Osmanlı tarihi dizi ve filmlerinin çok fazla gösteriimde olması Osmanlı tarihinde ki önemli karakterlerinde merak edilmesini sağlıyor. Bu karakterlerden birisi de Kurtçu Doğan.

Yeniçeri ocağı ağası olduğu dönemde yaptığı isyanla ön plana çıkan Kurtçu Doğan kimdir, ne zaman ve nasıl öldü gibi sorulara sizler için cevap vermeye çalışacağız.

Kurtçu Doğan nasıl öldü?

Osmanlı tarihinin darbe girişimlerinden birisi olarak görülen bir girişimde Bursa'da yaşanan Buçuktepe isyanıdır. Bu isyanın baş kahramanlarından birisi Çandarlı Halil Paşa'nın adamı olan Kurtçu Doğan'dır.

ABD'nin Ukrayna'ya Yardımı Savaşı Nasıl Etkileyecek? ABD'nin Ukrayna'ya Yardımı Savaşı Nasıl Etkileyecek?

Kurtçu Doğan Yeniçeri ocağı ağası olarak Fatih Sultan Mehmet'e kafa tutmuştur. Sultan Mehmet bu baş kaldırıyı çok ustaca bastırmış ve Kurtçu Doğan'ı görevinden alıp adeta sürgüne yollamıştır. Kurtçu Doğan gözlerden uzak şekilde bir yaşam sürmüştür ve nasıl öldüğüne dair kaynaklarda bir bilgi bulunmamıştır.

Kurtçu Doğan Nasıl Öldü Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan Tarihi

Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan tarihi

1444 yılında yapılan Varna savaşından sonra Yeniçeri ocağı ağalığına getirilen Kurtçu Doğan; II.Murad döneminde, Fatih Sultan Mehmed'in ilk tahta çıktığında ve daha sonra tahtı babasına bıraktığında bu görevine devam etmiştir.

Çandarlı Halil Paşa'nın yakın adamı olan Kurtçu Doğan, Yeniçerilerin ilk ayaklanması olan Buçuktepe isyanında etkili olmuştur. 

1451 yılında II. Murad'ın ölümü ile Fatih Sultan Mehmed 2. kez tahta oturmuştur ve Karaman üzerinde sefere çıkmıştır. Karamanoğulları Beyliği Osmanlı ordusunu karşısında gördüğünde aman diledi ve ordu savaşmadan geri döndü. Karaman seferi dönüşü Bursa'da iken Yeniçeriler bu kez de sefer bahşişi isteriz diye kazan kaldırmışlardır. 

İlk saltanatında yaşanan Buçuktepe vakasınıda unutmayan Sultan Mehmet ise farklı bir yol izlemiştir. Sultan Mehmet öncelikle 10 kese akçeyi Yeniçerilere dağıtmış ve onların sakinleşmesini sağlamıştır. 

Kurtçu Doğan Nasıl Öldü Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan Tarihi 1

Bu sakinlemenin ardından Kurtçu Doğan cezalandırılarak falakaya yatırılmıştır. Kurtçu Doğan'ın cezası sadece falaka ile sınırlı kalmamış sonrasında da Yeniçeri ağalığı görevinden alınmıştır.

Kurtçu Doğan'ın görevinden alınmasının ardından Yeniçeri ağalığı görevine Mustafa Bey getirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in cezası sadece Kurtçu Doğan ile sınırlı kalmamış bu isyana ortaklık eden tüm Yeniçeri ağaları da cezalandırılmıştır.

Yeniçerilik ve Yeniçeri ocağından bu kadar bahsetmişken gelin Yeniçeriler kimler ve Yeniçeri ocağı neresiymiş bir göz atalım...

Yeniçeri Nedir? Yeniçeri Ocağı Neresidir?

Yeniçeri kelimesi köken olarak incelendiğinde yeni asker diye kayıtlarda yer almaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere Çeri kelimesi asker kelimesine karşılık gelen bir kelimedir.

Yeniçerilik müessesesi 1361 yılında Edirne'nin fethinden sonra ortaya çıkmıştır. I. Murad zamanında kurulan Yeniçeri ocağı Kapıkulunun en büyük birimi ve Osmanlının en önemli askeri birlikleri arasında yer almaktaydı.

Kurtçu Doğan Nasıl Öldü Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan Tarihi 2

Kapıkulu kelimesini inceleyecek olursak. Kapı kelimesi Padişahı niteler Allah'ın yeryüzünde ki temsilcisi demektir. Kulu ise Padişahın kulları ya da görevlendirdiği kişiler olarak aktarılabilir. 

Yeniçerilik kurumu kendi döneminde Avrupa'da bir ilkede imza atmış bir kurumdur ve ilk daimi ordu olmayı başarmıştır.

Yeniçerilerin özellikleri arasında iyi savaşçı olmaları çok ön plana çıkmıştır bu da Osmanlı ordusunun en önemli gücü olarak karşımıza çıkmaktaydı.