Dünya futbolunun en çok izlenen ve merak edilen kulüpler arası turnuvası olan Şampiyonlar liginde artık son düzlüğe girildi. Yarı final maçlarının oynanacağı turnuvada final maçı hakkında çok fazla soru soruluyor.

Bizde sizler için Şampiyonlar ligi finali nerede ve ne zaman oynayacak gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Şimdiden keyifli okumalar...

2024 Şampiyonlar Ligi Finali Nerede Oynanacak?

Şampiyonlar liginde bu yıl turnuvanın 69. sahibi kupasına kavuşacak. Avrupa'nın en iyi takımlarını biraraya getiren bu turnuvanın maddi ve prestij getirisi de çok yüksek.

Daha önce ismi Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olan turnuvanın adı 32 yıl önce Şampiyonlar ligi olmuştu. Bu yıl 32. kez Şampiyonlar ligi finali adı altında oynanacak maç İngiltere'nin başkenti Londra kentinde bulunan Wembley Stadyumu'nda gerçekleşecek.

2024 Şampiyonlar Ligi Finali Nerede Oynanacak

Şampiyonlar ligi finalinin nerede oynanacağını öğrendik, şimdide finalin ne zaman oynanacağına bir göz atalım.

2024 Şampiyonlar Ligi Finali Ne Zaman Oynanacak?

Son şampiyon Manchester City'nin elenmesinin ardından Şampiyonlar liginde İngiliz temsilcisi kalmadı ve finalde herhangi bir takımın saha avantajı olmayacak. Yarı finale kalan takımlardan Bayern münih ve Borussia Dortmund Alman, PSG Fransız ve Real Madrid İspanyol temsilcileri olarak burada yer alıyorlar.

2024 yazında milli takımlar düzeyinde Avrupa Futbol Şampiyonasın da olması Şampiyonlar ligi tarihini daha da önemli kılıyor. Avrupa'da ki en önemli kulüpler düzeyi futbol maçı olan Şampiyonlar ligi finali 2024 yılında 1 Haziran 2024 tarihinde İngiltere'nin başkenti Londra'da oynanacak.

Şampiyonlar ligi finalinin oynanacağı stad olan Wembley Stadyumunun özelliklerine gelin beraber bir göz atalım.

2024 Şampiyonlar Ligi Finali Ne Zaman Oynanacak

Wembley Stadyumu Kaç Bin Kişilik?

Wembley Stadyumu İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve İngiltere milli takımının maçlarına ev sahipliği yapan bir stadyum. Wembley Stadyumu'nun yapımı 2003 yılında başlayıp 2007 yılında sona ermişti. 

Avrupa'nın en büyük ve en modern stadyumlarından birisi olan Wembley Stadyumu toplam 90 bin kapasitesi ile de çok fazla seyirci ağırlayabiliyor. Wembley Stadyumu daha önce 2 kez Şampiyonlar ligi finaline ev sahipliği yapmıştı.

2011 yılında oynayan final maçında Barcelona ile Manchester United karşı karşıya gelmişti. M. United kendi ülkesinde oynamasına rağmen dönemin en iyi takımı olan Barcelona'ya maçı 3-1 kaybetmişti.

Wembley Stadyumu'nda oynanan son Şampiyonlar ligi final maçında ise iki Alman temsilcisi Bayern Münih ile Borussia Dortmund karşı karşıya gelmişti. Son yılların en tempolu Şampiyonlar ligi finali olarak akıllara kazınan maçı ise B. Münih 90'da Robben'in attığı gol ile kazanmış Şampiyonlar ligi şampiyonu olmuştu.

Wembley Stadyumu Kaç Bin Kişilik

Şampiyonlar ligi finalinin oynanacağı stayumu da inceledik. Birde Şampiyonlar ligi şampiyonu kaç para kazanıyor birde buna bakalım...

2024 Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Kaç Para Kazanacak?

Avrupa'nın ve hatta dünyanın en büyük futbol organizasyonu olan Şampiyonlar liginde takımların kazandıkları paralar dudak uçaklatan cinsten. 2021 yılında şampiyon olan Chelsea 79 milyon euroyu kasasına koymuştu.

