Türkiye'de boya denince akla ilk gelen kurumlardan birisi kesisnlikle Filli Boya olarak biliniyor. Filli Boya gerek kalitesi gerekse de reklamlarının akılda kalıcılığı sayesinde adından çok söz ettirmişti. Fakat Filli Boya hiç beklenmeyen bir anda satıldı.

Peki, böyle bir şirketin satışı neden yapıldı, Gözde Akpınar Filli Boya'yı neden ve kaç paraya Japonlara sattı. Bu tür soruların yanıtlarını sizler için derledik. Keyifli okumalar...

Gözde Akpınar Filli Boya'yı Neden Japonlara Sattı?

2019 yılında Filli Boya markasınıda içerisinde barındıran Betek Boya ve iştirakleri Japon şirketi olan Nippon Paint Holdings'e satıldı. Filli Boya gibi ülkenin önde gelen şirketlerinden birini satılması beraberinde çok fazla soruyuda getirdi.

Fiili Boya'nın satılmadan önceki sahibi Türk iş kadını Gözde Akpınar'ın Filli Boya'yı neden sattığı çok fazla sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu satışın birkaç nedeni olduğu iddia ediliyor.

Gözde Akpınar Filli Boya'yı Neden Japonlara Sattı Filli Boya Kaça Satıldı 1

Gözde Akpınar'ın Filli Boya'yı satma nedenlerinden birinin ekonomik buhran olduğu vurgulanıyor. Ülkemizde sürekli olarak yükselen döviz kurları ve sabitlikten çok uzak olan enflasyon halkı olduğu gibi büyük şirketleri de zor durumda bırakıyor. 

Bu zorlukların üstesinden gelemediği düşünülen Filli Boya'da sonunda pes etti ve Japonlara satıldı söylemleri ile çok fazla karşı karşıya kalıyoruz.

Gözde Akpınar ve Filli Boya'nın satışı ile ilgili bir başka iddia ise dönemin hükümeti ile ters düşülmüş olması deniyor. Kulislerde yer alan bazı bilgi ve iddialara göre Gözde Akpınar ile o dönemki hükümet siyasi fikirler anlamında birbirine zıt gidiyor. 

Bu durum Filli Boya'nın kredi almasını ve ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Hükümet tarafından uygulanan mobbing faaliyetleri de üzerine eklenince Gözde Akpınar Filli Boya'yı satmaya karar veriyor.

Tabi ki yukarıda okuduğunuz cümleler sadece birer iddiadan ibaret gerçek olma olasılığı kadar gerçek olamama durumu da var. Bu yüzden en doğru bilgi o zamanlarda şirket içerisinde alınan kararlarda bulunan kişilerden alınacaktır.

Gözde Akpınar Filli Boya'yı Neden Japonlara Sattı Filli Boya Kaça Satıldı 2

Filli Boya'nın satış nedenini inceledik. Gelin birde kaç paraya satıldığına göz atalım...

Filli Boya Kaça Satıldı?

2019 yılının yaz aylarında haber sayfalarına düşen Filli Boya satıldı yazısı çok dikkat çekmişti. Bu haberler içerisinde en çok aranan ise Filli Boya kaça satıldı sorusunun cevabı olmuştu.

Filli Boya Japon Merkezli bir kuruluş olan Nippon Paint Holdings'e borçlarda satışın içerisine eklendiğinde toplam 2,39 milyar TL'ye satılmıştı. 

Japon şirketi Betek Boya'nın borçlarını ödeyeceğini taahdüt etmiş ve borçlardan sonra şirket hisseleri için toplam 1.4 milyar TL ödeyeceğini açıklamıştı. Şirketin değeri ogün kü dolar kuru ile hesaplarndığında yaklaşım 430 milyon dolara tekabül ediyordu.

Gözde Akpınar Filli Boya'yı Neden Japonlara Sattı Filli Boya Kaça Satıldı 3

Filli Boya'nın satışı ile ilgili bilgiler verdik birazda şirketin tarihçesine bir bakış yapalım...

Filli Boya'nın Tarihi?

Betek Boya 1988 yılında kurulmuş bir şirkettir. Sektöre ilk girdiği senelerde  inşaat malzemeleri, beton katkıları, hazır harçlar ve su izolasyon malzemeleri satarak dikkatleri üzerine çekmiştir.

Kene Isırması Belirtileri! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Belirtileri Neler? Kene Isırdığında Ne Olur? Kene Isırması Belirtileri! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Belirtileri Neler? Kene Isırdığında Ne Olur?

Burada edindikleri tecrübe şirketi boya alanına girme konusunda da teşvik etti ve 1993 yılında DAW ile ortaklaşa şekilde boya üretimleri başladı. Kullandığı teknolojiler ile çok büyük bir atalım gerçekleştiren Filli Boya 2001 yılında sektörün zirvesine yerleşmiştir.

Gözde Akpınar Filli Boya'yı Neden Japonlara Sattı Filli Boya Kaça Satıldı 4

Betek Boya'nın 1300'den fazla çalışanı ve toplam 5000'den fazla satış noktası bulunmaktadır. Bu sayılar Betek Boya'yı sadece boya alanında değil tüm alanlar baz alındığında Türkiye'nin en önemli kuruluşları araasına sokmaktadır.

Peki, Filli Boya'nın satışını yapan Gözde Akpınar kimdir, gelin birde Gözde Akpınar'ın hayatına bir bakış atalım...

Gözde Akpınar Kimdir?

Gözde Akpınar 1980 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Başarılı bir eğitim hayatını geride bırak bırakan Akpınar Saint Joseph Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme-İktisat bölümünden mezun oldu.

Akpınar bir bursluluk imkanı ile Portsmouth Üniversitesi’nde de aynı bölümü okudu ve mezun olmayı başardı. Ardından ülkeye geri dönen Akpınar Betek Boya'nın başına geçti.

Gözde Akpınar Filli Boya'yı Neden Japonlara Sattı Filli Boya Kaça Satıldı 5

Akpınar Betek Boya'yı yaptığı girişimler ve anlaşmalar ile Türkiye'nin zirvesine taşırken sosyal sorumluluk projelerine verdiği önemle de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Hüseyin Sezgin ile bir evlilik gerçekleştiren Gözde Akpınar'ın bu evlilikten olan bir de kız çocuğu var. Akpınar ile Sezgin daha sonraki senelerde ise boşanarak yollarını ayırdılar.