Erken yaşta hayatını kaybeden, bir dönemin unutulmaz müzisyeni ve ünlü isimlerle adı geçen Uzay Heparı kimdir sorusuna detaylıca yanıt verdik…

Daha çok Sezen Aksu ve Yıldız Tilbe ile bir aşk üçgeninde adı geçen Uzay Heparı, Türk müziğine yaptığı katkılarla da ismi unutulmayan bir sanatçıdır. Erken yaşta kaybettiğimiz Uzay Heparı’nın hayatına daha yakından bakalım…

Uzay Hepari Kimdir 1

Uzay Heparı Kimdir?

Uzay Heparı, 24 Temmuz 1969 yılında dünyaya gelmiştir. Türk müzisyen, besteci, aranjör ve oyuncudur. Yayla Heparı ile Eti Heparı’nın oğludur.

Uzay Heparı Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun olmuştu. Bu dönemde Garo Mafyan'ın şeflik yaptığı efsane İstanbul Gelişim Orkestrası'na katıldı ve elektro klavyede kendisini geliştirmiştir.

Liseden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano bölümünde eğitimini tamamlamıştır.

Zaditen Şurup Ne İşe Yarar? Nedir? Yan Etkileri Neler? Nasıl Kullanılır? Zaditen Şurup Ne İşe Yarar? Nedir? Yan Etkileri Neler? Nasıl Kullanılır?

Uzay Heparı 1990 yıllarının başından itibaren birçok pop albümlerinin düzenlemelerini yaparak müzik dünyasında yerini almış ve adını altın harflerle kazımıştır.

Uzay Hepari Kimdir 3

Uzay Heparı’nın Müzisyenlik Kariyeri

Uzay Heparı müzisyenlik kariyerine 1989 yılında, henüz 19 yaşındayken Zuhal Olcay’ın ‘Küçük Bir Öykü Bu’’ albümünde piyano çalarak adım atmıştır.

1990 yılında ise Eurovision Türkiye elemelerine katılan grubun orkestrasında klavye çalma deneyimini yaşamıştır.

1990 yılında yeniden Zuhal Olcay ile üretim yapma şansı yakalayan Uzay Heparı, Zuhal Olcay'ın ‘İki Çift Laf’ albümünde ve 1991 yılında Akrep Nalan'ın Dağ Çiçeği albümlerinde piyano çalmıştır.

Uzay Heparı yine 1990’lı yıllarının başında Erol Evgin ile birlikte Erol Evgin ile Yeniden albümünde iki Sezen Aksu şarkısının aranjmanını yapmıştır.

1991 yılında besteci kimliğini ortaya koyan Uzay Heparı, Aşkın Nur Yengi'nin Hesap Ver adlı ikinci albümünde yer alan, sözlerini Sezen Aksu’nun yazdığı Serserim Benim ve Karanfil şarkılarının bestelerini yapmıştır.

Söz, Beste ve Düzenlemesi Uzay Heparı’ya Ait Şarkılar

Uzay Heparı ile Sezen Aksu’nun yapmış olduğu ortak çalışmalar sonraki yıllarda da devam etti.

1992 yılında Sertap Erener’in Sakin Ol adlı ilk albümündeki çoğu şarkının düzenlemelerini yine Uzay Heparı yapmış ve üç şarkıyı Sezen Aksu ile birlikte yazmıştır.

1993 yılında ise Uzay Heparı ile Sezen Aksu bu defa Levent Yüksel’in ilk albümü olan Medcezir’e imzalarını atmıştır. Bu albümde ikili Levent Yüksel’in ‘Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk’ ve ‘Kadınım’ şarkılarını bestelemişlerdir.

1993 yılının Eylül ayında Uzay Heparı, Sezen Aksu’nun ‘Deli Kızın Türküsü’ albümünde çalışmış ve 12 şarkının 8 tanesinde düzenlemeler yapmıştır.

1994 yılında ise Nükhet Duru’nun kendi adını verdiği albümünde düzenlemeler yapmıştır.

Not: Uzay Heparı ölümünden bir süre önce Sertap Erener’in Lâ’l adlı albümü ile Demet Sağıroğlu’nun Kınalı Bebek adlı ilk albümünü düzenliyordu.

Türk müzik dünyasına birçok katkıları olan Uzay Heparı, Demet Sağıroğlu’nun albümünde ilk kez Şehrazat ile çalışmış, son kez sözlerinin yazdığı Kınalı Bebek ve Biçare şarkılarının müziklerini yapmıştır. Bu iki albüm de Heparı’nın ölümünden sonra yayınlanmıştır.

Uzay Heparı’nın Oyunculuk Kariyeri

Müzik kariyerinde birçok albümde imzası olan Uzay Heparı’nın oyunculuk üzerine deneyimleri de olmuştur.

1992 yılında Sertap Erener’in Sakin Ol klibinde ve 1993 yılında Orhan Atasoy’un Gemiler klibinde rol almıştır.

