Türkiye'de sofralık üzüm kelimeleri her kullanıldığında akıllara Manisa şehri geliyor. Manisa'da özellikle sultani çekirdeksiz üzümde bir marka haline gelen Manisa'da yeni sezon işlemleri de hız kazanmaya başladı. 

Üzüm üreticileri bir yandan ilaçlama yaparken bir yandan da kültürel işlemlerin yapılması gerekiyor. Bu da üreticilerin sabah akşam bağda olmasına sebep oluyor. 

Hormonlar Atılmaya Başladı

Üzümler yaklaşık olarak 5 santimetre boyuta ulaştığında üzümlerin uzaması ve gelişmesinin hızlandırılması adına hormon uygulamaları başlıyor. Üreticilerin değimiyle haplar atılmaya başlandı.

Manisa'da Devir Değişiyor | Üzüm Yerini Zeytine Bırakıyor Manisa'da Devir Değişiyor | Üzüm Yerini Zeytine Bırakıyor

Manisa'da Bağcılıkta Tempo Arttı Çiftçiler Bağdan Çıkamıyor 1

Hap uygulamalarında sıcaklık, rüzgar gibi etmenlere dikkat eden üreticiler sabah akşam traktör ve taralları ile bağlardan çıkmıyor diyebiliriz. Hormon uygulamaları ardından yapılan sulama ve gübreleme gibi uygulamalarda hormonların daha etkili olmasını sağlıyor. 

Çeşite göre değişiklik göstermekle beraber hormon uygulamaları genellikle 2 defa yapılıyor. 2. tur yapılan uygulamalar ise ilk hormon atımından yaklaşık 4-5 gün sonra tekrarlanıyor.

Kültürel İşlemler Hız Kazandı

Bağcılkta şuan da ilaçlamalar, hormonlama ve gübreleme gibi işlemlerin yanı sıra boş alma yani yaz budaması işlemi de çok fazla karşımıza çıkan uygulamaların başında geliyor.

Özellikle erkenci çeşitlerde neredeyse sonuna gelinen bu uygulama ile üreticiler hem üzümlerin gelişimini desteklemek, hem havalanmanın iyi olmasını sağlamak hem de gelecek yıl ki budamaya destek olmak amacıyla bu uygulamaları yapıyorlar.

Manisa'da Bağcılıkta Tempo Arttı Çiftçiler Bağdan Çıkamıyor 2

Sofralık sultani çekirdeksiz üzümde kalite ve verimi en çok etkileyen etmenlerin başında yer alan uygulamalardan olan tane seyreltme ya da yine halk arasında ki adıyla silktirme uygulamasına yaklaşılan bu dönemde üreticiler bağlarını silktirmeye en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyor.

Manisa'da Bağcılıkta Tempo Arttı Çiftçiler Bağdan Çıkamıyor 3

Bağcılıkta ek gelir kaynaklarından birisi olan yaprak toplama ve satma işlemi de yine bu dönemde başladı. Üreticiler hem bağlarının daha iyi havalanması hem de kendilerine gelir sağlaması açısından üzüm kalitesini etkilemeyecek yerlerde ki yaprakları toplayarak gerek taze şekilde gerekse de salamura yaparak satıyorlar.