Türk seçmenini uzun süredir düşündüren ve zaman zamanda karşımıza çıkan bir soru var. Daha önceden bu konuya değinmiş olmamıza rağmen yine karşımıza çıktığı için çok detaylı olmasa da hatırlatma babında bir kaç söylemek gerektiğini düşünüyorum. 

CHP Lideri Özgür Özel'in yerel seçimlerdeki önemli galibiyetinin ardından erken seçim talebinde bulunmamasının ardında çok farklı sebepler bulunduğuna inanıyorum. Bazı kesimler, Özgür Özel'in erken seçimi, ekonomik olarak Türkiye'yi daha kötü zamanlar bekliyor olduğu için talep etmediğini söylüyor. Bence doğru bir yaklaşım değil. Bu düşünce ile hareket edilmiş olsa muhalefet olmanın bir anlamı kalmaz. İktidar ekonomik enkazın altında kalsın bende rahat rahat seçim anlayışı temelden yanluıştır ve Özgür Özel gibi deneyimli bir siyasetçinin böyle işportacı mantığı ile hareket edeceğini asla düşünmüyorum.

Türkiye'yi her yönden iyi bir konuma çekecek reçeteniz yoksa, daha kötü zamanların önüne hamle yaparak geçebilecek programınız yoksa bu söylenen iddia bir nebze olsun düşünülebilir. Ama CHP gibi ülkenin en köklü siyasi partisi için bu tür betimlemelerde bulunmak çok sağlıklı olmaz. Zaten bir parti bu noktaya düştüyse eğer, kepengi indirip siyaset yapması bıraksın zaten. 

Ben CHP'nin bu noktada bir kaç sebepten ötürü erken seçimi istemediğini düşünüyorum. Zaten CHP'nin  şu an erken seçim istememesi bir yıl sonra erken seçim istemeyeceği anlamına da gelmiyor zaten. Malumunuz ülke yerel seçimden yaklaşık 10 ay önce genel bir seçimden çıktı ve parlamento neredeyse baştan aşağı yenilendi. Bu noktada CHP Lideri Özel, milletvekillerinin özlük haklarını kazanması ve onlarda bir panik havası oluşmaması için bu tür bir yol izlemiş olabilir. 

Bir ikinci neden ise CHP Genel Kurulunu yerel seçimlerden kısa bir süre önce yapması olarak görüyorum. Parti kurulları ile tam oturmadan ayağı yere sağlam basmadan bir yerel seçime girdi ve büyük bir zafer kazandı. Bu hengamede parti içi dengeler gözetilmeden, CHP'yi oluşturan klikler arasında bir konsensüs sağlanmadan atılacak bir adım CHP'yi derinden yaralayabilirdi.  

Bir diğer sebeb ise kazanılan belediyelerin başarılı icraatleri ile kendisini ispatlamış CHP'nin çok daha başarılı sonuçlar alma ihtimali. Yerel seçimlerde elde edilen ve özellikle yeni kazanılmış belediyeler ile sosyal demokrat belediyeciliği halka gösterip burada elde ettiğiniz başarı ile genel seçimlerde çok daha fazla seçmenin oyunu alabilirsiniz. Refah Partisi'ni iktidara taşıyan sürece baktığınızda ne demek istediğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz. 

Ben şuna inanıyorum. Ülkenin ekonomik durumuna ve CHP'li belediyelerin başarılı icraatlerine göre önümüzdeki bir yıl içinde Özgür Özel erken seçimi dillendirmeye başlayacak. İki ay önce yada iki ay sonra.