BİM’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Mahmud Muhammed Topbaş kimdir? Babasının yerine geçen Mahmud Muhammed Topbaş, iş hayatına nasıl başladı ve hangi firmalarda görev yaptı? İşte Mahmud Muhammed Topbaş’ın hayat hikayesi…

Mahmud Muhammed Topbaş kimdir kaç yaşında ne iş yapıyor?

BİM, Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden biridir. BİM’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, 1 Eylül 2023’te emekli olarak yerini oğlu Mahmud Muhammed Topbaş’a bıraktı. Mahmud Muhammed Topbaş, BİM’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladı.

Mahmud Muhammed Topbaş, iş hayatına 1995 yılında MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş. firmasında yönetici olarak adım attı. Bu firma, kimya sektöründe faaliyet gösteren ve BİM’in de ortağı olduğu bir şirkettir.

Mahmud Muhammed Topbaş, daha sonra teknoloji sektörüne yöneldi ve bir bilgi teknolojileri (IT) girişimi olan Pro-Line Bilişim Sistemleri ve Ticaret A.Ş. firmasının kuruluşunda büyük ortak olarak bulundu . Pro-Line, Türkiye’nin önde gelen IT çözüm sağlayıcılarından biridir.

Mahmud Muhammed Topbaş, e-ticaret sektörüne de ilgi duydu ve Türkiye’nin ilk ve en büyük online bebek  firmasına ortak oldu burada Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Mahmud Muhammed Topbaş, ofis malzemeleri sektöründe de yer aldı ve Avansas Ofis Malzemeleri Ticaret A.Ş. firmasında Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendi.

Mahmud Muhammed Topbaş, son olarak ev dekorasyonu sektörüne girdi ve Evidea Mağazacılık A.Ş. firmasının kuruluşunda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi. 

Mahmud Muhammed Topbaş evli ve 3 çocuk babası'dır. 

Salahsun Hekimoğlu hayatını kaybetti Salahsun Hekimoğlu hayatını kaybetti

BİM'in tarihçesi nedir?

BİM, Türkiye’nin perakende sektöründe lider konumda olan bir indirim marketleri zinciridir. BİM, 1995 yılında 21 mağaza ile işe başlayan bir şirket olarak kurulmuştur. Kurucu ortakları arasında Cüneyd Zapsu, Aziz Zapsu, Yasin El Kadı, Korkut Özal, Mustafa Latif Topbaş, Mehmet Fatih Saraç gibi isimler yer almaktadır. BİM’in vizyonu, temel gıda ve tüketim ürünlerini en yüksek kalite ve en düşük fiyat ile müşterilerine sunmaktır. BİM, Türkiye’de hard-discount (yüksek indirim) modelini uygulayan ilk şirkettir.

BİM, 2005 yılında borsaya açılmış ve Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Aynı yıl 1.000. mağazasını hizmete sokmuştur. BİM, 2012 yılında Yıldız Holding ile işbirliği yaparak Aytaç markasını bünyesine katmış ve BİMcell adında bir sanal operatör kurmuştur. BİM, 2015 yılında ise FİLE adıyla süpermarket formatında yeni bir mağaza konsepti geliştirmiştir.

BİM, Türkiye’nin yanı sıra Fas ve Mısır’da da operasyonlarını sürdürmektedir. Fas’ta 2009 yılında, Mısır’da ise 2013 yılında ilk şubelerini açmıştır. 2020 yılı sonunda Türkiye’de 8.407 (File süpermarketleri dahil 8.530), Fas’ta 497, Mısır’da ise 320 mağazası bulunmaktadır.

BİM, 2020 yılında 55,5 milyar TL’lik cirosuyla Türkiye’nin en büyük perakende şirketi olma unvanını elde etmiştir. BİMcell’in abone sayısı ise 3 milyonu geçmiştir. BİM, ayrıca mağaza tasarımını yenilemiş ve depo çatılarında güneş enerjisi kullanımına başlamıştır.

Kaynak: Hatice Zeybek