Konuşma dilimizde deyimlerin ve atasözlerinin çok fazla yeri var. Özellikle anlatılmak istenen bir olaya espri katmak ya da farklı kelimelerle anlatmak için dilimizde çok yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden biride deyimleri kullanmak. 

Kırklara karışmakta günlük hayatta en çok karışlaştığımız deyimler arasında yerini alıyor. Kırklara karışmak deyimini ilk defa duyan ya da anlamını merak eden kişiler bu deyim hakkında çok fazla soru soruyor. Bizde sizler için kırklara karışmak deyimi hakkında tüm merak edilen sorulara yanıt aradık. Keyifli okumalar...

Kırklara Karışmak Ne Demek Nasıl Olur?

Kırklara karışmak deyiminin birkaç farklı anlam taşıdığını belirtmemiz gerekir. Önce resmi kaynakları inceleyelim Türk Dil Kurumu'na göre ''Kırklara Karışmak'' deyimi: Bir kişinin ortalıkta çok görünmemesi ya da tanınan bir kişiden uzun süre haber alınamaması olarak yorumlanır.

Kırklara karışmak deyiminin en basit şekildeki anlamına göz attık. Birde farklı anlamlarını bir inceleyelim. Kırklar Türk toplumlarında bilge kişilere abdallara verilen isimlerden birisidir.

Başkanlar Arasındaki En Düşük Destek Joe Biden mı? Başkanlar Arasındaki En Düşük Destek Joe Biden mı?

Kırklara Karışmak Ne Demek Nasıl Olur Kırklara Karışmak Hikayesi Nedir 3

Kırklara karışmak sözünü bu manada değerlendirdiğimizde evliyalık, bilgelik ya da abdallık gibi mertebelere ulaşmış kişilerede Kırklara karışmış denir.

Kırklara karışmak deyiminin anlamını inceledik. Gelin birde bu deyimin hikayesine bir göz atalım...

Kırklara Karışmak Hikayesi Nedir?

Kırklara Karışmanın çok bilinen bir hikayesi de vardır. Dilerseniz bu hikayeyi kısaca anlatalım:

İbrahim Hakkı Hz. ve oğullarından Zakir bir uçurumun kenarındadır.

Baba oğlu Zakir'e Kırklar’dan biri vefat etti, atla, kırklara karışasın, der.

Zakir çok bilime yüksek ilme sahip ve babasına büyük saygı duyan bir çocuk olmasına rağmen bir an tereddüt eder ve atlayamaz.

Tam o anda İbrahim Hakkı Hz.'nin diğer oğlu Şakir uçurumun kenarına gelir,

Kırklara Karışmak Ne Demek Nasıl Olur Kırklara Karışmak Hikayesi Nedir 2

Hakkını helal et baba, bismillah, der atlar ve Kırklara karışır...

Zakir’in şaşkınlığı arasında, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri o meşhur sözünü söyler: Harabat ehlini hor görme Zakir, Defineye malik viraneler var...

Hakkı gel sırrını eyleme zahir,
Olmak ister isen bu yolda mahir,
Harabat ehlini hor görme şakir,
Defineye malik viraneler var.

Kırklara Karışmak hikayesini kısaca sizlere aktardık. Gelin birde Kırklar kelimesi ne demek onu inceleyelim.

Kırklar Ne Demek? Kırklar Kimlere Denir?

Kırklar Türk halk inancında Kırk Evliyalara verilen isimdir. Bu kişilerin nerede yaşadıkları bilinmez fakat bilge olduklarına inanılır ve kutsal kişiler oldukları düşünülür. Bazı inanışlara göre bu kişiler her çağda bulunurlar ve o kadar gizlidirler ki kendileri bile birbirlerini bilmezler ve tanımazlar.

Bu kişiler kötülüklere karşı dünyaya gönderilmiş aydın ve bilge kişilerdir. Hristiyan olan Türklerde bu kişilere 40 Aziz ismi verilmiştir. Kırklar ölümsüz değildirler ve birisi dünyadan göçüp gittiğnde yerini başka bir eren alır. Bu durumdan sonra Kırklara karışan erenlerde bir daha insan içinde görünmezler.

Kırklara Karışmak Ne Demek Nasıl Olur Kırklara Karışmak Hikayesi Nedir 1

Kırk sayısı Ortadoğu , Asya ve Türk mitolojilerinde kutsal sayı olarak bilinir. Birçok destanda ya da yazıtta kırk sayısı karşımıza çıkar. Hala günümüzde devam eden kırkı çıkacak, kırkı çıktı gibi kavramların buralara dayandığı bilinmektedir.

Yazımızın sonuna geldik, sizde bu yazı ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşarak yorum yapabilirsiniz.