2022 yılında ise Real Madrid finalde Liverpool'u yenip şampiyon olurken kazandığı para ise yaklaşık 85 milyon euro idi. 2023 yılı şampiyonu Manchester City'de geçen sezon 88 milyon euro kazanmıştı.

2024 yılında Şampiyonlar ligini kazanacak olan takım ise aldığı sonuçlarla değişiklik gösterecek olsa da 90 milyon eurodan daha fazla parayı kasasına koyacak.

2024 Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Kaç Para Kazanacak

Şampiyonlar liginde para dağıtım sistemi ise şu şekilde:

  • Ön eleme turu: 200.000 €
  • Birinci eleme turu: 300.000 €
  • İkinci eleme turu: 400.000 €
  • Üçüncü eleme turu: 500.000 €
  • Grup aşaması için taban ücret: 15.640.000 €
  • Grup maçı galibiyeti: 2.800.000 €
  • Grup maçı beraberliği: 900.000 €
  • Son 16 turu: 9.600.000 €
  • Çeyrek final: 10.600.000 €
  • Yarı final: 12.500.000 €
  • İkinci: 15.500.000 €
  • Şampiyon: 20.000.000 €

Şampiyonlar liginde ki para ödüllerine de göz attıktan sonra gelin birazda turnuvanın en başarılı futbolcularına ve takımlarına da bir bakalım...

Şampiyonlar Ligi Tarihinde En Çok Şampiyon Olan Takımlar?

Şampiyonlar ligi ve daha önceki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası tarihinin en başarılı takımı İspanyol temsilcisi Real Madrid. İspanyollar bu turnuvayı tamı tamına 14 kez kazanarak en yakın rakibini ikiye katlamış durumdalar.

Max Kruse Futbola Geri Mi Dönüyor? Max Kruse Futbola Geri Mi Dönüyor?

Şampiyonlar Ligi Tarihinde En Çok Şampiyon Olan Takımlar

Real Madrid bu başarısının 6 tanesini Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda alırken geri kalan 8'ini de Şampiyonlar ligi adı altında kazandı. Real Madrid'in en yakın takipçisi ise İtalyan takımı Milan olarak karşımıza çıkıyor. İtalyanlar sonuncusu 2007'de olmak üzere kupayı 7 kez müzesine götürdüler.

Bu iki takımın en yakın takipçileri ise kupayı 6 kez kazanan Bayern Münih ve Liverpool. Kupayı 5 kez kazanan takım Barcelona ise son şampiyonluğunu 2015'te kazanmıştı.

Şampiyonlar Liginde En Çok Gol Atan Futbolcular?

Şampiyonlar ligi tarihinde ki Real Madrid dominasyonunu kazanılan kupalarda olduğu gibi oynanan maç ve atılan gol sayılarında da görüyoruz. Şampiyonlar ligi tarihinin en golcü ve en çok maça çıkan oyuncusu olan Cristiano Ronaldo 176 maç ve 140 gol ile turnuva tarihine adını altın harflerle yazdırmış durumda.

Şampiyonlar liginde en çok gol atan 2. oyuncu ise Lionel Messi. Messi 149 maçta 129 gol atarak en çok maça çıkanda 3. oyuncu olarak listede ki yerini alıyor.

Şampiyonlar Liginde En Çok Gol Atan Futbolcular

En golcüler sıralamasında Robert Lewandowski 72 gol ile 3., Raul Gonzales 71 gol ile dördüncü ve Karim Benzema 69 gol ile 5. sırada yer alıyor. İlk 5'te olan 3 oyuncunun Real Madrid efsanesi olması ise dikkatlerden kaçmıyor.

Şampiyonlar ligi tarihinde en çok maça çıkan 2. oyuncu İker Casillas (177) ile olurken, tek takım ile en çok maça çıkan oyuncu ise 151 maç ile eski Barcelona kaptanı Xavi Hernandez olarak dikkatleri çekiyor.