Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Türkiye'nin ilk yerli ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimine başladığını açıkladı. Görgün, "Milli tankımızın seri üretimine başladık. Uluslararası alanda bu konuda bizimle çalışmak isteyen ülkeler var, biz de onlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz," dedi.

BMC Savunma tarafından SSB projesi kapsamında üretilen yeni nesil Altay tankı, modern muharebe ortamlarının koşullarını karşılayacak şekilde yükseltildi. Görgün, "Birçok alt sistem yerlileştirildi, güncel teknolojiler ve yenilikler eklenerek muharebe kabiliyeti artırıldı," diye ekledi.

Altay tankı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) son dönemdeki operasyonlarından elde edilen tecrübelerle donatıldı. Görgün, "Altay'a dijital teknolojiler giderek daha fazla entegre edilerek, düşman unsurlarının daha hassas ve hızlı tespiti, hedeflenmesi ve angaje edilmesi sağlanıyor," açıklamasında bulundu.

Gelişmiş Atış Kontrol Sistemi

Yeni Altay tankının atış kontrol sistemi, uzun mesafelerde hedefin hassas tespitini ve angajmanını sağlayan lazer mesafe bulucu (LRF) ve gelişmiş görüntü sabitleme sistemi gibi modern teknolojileri içeriyor.

Türkiye'nin Kara Araçlarındaki Gücü

Görgün, Türkiye'nin kara araçlarındaki gücüne de vurgu yaparak, "Kara araçları alanında ülke olarak çok güçlüyüz. Yurt dışına ihracat yapan birden fazla firmamız var. Bunların tüm ürünleri, dünya rakipleriyle rekabet edebilecek avantajlara sahip," dedi. Ayrıca, Avrupa'daki NATO ülkelerinin ürünlerini tercih ettiklerini ve yeni gelişmelerin ufukta olduğunu belirtti.

Altay Tanki

Efes-2024 Tatbikatı

İzmir'in batısında düzenlenen Efes-2024 Tatbikatı'na katılan Görgün, tatbikatın dünya çapında önemli olduğunu belirtti. Bu yıl 50 ülkeden katılım ve 1.500'ün üzerinde askerin yer aldığını açıkladı. Görgün, "Birçok ülkenin bakanları, genelkurmay başkanları, kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanları katılıyor. Tatbikat çok yönlü olup, kara, hava, deniz unsurları, amfibi unsurlar, elektronik harp, haberleşme ve bölgede oluşabilecek çeşitli senaryoları içermektedir," dedi.

Savunma Sanayii Firmalarının Katılımı

Görgün, "Bu tatbikata, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılayan, ürün ve sistemleriyle katkıda bulunan savunma sanayii firmalarımız katılıyor. Tatbikata bu yıl tahsis edilen 6.000 metrekarelik alanda 48 firmamız katılım sağladı," diye ekledi.

Türk Savunma Sanayisinin Kabiliyetleri

TSK'nın bu ay içinde düzenlediği üç büyük tatbikat kapsamında gerçekleştirilen tatbikat, katılımcı ülkelerin, insansız hava araçlarından helikopterlere, savaş gemilerinden mühimmatlara kadar geniş bir yelpazede sistemler geliştirip üreten Türk savunma sanayisinin kabiliyetlerine tanıklık etmelerini sağlıyor.

İhracat Başarıları

Görgün, sektörün ihracat başarısına da değinerek, "İhracat her yıl en az yüzde 20 arttı. Geçen yıl 5,5 milyar dolar ihracat yapmıştık. Bu yıl ilk 5 ayda sözleşme imzaladık bile. Devam eden büyük projeler nedeniyle geçen yıl imzalanan 10 milyar dolarlık sözleşmelerin üzerine çıkmayı bekliyoruz," dedi.

Editör: Safa Erdoğan