Türkiye'de tarımın önemli merkezlerinden birisi olan Mersin'de örtü altında üretim tüm hızıyla devam ediyor. Erik ve karadut gibi ürünlerden sonra Türkiye'de 2024 yılının ilk beyaz üzüm hasadı da yine Mersin'de başladı ve hız kesmeden hasat devam ediyor.

Manisa ilklerin şehri olmaya devam ediyor | Kuzey yarımkürede ilk kez Manisa'da oldu Manisa ilklerin şehri olmaya devam ediyor | Kuzey yarımkürede ilk kez Manisa'da oldu

Mersin'in Erdemli Kocahasanlı bölgesinde gerçekleşmeye başlayan hasatta üreticiler ilk üzümlerini kilosu 300 TL'den satıyorlar. Üzümün kilo fiyatının bu kadar yüksek olmasının sebebi ise turfanda yani ilk çıkan üzümlerden olması.

türkiyede yılın ilk üzüm hasadı yapıldı

İlk olması hasebiyle çok değerli olan beyaz üzümler dallarından salkımlar halinde kopartılıp büyük dikkatle paketleniyor. Satışa hazırlanan üzümler yurt içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa gibi yoğun nüfuslu büyük şehirlere, yurt dışında ise Avrupa ile Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

İlk hasatta fiyatın çok yukarıdan açıldığı ifade edilirken yaklaşık 2 hafta sonra üzümün 150 TL civarında satılacağı ve bu fiyat aralığında devam edeceği belirtiliyor. 

Üzüm hasadı yapan üretici Mehmet Uygur, "Seramızda ürettiğimiz üzümlerin hasadına başladık. Bu sene verim çok güzel. Şu anda kilogramını 300 TL'den temsili olarak verdik" dedi.

Türkiye'de yılın ilk üzüm hasadı yapıldı-1

İlk hasat edilen üzümlerin adresi yurt içi

Mersin'de örtü altında ilk üzümün hasatının başladığını belirten Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu ise, "Bölgemizde 400 dekar alanda örtü altı üzüm üretimi var. İçinde bulunduğumuz sera 4 dekar, küçük bir aile işletmesi.

Bizim için çok kıymetli. Üreticimiz buradan geçimini sağlıyor, çocuklarını büyüttü okuttu, şu anda torunlarına bakıyor. Burada hasat başladı. İlk ürünlerimiz iç piyasaya gönderiliyor. Ürün ileriki günlerde artacaktır, o zaman yurt dışından gelen talepleri de karşılayacağız. Özellikle Arap ve Avrupa ülkelerinden talep geliyor" diye konuştu.

Türkiye'de yılın ilk üzüm hasadı yapıldı-2

"Genç çiftçilerin üretime katılması hedefleniyor"

Girdi ve iklimsel şartların üreticiyi zaman zaman zorladığına dikkat çeken Kulu, "Çiftçilerimizin yaş ortalaması yükseliyor. Şu anda 58. Bir 5 yıl sonra bu çiftçilerimizin üretimden uzaklaşacağını düşünüyoruz. Biz de genç çiftçileri üretime davet ediyoruz. Genç çiftçilere destek verilirse üretimde daha güçlü oluruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yılın ilk üzüm hasadı yapıldı-3

Mersin'de ilki gerçekleşen örtü altında beyaz üzüm hasadının kısa süre içerisinde Manisa'da devam edeceği düşünülüyor.