Odyologlar, denge ve işitme bozukluklarının teşhis, tedavi ve rehabilitasyonunda çalışan sağlık profesyonellerinden biri. Tıp alanına ilgi duyan kişiler tarafından tercih edilen bu meslek, Türkiye'de henüz çok az biliniyor. Bu nedenle Odyoloji hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için hazırladığımız odyolog maaşları ve kariyeri hakkındaki yazımızı sizler için derledik. İşte Odyoloji maaşları hakkında detaylar…

Hastane Temizlik Personeli Maaşları 2024 | Alımlar Ne Zaman Oluyor? Hastane Temizlik Personeli Maaşları 2024 | Alımlar Ne Zaman Oluyor?

Odyolog Maaşları 2024: Devlet Özel Farkı Ne?

Odyologlar, KPSS'den (Kamu Personeli Seçme Sınavı) yeterli puanı aldıktan sonra devlete atanırlar ve devlet memuru statüsünde maaş alırlar. Bu nedenle de devlette çalışan odyologlar, özel sektörde çalışan odyologlardan daha fazla maaş kazanırlar. Odyolog maaşları, derece, kıdem ve döner sermaye gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Kısaca özetlemek gerekirse devlet ve özelde çalışmanın farkı kesinlikle atanma durumu olduğu için odyolog maaşlarının daha fazla olması.

Odyolog Ne Kadar Maaş Alır?

Odyologlar, denge ve işitme sorunlarını ele alan Odyoloji dalında görev alırlar. İşitme hastalıklarını teşhis etmek için işitme testleri yapar ve gerektiğinde işitme cihazı reçete etmekle görevlidirler. Odyologlar hem kamu hem de özel sektörde iş bularak, mesleklerini icra edebilirler. Peki Odyologlar ne kadar maaş alır? Odyolog maaşları 2024 yılında ne kadar olmuş genel anlamda bakalım. Detaylı olarak özel sektörde ve devlette çalışan odyologların, odyolog maaşları 2024 yılında ne kadar olmuş diye bakmadan önce genel anlamda baktığımızda;

  • Devlette çalışan odyologların maaşı ortalama olarak 35.000 TL ile 65.000 TL arasında değişiyor.
  • Özel sektörde çalışan odyologların maaşı da ortalama olarak 20.000 TL ile 40.000 TL arasında kurumdan kuruma değişiklik gösteriyor.

İçerik önerisi: Diş Hekimi Maaşları

Uzman Odyolog Maaşları

Uzman odyolog olabilmek için lisansüstü eğitime devam etmek gerekiyor. En az yüksek lisans mezunu olduktan sonra uzman odyolog ünvanı elde etmek mümkün olabiliyor. Bir diğer merak edilen soru ise bir uzman odyolog maaşı 2024’te ne kadar oldu sorusu.

  • 2024 yılında uzman odyolog maaşı ortalama olarak 40.000 TL - 45.000 TL civarındadır.

Odyolog Maaşları Devlet Ne Kadar?

2024 yılı başı itibariyle gelen zamlardan sonra odyolog maaşları 2024 yılı itibari ile artmıştır. Devlette çalışan odyologlar memur statüsünde olduğundan, memur maaşı zammı alırlar. Daha önce de belirttiğimiz üzere, odyolog maaşları, derece, kıdem ve döner sermaye gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak en yüksek, en düşük ve ortalama odyolog maaşlarını listeledik:

KIDEM MAAŞ
Ortalama Uzman Odyolog Maaşları 40.000 TL
En Düşük Uzman Odyolog Maaşı 32.500 TL
En Yüksek Uzman Odyolog Maaşı 50.000 TL

Yurtdışında Odyolog Maaşları

Yurtdışındaki ülkelerde odyoloji uzmanlığı da oldukça popüler mesleklerden biri. Odyologların maaşları, çalıştıkları kurum ve bölgeye bağlı olarak Türkiye'de olduğu gibi yurtdışında da değişiyor. Amerika ve Almanya olarak ikiye ayıracağımız seçenekleri de paylaşalım;

  • Almanya'da Odyologların Kazancı

2024 yılında çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi odyolog maaşları ortalama aylık olarak 6,356 Euro civarındadır.

  • - Amerika'da Odyologların Kazancı

2024 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde odyolog maaşları ise ortalama aylık 7,270 ABD Doları civarındadır.

Odyolog Maaşları Özel Ne Kadar?

Odyoloji Bölümünü bitirdikten sonra odyologlar, KPSS’ye girmek zorunda değiller. Bu nedenle de bir diğer alternatif olan özel şirketlerde de çalışabiliyorlar. Bu kurumlarda çalışan odyologlar, devlet kurumlarında çalışanlara göre daha düşük maaş alırlar. Fakat, odyologlar kendi işlerini kurarlarsa çok daha yüksek gelirler elde etmeleri de mümkün.

  • 2024 yılında özel sektörde çalışan odyolog maaşları 20.000 TL ile 40.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Rehabilitasyon Merkezinde Odyolog Maaşları

Odyologlar diğer bir alternatif olarak farklı bir çalışma alanı olan Rehabilitasyon Merkezleri’nde de çalışabiliyorlar. Rehabilitasyon Merkezleri’nde odyologlara ihtiyaç duyulduğundan bu alan da odyologlar için iş imkanı haline gelmiştir. 2024 yılında Rehabilitasyon Merkezleri’nde çalışan odyolog maaşları 25.000 TL ile 45.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Odyolog Nedir, Ne İş Yapar?

