Mersin Balığı, dünyanın en pahalı ve değerli balık türlerinden birisi olarak Türkiye’de yaşayıp yaşamadığı noktasında araştırmalara konu oluyor. Havyarının çok değerli olması, balığın kendisinin de değerli olmasını sağlarken aynı zamanda Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar sorusu da araştırılıyor. Peki, Türkiye’de Mersin Balığı var mı? Nesli tükenme tehlikesi altında mı? Tüm bilinmeyenleri aktarıyoruz…

Yöresel ayakkabı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Yöresel ayakkabı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Mersin Balığı türleri, hem havyar hem de et bakımından çok değerlidir. Avcılık faaliyetlerinde gözlerin sürekli olarak aradığı bu balık türü, kuzey yarım küresinde ılıman iklime sahip bölgelerin derinliği düşük sularında yaşamaktadır. Dünya genelinde ise toplamda 26 türü olduğu bilinmektedir. Mersin Balığı Türkiye’de nerede yetişir? işte yanıtı…

Mersin Baligi 2

Mersin Balığı Türleri Nelerdir?

Son dönemde Türkiye’de yaşayan 6 türünün 2’sinin nesli tükenme tehlikesinde olduğu yönündeki haberlerle gündeme gelen Mersin Balığı türleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar sorusunu yanıtlamadan hemen önce kısaca bu türler hakkında bilgiler verelim.

Mersin Balığının dünya genelinde bilinen 26 türü bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 200 milyon yıldır dünya üzerinde yer alan bu balık türlerinden bazıları Türkiye’de yer alıyor. Türkiye’de yaşayan Mersin Balığı türleri şu şekildedir:

  • Mersin Morinası
  • Kolan Balığı
  • Sivruşka Balığı
  • Rus Mersin Balığı
  • Şip Balığı
  • Çoka Balığı

Mersin Balığı yetiştiriciliği ile uğraşmak isteyen birçok kişi bu türleri merak ediyor. Bu balık türlerinin her birinin kendi içerisinde farklı özellikleri olmakla beraber türleri yakından tanımak, yetiştiricilik noktasında fayda sağlayacaktır. Peki, Mersin Balığı Türkiye’de var mı? Nerede yaşıyor? İşte yanıtı…

Mersin Baligi

Mersin Balığı Türkiye'de Nerede Yaşar?

Mersin Balığı, Asipenser familyasından olan ve bazı türlerinin Türkiye’de de yaşadığı bilinen bir balık türüdür. Mersin Balığı türlerinden bazıları Türkiye’de yaşamaktadır fakat bu türler arasında bazılarının nesli tükenme tehlikesi altında olduğu bilinmektedir.

Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar? İşte yanıtı:

  • Türkiye’de Mersin Balığı Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya Nehri’nde yaşamaktadır.
  • Bilinçsiz avlanma sonucunda burada yaşayan türlerin pek çoğunun nesli tükenmek üzeredir. Bu nedenle daha bilinçli avlanma teknikleriyle bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor.

Mersin Balığı Türkiye'de Nesli Tükendi Mi?

Dünyada 26’ı türü bulunan Mersin Balığının yaklaşık 6 kadar türü Türkiye’de yaşamaktadır. Geçmişten beri yaşadığı bilinen bu türler, son dönemde nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan dolayı haberlere konu olmaktadır. Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar sorusundan sonra bu konuya değinelim.

Mersin Balığı Türkiye’de nesli tükendi mi? İşte yanıtı:

  • Türkiye sularında yaşayan 6 Mersin Balığı türünden ikisinin nesli tükenme tehlikesi altında olduğu bilinmektedir.
  • Konuya dair yapılan araştırmalar, kalan türlerin de neslinin tükenme tehlikesi altına girebileceğini gösterdi. Bunun en önemli sebebi olarak bilinçsiz avlanma gösteriliyor.
  • Türkiye’de 1996 yılında imzalanan Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) hükümleri gereğince Mersin Balığı avlamak yasaklanmıştır.
  • Balıkçılar tarafından tesadüfen yakalanan bu balığın canlı bir şekilde suya geri bırakılması öneriliyor. Şayet balık canlı olarak değil de ölü olarak ele geçirilmişse Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne haber verilmesi gerekiyor.
  • Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar sorusunda yanıt verdiğimiz üzere ilgili sularda bu balığı tesadüfen avlayan kişilerin mutlaka canlı bir şekilde suya geri bırakması gerekmektedir. Aksi halde kalan türlerin de nesli tükenme tehlikesi altına girebilecektir.

