Ortadoğu'nun en güçlü ülkeleri arasında bulunan İran özellikle askeri gücü ile tüm dikkatleri üzerine topluyor. Son olarak Gazze ve İsrail arasında yaşanan savaşa müdahil olması İran'ı merak konusu yaptı. İşte İran hakkında sorulan İran Arap ülkesi mi, İran'ın yüzde kaçı Arap gibi soruların cevapları sizlerle...

Kene Isırması Belirtileri! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Belirtileri Neler? Kene Isırdığında Ne Olur? Kene Isırması Belirtileri! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Belirtileri Neler? Kene Isırdığında Ne Olur?

İran bir Arap ülkesi mi?

İran hakkında net olarak Arap ülkesi demek çok mümkün değil İran farklı etimolojik ırkları bünyesinde bulunduran bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. 2022 yılı verileri incelendiğinde İran nüfusu yaklaşık olarak 86 milyon olarak gösteriliyor ve bu sayı ile İran dünyanın en kalabalık 17. ülkesi.

İran nüfusunun önemli çoğunluğunu Farslar oluşturuyor, Farslardan başka diğer farklı etkin köken olarak İran'da Azeriler, Kürtler, Beluçlar, Türkmenler ve Araplar'da yaşamaktadır.

Bu bilgiler ışığında düşündüğümüzde İran için Müslüman bir ülke dememiz çok doğru bir yaklaşım olacakken Arap ülkesi demek için daha fazla bilgiye duymaktayız.

İran Bir Arap Ülkesi Mi

İran'ın yüzde kaçı Arap?

İran farklı demografik yapıları ile dikkat çeken bir ülke. Ülkede çok fazla farklı kökenler insan yaşıyor, bunların arasında hangi ırkların bulunduğunu yukarıda belirtmiştik.

İran nüfusunun yüzde kaçı Arap sorusunun cevabı ise aşağıdaki gibidir:

Köken Nüfusun Yüzde Kaçı
Farslar %61
Azeri Türkleri %10
Kürtler %6
Lurlar %2
Beluciler %2
Araplar %2
Kaşkay Türkleri %2
Diğer Türkmen Gruplar %21

İran ülkesi bir Arap ülkesi mi ve nüfusunun yüzde kaçı Arap sorularına sizler için yanıt verdik. Gelin İran ülkesi hakkında bu konular ile alakalı diğer soruları sizler için yanıtlayalım.

İran'ın Yüzde Kaçı Arap

İran soyu nereden gelir?

İran'ın tarihine bakacak olursak dünyanın en eski ülkelerinden birisi karşımıza çıkıyor. İran kökenine kadar indiğimizde milattan önce 4000. yıllar karşımıza çıkıyor. İran platosu Mezotopamya yakınlarında bir yerleşim yeri olup dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak gösteriliyor.

İran ile ilgili ilk yazılı kaynaklar 9. yüzyıldaki Asur kaynaklarıdır. Bu kaynaklara göre Hint-Avrupa kavimlerinden olan Medler Urmiye gölünün doğusunda yer alıyordu. Bu gölün batısında ise Persler vardı. 

Persler buradan güneye doğru giderek bugün Fars olan ülkeye yerleştiler ve orada genişleyip büyüdüler. Medler ise Persler ile birlik olup, Asurluları yendiler ve bugünkü Tahran'a yerleştiler. 

Bu bilgiler ışığında düşündüğümüzde İran soyu Medler ve Persler soyunun devamı olarak yorumlanabilir.

İran Soyu Nereden Gelir

İranlılar Türk kökenli mi?

İran ülkesi hakkında en sık karşımıza çıkan sorulardan birisi de İran Türk kökenli bir millet mi ya da ülke mi sorusu. İran halkı Türk kökenli değildir fakat. İran Türkleri adı altında bir topluluk bulunuyor.

İran'da yaşayan Türk halkları farklı kökenlerden oluşuyor. Öncelikle İran Azerileri olmak üzere Türkmenler, Kaşkaylar, Horasan Türkleri, Halaçlar, Sungurlar, Ebiverdiler, Kazaklar ve Özbekler gibi halklar tarafından oluşuyor.

İranlılar Türk Kökenli Mi

İran Türkleri hangi dili konuşuyor?

İran'ın resmi dili Farsça bu yüzden tüm ülkede en yaygın dil olarakta karşımıza Farsça dili çıkıyor. Özellikle Türk halklarının çokluğu, İran'da Türkçe dili konuşuluyor mu sorusunun sorulmasına neden oluyor. Fakat İran'da eğitim dilinin de Farsça olması ülkede tamamen Farsça konuşulmasına neden oluyor.