Sarıgöl’ün dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzüm bağlarında hava sıcaklılarının 40 derecenin üzerinde seyretmesi ve neredeyse 12 saat boyunca güneş ışınları ile üzüm tanelerinin teması sonucu oluşan güneş yanıkları çiftçileri düşündürüyor.

Geçen yıl mildiyö hastalığının kasıp kavurduğu üzüm bağlarını bu yılda hava sıcaklıkları olumsuz etkiliyor. Haziran ayının gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının artmasıyla özellikle Sarıgöl, Alaşehir ve Salihli bölgelerindeki üzüm bağlarında görülen güneş yanıkları çiftçiyi ikilemde bıraktı.

Sarıgöl İlçe Tarım Müdürlüğü uyardı! Sarıgöl İlçe Tarım Müdürlüğü uyardı!

Üzüm üreticileri, bağlarında görülen hasarın güneş yanığı mı, yoksa mildiyö hastalığı mı olduğunu anlamakta zorluk çekiyor.

Güneş yanığı ve mildiyö hastalığının salkım üzerinde zor ayırt edilmesinden dolayı vakalara karşı net bir teşhis arayan çiftçiler, geçen yıl meydana gelen mildiyö salgını manzarasıyla karşılaşmak istemiyor.

Üzüm bağlarında meydana gelen güneş yanığı ve mildiyö hastalığının ayırt edilmesi noktasında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Mildiyö Hastalığı

Literatürde 'Plasmopara Viticola' ismiyle bilinen ancak, halk dilinde Mildiyö ile Pornoz hastalığı olarak adlandırılan hastalık çeşididir. İlk olarak 1834 yılında ABD’de görülmüştür. Etmen olarak her türlü yeşilliği hastalandıran bu hastalık sürgünler 25 cm olduğunda görülür.

Asma yapraklarının yüzeyinde yağ lekeleri meydana getirir, altında ise beyaz bir misel örtü olarak sarımtırak bir renkte kendini belli eder. Büyüdükçe orta kısımları kızarıp dökülür. Kışı yapraklarda geçiren bu hastalık uygun hava sıcaklığı oluştuğunda (22-25 C°) enfeksiyon yaparak yayılır. Enfeksiyon için mutlaka suya ihtiyaç vardır. O nedenle yağmur sonraları kimyasal müdahale şarttır. Üzüm taneleri küçükken eğer hastalık şiddetli ise çatlamadan buruşturup dökülür. 

Mildiyö hastalığını güneş yanığından ayıran en önemli faktör, mildiyönün çilkim olarak salkımda görülmesi (İlerledikçe tüm salkımı enfekte eder) ve doğru mücadele edilmediği takdirde gelecek yıllarına olumsuz etkilemesidir.

Güneş Yanığı Ve MildiyöGüneş yanığı aşırı sıcaklarda üzümün UV ışınlarının radyasyonuna fazla kalması sonucu oluşur. Mildiyö hastalığına göre daha çok tane bazında hasara neden olur. Hem verim hem de kaliteyi düşürmesinin yanında asmaya ve yeşil aksama bir zararı dokunmayıp etkisi sadece o günlüktür. Gelecek yıla bir zararı olmaz.

Güneş yanığına karşı üzüm bağlarında hava sıcaklıklarını da düşünülüp fazla yaprak alımından kaçınılmalı, üzüm salkımlarının gölgede kalacak şekilde kültürel işlemlerinin doğru uygulanması gerekmektedir.

Ancak, üretici güneş yanığı hakkında uzmanlar tarafından daha fazla bilgilendirilmek istiyor. En azından bağdaki sorunun güneş yanığı mı yoksa mildiyö mü olduğunu daha net anlamak istiyor.

Manisa'da 2017 yılında hava sıcaklıklarının 44 dereceye kadar çıkmasıyla yaşanan güneş yangını %30 rekolte kaybına neden olmuştu.

Muhabir: Hatice Zeybek