Eşek adası Türkiye ve Yunanistan arasında kalan bir adadır. Eşek adası hakında vatandaşlar çok farklı konularda sorular soruyorlar. Eşek adasının ismi ve diğer başka merak edilen konular hakkında sorulan sorulara cevap vermeye başladık. İşte Eşek adası kimin? Eşek Adası ne zaman verildi? Eşek Adası hikayesi nedir? Gibi soruların detaylı cevapları.

Eşek adası kimin? Eşek Adası ne zaman verildi? Eşek Adası hikayesi nedir?

Eşek Adası, Çeşme ilçesinde yer alan bir doğa harikasıdır ve geçmişte adada yoğun bir eşek populasyonunun bulunması nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Günümüzde Çeşme'den düzenlenen günübirlik tekne turları ile kolaylıkla ziyaret edilebilen bu ada, hem su üstü hem de su altı sporlarına ilgi duyanlar için eşsiz fırsatlar sunmaktadır.

Milli park statüsü kazanarak koruma altına alınmış olan Eşek Adası, doğal güzellikleriyle büyüleyici koylara sahip olup, bu koylar berrak sularıyla göz kamaştırıcı manzaralar yaratmaktadır. İzmir merkezine sadece 87 km mesafede bulunan Çeşme ilçesine bağlı olan bu ada, tekne turları aracılığıyla ziyaretçileri enfes güzelliklerle buluşturarak unutulmaz bir gün sunmaktadır.

Eşek Adası ya da Gaydaros (Yunanca: Αγαθονήσι Agathonisi), Yunanistan'ın On İki Ada iline bağlı küçük bir adadır ve aynı zamanda bir belediyedir. Adanın yüzölçümü 13,5 km²'dir ve Megálo Chorió ("Büyük Köy") ile Mikró Chorió ("Küçük Köy") olmak üzere iki ana bölgeye ayrılmıştır.

Ayrıca Gláros, Kounéli, Nerá ve Psathonísio gibi adlarla anılan ıssız adalar da Eşek Adası'nın sınırları içerisindedir. Bu ıssız adalar da dikkate alındığında, belediyenin toplam sınırları 14,5 km²'ye ulaşmaktadır.

Agios Georgios, Megálo Chorió bölgesinde yer alan ve adanın tek limanı olan bir yerleşimdir. Adanın en yüksek noktası Mikró Chorió'nun yakınında bulunmaktadır ve deniz seviyesinden 209 metre yüksekliğindedir.

Eşek adası kimin Eşek Adası ne zaman verildi

Çimen Yalçın kimdir? Alevi mi? Çimen Yalçın aslen nereli? Çimen Yalçın kimdir? Alevi mi? Çimen Yalçın aslen nereli?

1981 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımına göre, adada 133 kişi yaşıyordu. Ancak 1991 yılında bu sayı 112 kişiye düştü. 2001 nüfus sayımında, yaşayan kişi sayısı tekrar artarak 158 kişi oldu.

En son 2011 yılında yapılan nüfus sayımında, ada nüfusu 185 olarak belirlendi. Bu nüfusun 168 kişisi Megálo Chorió'da yaşarken, 17 kişisi Mikró Chorió'da yaşamaktadır.

Mayıs 2011'de Demokrat Parti'nin Genel Başkanı olan Namık Kemal Zeybek, Bulamaç ve Eşek adalarının 2004 yılında Yunanlar tarafından işgal edildiğini iddia ederek hükûmetin bu duruma sessiz kaldığını öne sürdü. Zeybek, "Yunanlar, Eşek Adası’na gidip kilise inşa ettiler ve yanına Yunan Bayrağı diktiler" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu iddiaların ardından, adaların Yunan işgali altında olduğu gerekçesiyle 18 Mayıs 2011'de Demokrat Parti üyelerinden oluşan bir heyet, küçük bir tekneyle adalara gitmeye karar verdi. Ancak tekne iskeleye yanaştığında, Yunan askerleri izin vermedi ve DP heyeti adaya çıkma girişiminde başarılı olamadı.

Kaynak: Mehmet Pamuk