Mersin Baligi 4

Mersin Balığı Tatlı Suda Yaşar Mı?

Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar sorusuyla birlikte bu balık türü hakkında farklı konular üzerinde de araştırmalar yapılabiliyor. Örneğin Mersin Balığı tatlı suda yaşar mı sorusu, birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur.

Mersin Balığı, bir tatlı su balığıdır. Kuzey yarım kürenin ılıman iklime sahip denizlerinde yaşadığı bilinse de esasen aynı iklimin geçerli olduğu tatlı sularda yaşamaktadır.

Dünyanın en pahalı balıklarından birisi olan Mersin Balığının en değerli kısmı havyarıdır. Havyar ve et bakımından oldukça kaliteli olan bu balığın hava keseleri aynı zamanda tutkal yapımında kullanılmaktadır. Bu nedenle ekonomik değeri yüksek balıklar listesinde yer almaktadır.

Mersin Balığı Kaç Yıl Yaşar?

Mersin Balığının kaç yıl yaşadığına dair kaynaklar arasında farklı bilgiler mevcut. Pek çok kaynakta bu balığın ortalama 30 – 40 yıl yaşadığı geçmektedir. Ancak bazı kaynaklarda Mersin Balığının 100 yıla kadar yaşadığı belirtilmektedir. Bu nedenle Mersin Balığı kaç yıl yaşar sorusunun net bir yanıtı bulunmamaktadır.

Mersin Balığı türleri, kış aylarında sığ deniz sularında yaşarken yaz aylarında ise üreme amacıyla nehirlere girer. Nisan – Haziran ayları, yumurtlama dönemleridir. Genel anlamda iki yılda bir yumurta bıraktıkları söylenebilmektedir. Dört bıyığa sahip bu balıklar, azami 130 kg ağırlığa ve 200 cm boya ulaşabilirler.

Mersin Balığı Nasıl Yetiştirilir?

Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar sorusuna yanıt bulan okuyucular, bu balığın nasıl yetiştirilebileceğini de araştırabiliyorlar. Dünyanın en değerli balıklarından birisi olan Mersin Balığı yetiştiriciliği bakımından da son derece titizlik ve hassasiyet gerektirmektedir.

Mersin Balığı yetiştiriciliği, son dönemde İran ve Rusya ülkelerinde oldukça gelişmiştir. Yapay üretimine ise 1868 yılında başlanmıştır. Üretimi kolay olsa da döllenme süreci ve yumurtaların yapışkan olması, yetiştiricilik sürecini zorlaştırmaktadır. Yeterli miktarda üretime uygun ergin dişi balık bulmak ve çıkan yavruların stok takviyesi amacıyla kullanılabilecek seviyeye ulaştırılması, Mersin Balığı yetiştiriciliğinin en önemli iki aşamasıdır.

Mersin Balığı nasıl yetiştirilir? İşte yanıtı:

  • Anaç balıkların yakalanması,
  • Balıkların olgunlaştırılma süreci,
  • Hipofiz alma çalışmaları,
  • Hipofiz hormonunun hazırlanması,
  • Enjeksiyon yapılması,
  • Yumurtaların alınması

gibi süreçler, yetiştiricilik anlamında önemli aşamaları oluşturmaktadır. Yine de Mersin Balığı yetiştiriciliği hakkında daha fazla araştırma yapmanız, üretim sürecinde size kolaylık sağlayacaktır.

Mersin Baligi 5

Sıkça Sorulan Sorular

Mersin Balığı Türkiye’de nerede yaşar sorusuyla birlikte aşağıdaki soruları da yanıtlayalım:

1- Mersin Balığı hangi denizlerde yaşar?

Mersin Balığı, kuzey yarım kürenin ılıman iklime sahip denizlerinde yaşamaktadır. Türkiye’de ise daha çok Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya nehrinde yaşamaktadır.

2- Mersin Balığının dünyada kaç türü var?

Mersin Balığının dünya üzerinde bilinen 26 türü bulunmaktadır

Editör: Gulce Editor