ve Türkiye’nin en değerli Bor madenlerinden birine ev sahipliği yapar. Aynı zamanda, Selenyum ve Kükürt içeren kaplıcalarıyla da tanınır. İlçe, geçmişte birçok medeniyete yurt olmuştur.

Burhaniye İlçesi

Burhaniye, Ege Denizi’ne kıyısı olan Balıkesir’in bir ilçesidir. Kuzey Ege Bölgesi’nde yer alır. Zeytincilik ve zeytinyağı üretimi ile ünlüdür. Ayrıca iç turizmin de önemli bir merkezidir. İlçe, Çanakkale-İzmir Karayolu (E87) üzerindedir. İlçe, Kazdağı’nın güneyinde ve Madra Dağı’nın kuzeyinde kalan Edremit Körfezi’ne bakar. İlçenin merkezi ve kuzey kesimi, Edremit Kıyı Ovası’nın güney kısmındadır. İlçenin geri kalan bölümü ise Madra Dağı’nın kuzey yamacı ve denize uzanan alçak tepeler üzerinde yer alır. İlçenin güneybatı ucunda Bağlar Burnu adında bir burun vardır. İlçenin en önemli akarsuları Havran Çayı ve Karınca Çayı’dır.

Dursunbey İlçesi

Dursunbey, Balıkesir’in doğusunda yer alan bir ilçedir. Kütahya ve Bursa illeriyle komşudur. Denize uzaklığı 672 metre olan ilçe, dağlık ve ormanlık bir araziye sahiptir. Dursunbey’in kereste üretimi ve orman ürünleri çok ünlüdür. Dursunbey çamı kalitesiyle dünya çapında tanınmaktadır. İlçede Balıkesir-Kütahya karayolu ve demiryolu geçmektedir. İlçe halkının başlıca gelir kaynağı ormanlar ve hayvancılıktır.

Edremit İlçesi

Ege Denizi’nin kıyısında, Balıkesir iline bağlı bir ilçe olan Edremit, zeytin üretimi ve Kazdağları ile ünlüdür. Altınoluk ve Akçay gibi iç turizmin önde gelen yerleri bu ilçenin sınırları içindedir. Edremit, eski adıyla Adramytteion, MÖ 1443 yılında Karataş yakınlarında, bugünkü Burhaniye İskelesi’ne yakın bir yerde Pidasus adıyla kurulmuş bir kenttir. Truva-Bergama yolunun üzerinde olması sebebiyle pek çok saldırıya maruz kalmış ve bir dönem Lidya Kralı Krezüs tarafından ele geçirilerek yıkılmıştır.

Erdek İlçesi

Erdek, Balıkesir’in kuzey ucunda, Kapıdağ Yarımadası üzerinde kurulu bir ilçedir. Marmara Denizi’nde, Marmara Adaları’nın yanında yer alır. Paşalimanı Adası ise Erdek’e bağlıdır. Erdek, Türkiye’nin en eski ve en popüler tatil yerlerinden biridir. Kışın nüfusu az olan ilçe, yazın turist akınına uğrar. Erdek’in tarihi çok eskilere dayanır. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan ilçe, kültürel açıdan zengindir. Erdek’in eski adı Arktonnesos’tur. Bölge, Marmara ikliminin etkisindedir. Erdek, tarihi kalıntıları, Açık Hava Müzesi, berrak denizi ve kumlu plajı ile turizm cennetidir.

Gömeç İlçesi

Gömeç, Balıkesir’in Ege Denizi’ne bakan küçük ve şirin bir ilçesidir. Balıkesir’in yüzölçümü en az olan ilçesi olmasına rağmen, 15.207 kişilik nüfusu ile canlı ve hareketli bir yerdir. İlçenin kuzeyinde ve batısında Burhaniye, güneyinde Ayvalık, güneydoğusunda ise Bergama ile komşudur. İlçenin en ünlü simgesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünün görüldüğü "Atatürk Kayaları"dır. Ayrıca ilçede çok sayıda yaşlı çınar ağacı da bulunmaktadır. Gömeçlilerin geçim kaynağı başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere tarım ve hayvancılıktır. İlçede koyun sütünden yapılan jöle gibi bir yoğurt da mevcuttur.

Loplu örümcek Türkiye'de bir kez daha görüldü Loplu örümcek Türkiye'de bir kez daha görüldü

Gönen ilçesi

Gönen, Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, Marmara Bölgesi’nin güneyinde yer almaktadır. Kaplıca turizmi ile tanınan Gönen’in, tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Kaplıca alanında bulunan mozaikler, yazıtlar, sütun başları ve paralar, Gönen’in M.Ö. dönemlerinde de insanların yaşadığı bir yer olduğunu kanıtlamaktadır. Gönen’in eski adı ‘Sıcak Su Şehri’ anlamına gelen Thermi’dir. Kaplıcalar ise ‘Granikaion Hamamları’ olarak bilinirdi.

Havran İlçesi

Havran, Balıkesir’in Körfez bölgesinde yer alan bir ilçedir. Koca Seyit, Leblebi ve Höşmerim gibi ünlü isim ve lezzetlere sahiptir. Denize kıyısı olmadığı için turizm açısından komşu ilçeler kadar gelişmemiştir. Zeytin yetiştiriciliği en önemli gelir kaynağıdır. Mandalina gibi narenciye ürünleri ve süt sektörü de ilçenin ekonomisine katkı sağlar. İlçede eski zamanlardan beri altın madenciliği yapılmakta ve bu faaliyet devam etmektedir. Tarihi konaklarıyla da dikkat çeken Havran, bir zamanlar baraj yapımından etkilenen 20.000 nüfuslu yarasa kolonisiyle de anılır.

