Çok araştırılan konulardan biri olan Yaser Arafat kimdir? Yaser Arafat nasıl öldü? Kızı Zehva Arafat kimdir? Serveti ne kadar? işte tüm bu soruların cevabı şimdiki haberimizde...

Yaser Arafat kimdir?

Filistin davasının önde gelen ismi. Filistin Ulusal Yönetimi’nin kurucu başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) başkanı olan Arafat, Filistin’in bağımsızlığı için İsrail ile savaşmıştır. Hayatının büyük bölümünü 1958-1960 yılları arasında oluşturduğu siyasi el-Fetih hareketinin başında geçirmiştir. Başlangıçta İsrail’in meşruiyetini reddetmesine rağmen daha sonra 1988 yılında, BM Güvenlik Konseyi’nin 242 numaralı kararına uyarak bu tutumunu değiştirmiştir.

Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi

Arafat, 1960’ların sonlarından 1970’lerin başlarına kadar, el-Fetih Ürdün’de bir iç savaşa girdiğinde yaşandığı gibi sürekli çatışmalarla karşılaştı. Ürdün’den kovulan ve Lübnan’a sığınan Arafat ve el-Fetih, ülkenin 1978 ve 1982 yıllarında İsrail tarafından işgal edildiği zamanlarda hedef alındı. Siyasi görüşlerine bakılmaksızın Filistinlilerin çoğu Arafat’ı bir kahraman ve şehit olarak görürken, İsraillilerin çoğu, örgütünün sivil halka yönelik düzenlediği birçok saldırıdan dolayı terörist olarak nitelendirmektedir.

Yasser Arafat'ın kızı Zehva Arafat kimdir serveti ne kadar (1)

Hayatının son yıllarında Arafat, FKÖ ile İsrail arasındaki uzun süreli anlaşmazlığa bir son vermek için İsrail hükûmeti ile bir dizi görüşme yaptı. Bunlar arasında 1991 Madrid Konferansı, 1993 Oslo Anlaşması ve 2000 Camp David Görüşmesi vardır.

İslamcılar ve FKÖ’nün bazı sol kanat üyeleri Arafat’ı yolsuzlukla ve İsrail hükûmetine çok fazla ödün vermekle suçlayarak eleştirdi ve karşı çıktı. 1994 yılında Arafat, Oslo’daki görüşmeler sayesinde İzak Rabin ve Şimon Peres ile birlikte Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. Bu sırada Hamas ve diğer silahlı gruplar güç kazanarak el-Fetih ve Arafat’ın istediği otoriteyi zayıflattı.

2004 yılının sonlarında Ramallah’taki karargahında iki yılı aşkın bir süre İsrail Ordusu tarafından kuşatma altında tutulan Arafat, rahatsızlandı ve komaya girdi. Kesin ölüm nedeni bilinmemekle birlikte doktorlar idiyopatik trombositopenik purpura ve siroz tanısı koydular ama otopsi yapılmadı ve Arafat, 11 Kasım 2004’te 75 yaşında vefat etti.

Hastalığı ve ölümü

Arafat'ın doktorları tarafından "grip" nedeniyle tedavi edildiği açıklaması ilk olarak sözcüsü tarafından, bir toplantıda kusması üzerine 25 Ekim 2004'te yapılmıştır. Bunu takip eden günlerde durumu giderek kötüleşti. Tunusi Ürdün ve Mısır dahil olmak üzere farklı doktorların ziyaretinden ve İsrail ile geri dönmesinin engellenmeyeceği anlaşmasının üzerine Arafat Fransız hükûmetine ait bir jet ile Paris banliyölerinden Clamart'da bulunan Percy Askerî Hastanesine götürüldü.

 Doktorlarından birine göre Arafat, bağışıklık sistemi kaynaklı kanda dolanan plateletlerin aşırı derecede azaldığı trombosit yıkımına neden olan idiyopatik trombositopenik purpura hastalığından muzdaripti. 3 Kasım'da giderek kötüleşecek olan komaya girdi. Komayı izleyen günlerde Arafat'ın sağlık durumu zehirlendiği ya da AIDS'e yakalandığı spekülasyonlarına konu oldu. Birçok kaynak Arafat'ın bitkisel hayata girdiğini ya da öldüğünü iddia etti. Ancak Filistinli yetkililer ve Arafat'ın Ürdünlü doktoru beyin ölümü olduğu raporlarını reddetti ve Arafat'ı yaşam desteğinde tutmaya devam etti.

Zehva Arafat kimdir?

Zehva Arafat, 1995’te Fransa’nın başkenti Paris’te dünyaya gelmiştir. Annesi Süha Arafat, 1990’da Yaser Arafat’la evlenmiştir. Zehva Arafat, babası vefat ettikten sonra annesiyle Paris’te kalmıştır. Zehva Arafat'ın şuan ne yaptığı hakkında net bir bilgi yok.

Zehva Arafat'ın serveti ne kadar?

Zehva Arafat’ın ne kadar zengin olduğu kesin olarak bilinmiyor. Fakat annesi Süha Arafat’ın çok para sahibi olduğu söyleniyor. Bazılarına göre, Süha Arafat ve kızı Zehva, Yaser Arafat 2004’te öldüğünde 13 milyon dolarlık bir ödeme almışlar. Süha Arafat, 50 yaşına kadar her yıl Filistin Yönetimi’nden 1,5 milyon dolar kazanmış. Kızı Zehva da 18’den 25’e kadar her yıl 84 bin dolar gelir elde etmiş.

Kaynak: Haber- Hatice Zeybek