Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağlarda önemli rekolte kayıpları oluşturan Salkım Güvesi kelebeğine karşı feromon tel ve kapsül uygulamalarının zamanının geldiğini ve tellerin takılması gerektiğinin hatırlattı.

Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar, bağ alanlarında, biyoteknik mücadele feromon tel-kapsül uygulama zamanının geldiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Akar, "Üzüm bağlarına bu aylarda feromon tel veya kapsülü uygulamasını başlatıyoruz.

Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi Ile Mücadele Tüm Hızıyla Devam Ediyor 1

Bu uygulama salkım güvesine karşı koruyucu olmaktadır. Feromon tel-kapsülün yaydığı koku sayesinde salkım güvesini oluşturan haşerelerin erkek ve dişisi birbirlerini bulamıyor. Bu uygulama 5-6 asma arasına konulmalıdır" dedi.

Türkiye'de yılın ilk üzüm hasadı yapıldı Türkiye'de yılın ilk üzüm hasadı yapıldı

Bağcılık Teknisyeni Himmet Melih Sarıhan ise feromon tel ve kapsülü kullanan üreticilere devlet desteğinin verildiğini söyledi.

Salkım Güvesi Nedir?

Bağın ana zararlılarından birisi olan Lobesia botrana (Salkım güvesi) kışı asma kabukları altında ya da farklı korunaklı gölgelerde pupa şeklinde geçirir.

İlkbaharda sıcaklık ve nem koşulları uygun hale ulaştığında kelebekler görülmeye başlar. Gece sıcaklıkları 10 dereceyi geçtiği zamanlarda ergin bireyler aktif olmaya başlarlar.

Dişi bireyler yumurtalarını bitkilerin çiçeklerine ve çiçek saplarına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar ise üzümde asıl zararı oluştururlar. Zararlı iklim koşullarına göre senede 3 ya da 4 kez döl verebilir.

Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi Ile Mücadele Tüm Hızıyla Devam Ediyor 2

Üzüm tanelerine en büyük zararı ise yumurtadan çıkan 2. ve 3. nesil larvalar verir. Ayrıca bu zararlı balgam gibi farklı hastalıklara da yol açarak doğrudan olmasının yanı sıra dolaylı yoldanda zarar oluşturabilir.

Salkım Güvesi mücadelesinde farklı kimyasal mücadele çeşitleri kullanılsa da Biyoteknik bir mücadele şekli olan Feromon tel ve kapsül uygulamaları doğada zararsız oldukları için teşvik edilmektedir.