İvrindi İlçesi

İvrindi, Balıkesir’in bir ilçesidir. Ürettiği kelle peyniri ve lor ile tanınır. Çevresinde Savaştepe, Manisa, İzmir, Burhaniye, Havran, Balya ve Merkez ilçeleri vardır. İlçenin arazisi dağlık bir yapıya sahiptir. Kaz Dağı batıda, Madra Dağı güneybatıda yer alır. Madra Çayı, dağlardan gelen suları birleştirir. Kocaçay ise Madra Dağının eteklerinde geniş bir vadi oluşturarak İvrindi Ovası’nı oluşturur.

Kepsut ilçesi

Kepsut, Balıkesir ilinin doğu kesiminde yer alan, denize 85 metre yükseklikteki bir bölgede kurulmuş bir ilçedir. Balıkesir-Dursunbey yolunun üzerinde, Değirmencik, Kille ve Simav Çayları ile sınırlanan yarımada şeklinde bir görünüme sahiptir. Balıkesir-Kütahya demiryolu ilçenin güneyinden geçmektedir. Kepsut, Balıkesir merkeze 27 km mesafededir. 1953 yılında Balıkesir’in bir bucağı iken ilçe olmuştur. Kepsut Ovası, Çataldağ’ın (1.336 m) kuzeyinde ve Alaçam Dağları’nın güneydoğu eteklerinde yer alır. Kepsut Ovası’nın toprakları çok verimli olduğu için çeşitli ürünler yetiştirilebilir.

Manyas İlçesi

Manyas ilçesi, Marmara Bölgesi’nin güneyinde, Bandırma, Gönen, Balıkesir, Susurluk ve Balya ilçeleriyle komşudur. Sanayi gelişimi henüz çok ilerlemediği için çevre kirliliği azdır. İlçenin kuzeyindeki Manyas Kuşgölü, Bandırma’ya bağlıdır. Coğrafyacı Strabon, Manyas’ın ilk yerleşimcilerinin Dolionlar olduğunu yazar. Apollodorus da aynı görüştedir ve Dolionlar’ın Daskyleion’dan başlayarak Aesepus, Gönen-Karacabey, Rindakos, Mustafakemalpaşa ve Adranos Çayı (Kocaçay) arasındaki bölgeye yayıldıklarını söyler.

Marmara İlçesi

Marmara, Balıkesir’in adalardan oluşan bir ilçesidir. Marmara Adası ve çevresindeki küçük adaları içerir. Mermer sözcüğünün kökeni burasıdır. Mermer üretimi ile tanınır. Paşalimanı Adası ise Marmara ilçesinin değil Erdek ilçesinin bir parçasıdır.

Marmara Adaları, Marmara Denizi’nin güneybatı köşesinde Kapıdağ Yarımadası ile Şarköy arasındaki alçak bir deniz bölgesinde bulunur. Marmara Denizi’ndeki en büyük ada olan Marmara Adası, mermer ve Marmor kelimelerinden adını alır. Yaklaşık 110 km²’lik bir yüzölçümü vardır. Adanın en yüksek noktası, Radar Tepe olarak da anılan İlyas Tepe’dir.

Savaştepe İlçesi

Savaştepe, Balıkesir’in Yörük kültürünün hakim olduğu bir ilçesidir. Yörük köyleri çok sayıdadır ve Yörük gelenekleri burada yaşatılmaktadır. İlçenin ilk adı Kilesun olarak bilinmektedir. 1934 yılında ise TBMM tarafından Savaştepe olarak değiştirilmiştir. Bu isim değişikliği Kurtuluş savaşı sırasında ilçede cereyan eden olaylar ve ilçe halkının verdiği destekten kaynaklanmaktadır. Savaştepe’nin tarihi çok eskilere uzanmaktadır. İlk yerleşim yeri bugünkü ilçe merkezinin 2 km doğusunda bulunan Halkapınar’dır.

Sındırgı İlçesi

Sındırgı isminin kökeni ve anlamı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bazı kaynaklar bu yerleşim yerinin Türkler tarafından kurulduğunu belirtmektedir. ‘’Sındırgı’’ sözcüğünü köken bilimi açısından incelediğimizde, Türkçe bir kelime olduğunu anlayabiliriz. ‘’Sındırgı’’ sözcüğünün ne anlama geldiği konusunda farklı görüşler vardır. Bir görüşe göre, kelimenin kökü ‘’-sın’’ olup, Sı- eylemi “1. Kırmak, bozmak. 2. Yenmek, mağlup etmek.”; türemiş hali sın- eylemi de “1. Kırılmak, parçalanmak, bozulmak. 2. Yenilmek, bozguna uğramak.” manalarını ifade eder.

Susurluk İlçesi

Susurluk, Balıkesir’e bağlı bir ilçedir. İlçenin nüfusu 23.800 kişidir. Susurluk, Balıkesir’in kuzeydoğusunda konumlanmıştır. Doğuda Bursa’nın Mustafakemalpaşa, kuzeyde Bursa’nın Karacabey ve Balıkesir’in Bandırma, batıda Manyas, güneybatıda Karesi, güney ve güneydoğuda Kepsut ilçeleri ile komşudur. Meşhur ayranı ve tostu ile ünlüdür. 1996 yılında meydana gelen trafik kazası ise tüm dünyada adını duyurmuştur. 

Balıkesir doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir şehirdir. Marmara ve Ege Denizine ikisine birden sınırı olan Balıkesir hakkında pek çok soru soruluyor. Bu sorulardan en çok sorulanı ise Balıkesir'in en güzel ilçesi ve mahallesi hangisi? Sorusu. Bu sorunun cevabı göreceli olmasına rağmen bizce Balıkesir'in en güzel ilçesi Ayvalık İlçesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaynak: Hatice Zeybek