Kırmızı örümcek ülkemizin çeşitli bölgelerinde görülebilen bir örümcek türüdür. Kırmızı örümcekler, özellikle yüksek hava sıcaklıkları, ve  tarım ilaçların fazla  kullanımı ve iklim değişiklikleri gibi sebeplerle çoğabilen kırmızı örümcekler, tarımsal üretime zarar verebilmektedir. Kırmızı örümcek zehirli mi? ve  Kırmızı örümcek ısırır mı zararlı mı? gibi  soruların cevapları  merak edilmektedir. İşte detaylar...

Kırmızı örümcek zehirli mi? 

Tarımsal üretime oldukça zararı olan kırmızı örümceklerin, zehirli olup olmadığı merak edilmektedir. Genellikle yaprakların altında koloni şeklinde yaşayan kırmızı örümceklerin insanlara herhangi bir zararı yoktur.  Bitkilere beslenen bu örümceklerin  zehirli olmadıkları bilinir.

Armut biçiminde yapıya sahip olan bu örümcek türü, diğer örümceklerden farklı olarak derilerinde değişik tüyler ve dikenler taşımaktadır.

Polis Telsiz Kodları Listesi Anlamları Polis Telsiz Kodları Listesi Anlamları

Kırmızı Örümcek Zehirli Mi Kırmızı Örümcek Isırır Mı Zararlı Mı (1)

Latincede ismi "Tetranychus Urticae" anlamına gelen kırmızı örümcek, en çok bilinen örümcek türlerinden biridir. En çok bilinen örümcek türü olmasındaki sebep, polifag bir tür olmasıdır. Çok küçük olan kırmızı örümcekleri, gözle görebilemek hayli zordur.

Çok küçük olmalarına rağmen,  toplu bir şekilde yaşamaları ve  kırmızı renkleri sayesinde  diğer örümceklerden ayırt edilebilmektedir.

Kırmızı örümcek ısırır mı zararlı mı?

Her hayvanın doğasında var olan koruma içgüdüsü, kırmızı örümceklerde de vardır. Bu sebeple kırmızı örümcekler kendini korumak amacıyla, ısırabilir. 

 Kırmızı örümcekler ısırsa bile ,dişleri insan derisine etki etmeyecek kadar kırgılan ve  kısa olduğu için çok fazla zarar vermez.  

Kırmızı Örümcek Zehirli Mi Kırmızı Örümcek Isırır Mı Zararlı Mı (3)

Kırmızı örümceğin çok fazla zararı olmasa bile,ısırılama sonucunda  baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, kusma, uyuşma gibi sorunlar  yaşanırsa eğer en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. 

Kırmızı Örümcek Türleri Nelerdir?

Kırmızı örümcek , Tetranychidae ailesine bağlı örümcek türüdür. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan bu örümcekler, bazı zamanlarda artış göstermektedir. Birçok farklı çeşidi bulunan kırmızı örümceklerin, türleri aşağıdaki gibidir:

  • Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher)
  • İki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae Koch.)
  • Avrupa kırmızı örümceği (Panonychus ulmi Koch.)
  • Meyve kahverengi akarı (Bryobia rubrioculus Scheut.
  • Yassı akar ( Cenopalpus pulcher C.-F.)

Kırmızı Örümcek Hangi Bitkilerde Bulunur?

Bitkilere oldukça zararı olan kırmızı örümcekler, çeşitli bitkiler ile beslenebilir. Doğa üzerindeki 180'den fazla bitki türü ile beslenebildiği tespit edilen bu akarlar, bitkiler için oldukça zararlıdır.

Kırmızı Örümcek Zehirli Mi Kırmızı Örümcek Isırır Mı Zararlı Mı (4)

Özellikle fasulye  sıklıkla görülen kırmızı örümcek türü , hem ev bitkilerinde hem de dışarıdaki çiçeklerde görülebilir. 

Bitkiler dışında, domates, biber, patates, fasulye, mısır, elma, şeftali, armut, erik ve  kayısı gibi meyveler ile de beslenebilmektedir.