Gelibolu yarımadasın'da, Yeni Zelenda Savunma Kuvetlerinin "Haka" dansı yaparak geçmişteki  atalarını andığı anlar, sosyal medyada gündem oldu. Askerlerin haka dansı yaptığı anlar sosyal medyada gündem olduktan sonra birçok insan, Haka dansı nedir  ve haka dansı nerenin diye araştırmaya başladı. Gelin birlikte haka dansı  nedir ve ne anlatıyor  bakalım.

Haka Dansı Nedir ve Ne Anlatıyor?

Yeni Zelenda askerileri  "Haka dansı " yaparak, atalarını andığı anlar sosyal medyada gündem olunca, birçok insan ,haka dansı nedir diye araştırmaya başladı. 

Yeni Zelanda'nın 140 yıllık tarihi dansı olan, haka dansı diğer adıya " savaş dansı" Yeni Zelendaya özgü bir kültürdür.  Savaş dansı adınan da anlaşılacağı gibi ,eskiden savaşlardan önce savaşçıların güçlerini karşı tarafa göstermek için yaptıkları bir dans türüdür.

Haka Dansı Nedir Ve Ne Anlatıyor (4)

Yeni Zelenda'da savaş öncesinde savaşçılar, haka dansı yaparak düşmalarına  güç gösterisi yapar ve düşmanı korkutmaya çalışırlarmış. 

Yapılan bu dansda savaşçılar,gözlerinin beyaz kısmını göstererek diğer yandan ayaklarını ve ellerini yere vurarak dans ederler.  Buradaki amaç düşmanı korkutmak olduğu için,haka dansındaki haraketler tehditkar biçimde ve yüksek sesle bağırarak yapılır.  Savaşçıların yaptığı haka dansının anlamı, ölümden kurtuluş hikayesini ifade etmektedir. 

Haka hangi ülkenin dansı?

Haka dansı nedir diye araştıran vatandaşlar bu sorunun yanında  'haka dansı kime ait 've 'haka dansı nerenin' gibi soruların cevaplarıda oldukça merak edilmektedir.

Haka dansı, Yeni Zelenda ülkesine özgü bir şavaş dansıdır. Yeni Zelanda'nın tarihine bakıldığı zaman, savaşlardan önce düşmanı korkutmak için kullanılan bu dans, günümüzde Yeni Zelenda vatandaşları tarfından atalarını anmak için yapıldığı görülmektedir.  

Haka Dansı Nedir Ve Ne Anlatıyor (2)

Anlatılan efsaneye göre, 1800'lü tarihlerinde Yeni Zelanda'daki Maori savaş kabilesinin şeflerinden biri olan Te Rauparaha, düşman kabilelerden savaşçıların kendisini öldürmek için geldiğini öğrendiği zaman  kaçamaya başladı. 

Trafik cezası uzun süre ödenmezse ne olur? Trafik cezası kaç ay ödenmezse icra gelir? Trafik cezası uzun süre ödenmezse ne olur? Trafik cezası kaç ay ödenmezse icra gelir?

Kendini düşmadan korumak için bir çukura girip saklandı. Çukurun başında kendisini bekleyen savaşçı bir lider  beklediğini gören Rauparaha ölmeyi beklerken, savaşçının onu bağışladığını görünce çukurdan çıkarak, Haka dansının yapmaya başladı. Böylelikle günümüze kadar gelen haka dansı kültürünü, başlatmış oldu.

Haka dansının sözleri ne anlama geliyor?

Yeni Zelenda'ya ait olan haka dansı nedir anlatığımız bu yazımızda, haka dansının sözlerinden de bahsetmek gerekir. Haka dansı yapılırken söylenen "ka mate ka mate, Ka ora Ka ora" gibi ilgili çekici sözleriyle, birçok insanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. 

İşte muhteşem bir kültür olan , haka dansı sözleri...

Ka mate Ka mate! Ka ora Ka ora! Ka mate Ka mate! Ka ora Ka ora! Tenei Te Tangata Puhuruhuru! Nana i tiki mai whakawhiti te ra! Upane Upane! Upane Kaupane! Whiti te ra!

İngilizce anlamı:

It is death. It is death! It is life. It is life!
It is death. It is death! It is life It is life!
This is the hairy man!
Who caused the sun to shine again for me!
Up the ladder Up the ladder!
Up to the top!

Türkçe anlamı :

Ölüm bu, ölüm bu! Yaşam bu, yaşam bu!
Ölüm bu, ölüm bu! Yaşam bu, yaşam bu!
İşte bu kıllı adam ile,
Güneş yeniden doğdu!
Yan yana durun, yan yana!
Zirveye çıkacağız, zirveye.
Güneşin doğduğu yere!

Haka Dansı Türkiye Neden Gündem Oldu?

Haka dansı, Yeni Zelenda kültürüne ait olan bir savaş dansıdır. Geçmiş tarihte savaşlardan önce düşmanı korkutmak amacıyla yapılan haka dansı, Türkiye gündemini meşgul eden konular arasında girmiştir. Bu sebeple birçok vatandaşımız, haka dansı nedir diye araştıdığından dolayı yazımızda haka dansı nedir açıklamıştık. 

Haka Dansı Nedir Ve Ne Anlatıyor (5)

Yeni Zelenda askerlerinin geçmişteki atalarını anmak amacıyla yaptığı haka dansı, sosyal medyada paylaşılınca birçok insanın dikkatini çekmeyi başardı. Paylaşılan videoda sosyal medyada patlayınca, Türkiye'de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde gündem oldu.

Haka Dansı Nedir Ve Ne Anlatıyor (3)

Dünyada gündem olan haka dansı, geçmiş zamanda yapılan savaşlarda karşı tarafa güç gösterisi yapmak ve düşmanı korkutmak için yapılan kültürel bir eylem olarak tarihe geçmiştir.

Geçmişten günümüze kadar gelmiş olan, haka dansı ne anlatıyor diye sorarsanız eğer , ölümden kurtuluş hikayesini anlatmaktadır.