Odyologlar, her yaştan insana işitme ve denge bozukluklarının önüne geçmeye, bu rahatsızlıkları teşhis etmeye ve akabinde tedavi etmeye yardımcı olan uzmanlardır. Odyologlar, insanların yaşam kalitelerini iyileştirmek için kişiselleştirilmiş ve profesyonel hizmetler sağlarken aynı zamanda dengeyi ve işitmeyi etkileyen sorunları yönetmeye de yardımcı olur. Bu tanımlar genel tanımlar olmakla birlikte odyologların görevlerini sizler için listeledik:

  • İşitme testlerini gerçekleştirmek ve test sonucuna göre teşhiste bulunmak
  • İşitme sorunu tespit edilen hastaların kişisel sağlık planını oluşturarak yönetmek
  • Hastalara uygun olan işitme cihazlarını bularak,onları takmak
  • Hastaların işitme rehabilitasyon süreçlerini yönetmek
  • İşitme sorunu olan hastalara danışmanlık hizmeti vermek

İçerik önerisi: Hastane Temizlik Görevlisi Maaşları

Nasıl Odyolog Olunur?

Odyolog olmak isteyenler için nasıl odyolog olunur sorusunun cevaplarını adım adım listeledik:

  • Odyolog olmak isteyenlerin öncelikle bir üniversitede Odyoloji Bölümünü kazanmaları gerekiyor. Odyoloji Bölümü üniversitede dört yıllık bir öğrenim süresine sahip.
  • Odyoloji bölümü okumaya hak kazandıktan sonra bu bölümü başarıyla bitirip mezun olunması gerekiyor.
  • Bölümlerini bitiren odyolog adayları, devlette ya da özel sektörde işe girebiliyor. Odyolog olarak çalışmak isteyenlerin ilgili kurumların ilanlarına başvurmaları ve yeterli görülmeleri durumunda odyolog olarak işe başlamaları mümkün oluyor.
  • Devlette odyolog olmak isteyenlerin KPSS'ye girmek gibi zorunlulukları oluyor. KPSS'ye giren adaylar, yeterli puanı aldıktan sonra devlette odyolog olarak çalışabiliyor.

Odyometrist ve Odyolog Maaşları aynı mı?

İşitme sağlığı alanında uzmanlaşmış iki farklı sağlık profesyonelleri odyometristler ve odyologlardır. Her ikisi de işitme bozukluklarına yardımcı olur, ancak rolleri ve uzmanlıkları arasında önemli farklar vardır. İşitme sağlığı konusunda daha geniş bir bakış açısı olan sağlık profesyonelleri odyologlardır. Lisans düzeyinde eğitim alan odyologlar, işitme testleri, işitme cihazlarının yönetimi, rehabilitasyon programları ve işitme eğitimi gibi konularda uzmanlaşırlar. Odyometristler ise genellikle işitme testleri konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. Odyometristler, işitme ölçümleri ve testlerinin yürütülmesini sağlar ve ölçümler yaparak hastaların işitme durumlarını belirlerler. Aynı zamanda, odyometristler teknik düzeyde ön lisans eğitimi alırlar ve işitme testlerini yürütme ve işitme cihazı ile ilgili danışmanlık yapma konusunda uzmanlık kazanırlar. Odyometrist ve odyolog arasındaki uzmanlık, eğitim ve çalışma alanları gibi farklılıkları göz önünde bulundurduğumuzda bu iki farklı sağlık uzmanının aynı maaşları almadığını söylemekte fayda var.

Sık Sorulan Sorular

2024 yılında odyolog maaşları hakkında merak edilenler ve nasıl odyolog olur gibi başlıklar altında odyoloji alanına dair bilgiler verdik. Şimdi konuyla ilgili sık sorulan soruları yanıtlayalım.

Odyolog devlette ne kadar maaş alır?

Devlette çalışan odyologların maaşı ortalama olarak 35.000 TL ile 45.000 TL arasında değişir.

4 yıl odyoloji mezunu ne iş yapar?

4 yıl odyoloji okumuş bir lisans mezunu, devlet ya da özel sektörde yeterli şartların karşılanması durumunda odyolog olarak çalışabilir.

Odyoloji iş imkanı var mı?

Odyoloji üzerine eğitim alan kişiler hem devlet hem de özel sektörde iş bulabilirler. Bu alanda çok az devlet memuru işe alındığından odyologlar özel şirketlerde çalışmayı tercih edebilir. Ek olarak, odyologlar kendi iş yerlerini açarak daha iyi çalışma koşulları sağlamak isteyebilir.

2 yıllık odyoloji ne iş yapar?

2 yıl odyoloji okuyanlar odyometrist olarak tanımlanır. Odyometristler teknik düzeyde ön lisans eğitimi alırlar ve işitme testlerini yürütme ve işitme cihazı ile ilgili danışmanlık yapma konusunda uzmanlık kazanırlar.