Uzay Heparı’ya 1993 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘Gece Melek’ ve ‘Bizim Çocuklar’ filmlerinde başrol teklifi gelmiştir. Derya Arbaş ve Deniz Türkali’nin de başrollerinde rol aldığı film, 1994 yılının Nisan ayında vizyona girmiştir.

Uzay Hepari Kimdir 2

Uzay Heparı’nın Özel Hayatı

Uzay Heparı’nın adı o dönemlerde birlikte müzik yaptığı Sezen Aksu ve vokalisti Yıldız Tilbe ile sıkça anılmıştır.

Uzay Heparı, 1993 yılının aralık ayında modacı Zeynep Tunuslu ile dünyaevine girmiştir.

Not: Uzay Heparı’nın öldüğü sırada eşi Zeynep Tunuslu 3 aylık hamileydi ve 5 Ocak 1995 yılında oğulları Uzay Kanat Heparı’yı dünyaya getirdi.

Uzay Hepari Kimdir 4

Uzay Heparı ile Sezen Aksu Neden Ayrıldı?

Genç yaşta hayatını kaybeden Uzay Heparı ile Sezen Aksu birlikte müzik yaptıkları dönem aşk yaşamıştır. Ünlü ses sanatçısı Sezen Aksu ile yetenek abidesi Uzay Heparı’nın aşkları fazla uzun sürmemiştir.

O dönem ünlü sanatçı Yıldız Tilbe, Sezen Aksu’nun hem evinde kalıyor hem de vokalistliğini yapıyordu. İddialara göre bu dönemde Uzay Heparı, Sezen Aksu’yu Yıldız Tilbe ile aldatmıştır.

Sezen Aksu bu ihanet sonrası çok sevdiği Uzay Heparı’yı terk etmiş ve Yıldız Tilbe ile olan yakın dostluğunu da bitirmiştir.

Sezen Aksu ile Yıldız Tilbe arasındaki bu olay sanat camiasında konuşulsa da fazla yayılmamıştır ve bilinmemiştir. 

Yaşanan bu olay, Yıldız Tilbe’nin katılmış olduğu “Alt Üst Muhabbetler” adlı programındaki itirafı ile duyulmuştur. Söz konusu açıklamalar aşağıdaki gibidir:

  • “Bir gece sarhoştum ve Uzay Heparı ile birlikte oldum. Sezen de beni evden kovdu.’’

Sezen Aksu bu ihanet sonrasında eski dostu Yıldız Tilbe ile şarkılar aracılığıyla atışmıştır. 

Sezen Aksu ile Yıldız Tilbe’nin sözleriyle birbirlerine gönderme yaptıkları şarkıları şunlardır:
 

  • Onu Alma Beni Al - Sezen Aksu
  • Ey - Yıldız Tilbe
  • İki Kadın Bir Adam - Yıldız Tilbe

Uzay Hepari Kimdir 5

Uzay Heparı’nın Oğlu Uzay Kanat Heparı Kimdir?

Uzay Kanat Heparı, 5 Ocak 1995 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 24 yaşında motosiklet kazasıyla hayatını kaybeden ünlü müzisyen Uzay Heparı ve modacı Zeynep Tunuslu’nun oğludur.

Uzay Kanat Heparı, lise eğitimini İstanbul Enka Lisesi'nde yaparken 2. sınıfta burslu olarak kazandığı ABD’de New York’un bir kasabasında yatılı olarak tamamlamıştır.

Lise yıllarında Darüşşafaka'da basketbol oynayan Uzay Kanat Heparı, piyano çalmasını biliyor ve bas gitar çalıyor. 

Uzay Kanat Heparı, üniversite eğitimini Bilgi Üniversitesi TV Haberciliği ve programcılığı bölümünde tamamlamıştır.

2015 yılında Güneşin Kızları adlı dizide Mert karakterine hayat vererek oyunculuğa adım atan Uzay Kanat Heparı, bu dizinin yanı sıra Çalınmış Hayatlar adlı dizide de rol almıştır. 

Uzay Heparı’nın Ölümü

Uzay Heparı 20 Mayıs 1994 tarihinde Demet Sağıroğlu’nun Kınalı Bebek albümü üzerine çalıştığı dönem yaşamını kaybetmiştir.

24 yaşında hayatını kaybeden Uzay Heparı nasıl öldü sorusu birçok kişi tarafından sıklıkla araştırılan bir konu olmuştur.

Türk müzik dünyasına önemli katkıları olan ve genç yaşta hayatını kaybeden Uzay Heparı’nın ölümü şu şekilde gerçekleşmiştir:

  • Uzay Heparı yeni aldığı motoru ile Etiler Koç köprüsü üzerinde Küfe adlı bardaki programına gideceği sırada Demet Akbağ’ın park halindeki aracına çarpmıştır. Ardından International Hospital'de 11 gün süre boyunca bitkisel hayatta kalmıştır ve 31 Mayıs 1994 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Ünlü müzisyen, besteci, oyuncu ve aranjör Uzay Heparı’nın Teşvikiye'den kaldırılan naaşı 1 Haziran’da Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.