Genelde Afrika ve Arabistan bölgesinde yayılım gösteren Kelaynak kuşları hakkında çok fazla merak edilen konu var. Bunların başında ise bu kuşların neslinin biticeği mi ya da ne zaman biteceği hakkında.

Koruma altına alınarak nesli devam ettirilmeye çalışılan kelaynak kuşlarının nesli tükeniyor mu ve dünya üzerinden kaç tane kelaynak kaldı gibi sorulara sizler için cevap vermeye çalışacağız. İşte detaylar...

Kelaynak Nesli Tükeniyor Mu Neden?

Karakteristik görüntüleri ile görüldüklerinde çok fazla dikkat çeken bu kuşların tüysüz kırmızı bir yüz ve kafası ile uzun kıvrık kırmızı bir gagaları. Vücutları ise  İri, parlak, cilalı ve siyah tüylerle kaplıdır.

Bu kuşların kelaynak ismini almasının sebebi ise vücutlarının baş kısmında tüy olmamasıdır. Peki, kelaynak nesli tehlikede mi? Gelin bu soruyu cevaplayalım.

Kelaynak nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda. Bu durumun birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bunların bir tanesi 1950'li yıllarda gerçekleşmiştir.

Safiye Soyman Kaç Çocuğu Var? Engelli Oğlu Kimden? Safiye Soyman ve Faik Öztürk Evli Mi? Safiye Soyman Kaç Çocuğu Var? Engelli Oğlu Kimden? Safiye Soyman ve Faik Öztürk Evli Mi?

Kelaynak Nesli Tükeniyor Mu Neden Kelaynak Kuşu Kaç Tane Kaldı 1

Çekirge salgınlarına karşı DDT etkili ilaçlar kullanılarak uygulamalar yapılmış ve bu uygulamalar kelaynakların ölmesine hayatta kalanların ise yumurta bırakamamasına sebebiyet sağlamıştır.

1954 yılında Birecik'te 600 çift kadar kelaynak kuşu olduğu tahmin ediliyordu. Fakat yapılan DDT ilaçlamaları bu sayıyı 10 yıl içerisinde 130 çifte kadar düşürmüştü.

1972 yılına gelindiğinde DDT'den etkilenen kelaynak kuşları henüz hiç yumurta bırakmamıştı. 1973 yılında ise yapılan araştırmalarda toplam kelaynak çifti sayısının 26'ya kadar düştüğü belirlenmişti.

1982 yılında ise sadece 17 kelaynak kuşu kalmıştı. Afrika'dan gelen 6 çift ile birlikte Türkye'de kalanlar neslin devamlılığını sağlamaya çalıştılar.

Kelaynak Nesli Tükeniyor Mu Neden Kelaynak Kuşu Kaç Tane Kaldı 2

Öneri İçerik: Kangurular Ne Kadar Zıplar?

Kelaynak Kuşu Kaç Tane Kaldı?

Günümüze geldiğimizde dünya üzerinde sınırlı sayıda kelaynak kuşu kaldığını görmekteyiz. 1990 yılından beri ülkemizde gözlem altından tutulan kelaynak kuşları belirli dönemlerde kafeslerinden salınıyor ve çiftleşmeleri amaçlanıyor.

Dünyadaki son keleynak kuşu sayısı verisi 2020 yılına aittir. 2020 yılı verilerine göre dünya üzerinde toplam 1500 kadar sağlıklı ve yetişkin kelaynak kuşu bulunmaktadır. Tabi ki bu sayı bilinen, görülen kuşların sayısı kesinlikle uzmanların gözünden kaçan kuşlarla birlikte bu sayı yükselecektir.

Günümüzde ülkemizde kelaynak kuşlarını korumak adına bir proje kapsamında eğitimler verilmektedir. Türkiye'de koruma altında bulunan kelaynak kuşu sayısı seon verilere bakıldığında 83 olarak belirlenmiştir. Ayrıca 13 tane de yavru kelaynak kuşu büyümeyi ve üremeye başlamayı bekliyor.

Kelaynak Nesli Tükeniyor Mu Neden Kelaynak Kuşu Kaç Tane Kaldı 3

Kelaynak kuşların nesiileri hakkında gerekli bilgileri verdik. Şimdi de bu kuşların yaşayışı hakkında biraz bilgi sahibi olalım...

Kelaynak Kuşları Nerede Yaşarlar Önemi Nedir?

Kelaynak ya da bilimsel ismiyle Geronticus eremita kuşları genellikle yaşamak için kayalık, yarı çöl gibi alanları tercih etmektedir. 80 cm'ye kadar boylanabilen kelaynak kuşlarının kanat açıklığı ise 135 cm'ye kadar çıkabilmektedir.

Üreme şekli yumurta bırakarak olan kelaynak kuşları yılda bir kez yumurta bırakırlar. Genellikle bıraktıkları yumurta sayısı ise 1 ile 4 arasında farklılık gösterebilir. Böceklerle beslenmeyi tercih eden kelaynak kuşları akrep, kertenkele, yılan ve kurbağa gibi hayvanları da yiyerek beslenmelerini tamamlayabilirler.

Şuan için kelaynak kuşlarının dünya üzerinde yaşayabileceği tahmin edilen 3 ülke var. Bu ülkeler Fas, Suriye ve Türkiye'dir. 

Kelaynakların mitolojik öneme sahip kuşlar olarakta dikkat çekiyor. Birecik'te bilinen bir efsaneye göre Nuh'un Gemisinden çıkardığı ilk kuş keleynaktı. Bunun sebebi ise kelaynak kuşlarının doğurganlığı temsil etmesiydi.

Kelaynak Nesli Tükeniyor Mu Neden Kelaynak Kuşu Kaç Tane Kaldı 4

Eski Mısır'da ise kelaynaklar kutsal bir kuştu. Parlaklık ve ihtişamı temsil ettikleri düşünülürdü. Dünya üzerinde çok az sayıda bulunan ve mitolojik anlamda da önem taşıyan bu kuşlarla alakalı yazımızın sonuna geldik.

Sizde kelaynak kuşları ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.