Patlıcangiller yani Solanaceae familyasına dahil bir bitki olan patates çok fazla tüketilen ve sevilen bir yumru bitkisidir. Patates birçok farklı tarzda tüketilebilen bir bitki olması nedeniyle genellikle evlerde çok fazla bulunur. Peki, torba torba evlere aldığımız patates bozulur mu. Filizlenmiş patates zehirler mi, işte ayrıntılar...

Filizlenmiş patates zehirler mi? 

Patates çok fazla seven ve tüketen bir toplum olduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır. Peki, uzun süre patatesleri depomuzda beklettiğimizde oluşan filizler zehirli midir?

Bu sorunun açıklaması şu şekilde yapılabilir;

Patates bitkisinde iki tür glikoalkaloid bulunur. Bu maddeler genellikle en çok yapraklarda, çiçeklerde, gözlerde, yeşil kabukta ve filizlerde bulunur. Patatesin yenen kısmında ise çok az yer almaktadır. Böyle bir durumda patatesin filizlenmiş halde tüketilmesi az da olsa zehirlenme riski barındırıyor diyebiliriz.

Filizlenmiş Patates Zehirler Mi Patates Hangi Durumda Zehirler 1

Bu olayın detaylı açıklamasını ise şu şekilde yapalım.

Patates, solanin ve chaconine adı verilen ve her ikisi de doğal toksin olan iki çeşit glikoalkaloid içerir. Patateslerin ışığa maruz kalması klorofil ve glikoalkaloid oluşumunu büyük ölçüde artırır.

Gönül Dağı Yeni Oyuncu Kim? Yeni Gelenler Kimler? Konusu Nedir? Gönül Dağı Yeni Oyuncu Kim? Yeni Gelenler Kimler? Konusu Nedir?

Klorofil birçok bitkinin yeşil renginden sorumludur ve toksik değildir. Bununla birlikte, klorofilin yeşili, fazla glikoalkaloid olabileceğini bildiren bir belirteçtir.

Patates bitkisinin tamamı glikoalkaloid içerir, ancak en yüksek konsantrasyon yapraklarda, çiçeklerde, "gözlerde", yeşil kabukta ve filizlerde bulunur. En düşük konsantrasyon ise patatesin beyaz gövdesinde bulunur.

Patates bitkisinin glikoalkaloid içeriği, bitkiye fiziksel zarar verilmesi, düşük depolama sıcaklığı ve parlak ışıkta depolama ile artar. Patatesleri fırınlayarak, kaynatarak, kızartarak ve mikrodalgada pişirmek glikoalkaloidleri ortadan kaldırmaz. 

Filizlenmiş Patates Zehirler Mi Patates Hangi Durumda Zehirler 2

Patates hangi durumda zehirler?

Uzun süre depolarda bekletilen ve filizlenen patatesin solain zehirlenmesine yol açtığını ve yenmemesi gerektiğini öğrenmiş olduk. Bu durumlarda patates tüketmek sizi zehirleyebilir hatta çok daha ciddi olabilecek sağlık sorunlarına yol açabilir.

Patateslerden kaynaklanan glikoalkaloid toksisitesi, patatesleri sadece ihtiyacınız olduğu zaman satın alarak, serin ve kuru bir yerde saklayarak ve yemeden önce soyarak en aza indirilebilir.

Patates ve soğanı birlikte saklamayın çünkü soğandan çıkan gazlar patatesin filizlenmesini hızlandırabilir. Gıda kaynaklı her türlü hastalıktan kaçınmak için verilen tavsiye patatesler için de geçerlidir.

Filizlenmiş Patates Zehirler Mi Patates Hangi Durumda Zehirler 3

Filizlenmiş patateslerde filizlenmiş kısmı kesip diğer tarafını yemek gibi duruma kesinlikle girişmeyin filizlenen ya da filizlenmiş olduğundan şüphe duyduğunuz ürünleri hemen atın.

Patates zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olduk. Gelin birde bu konulara yakın sorulara cevap aramaya çalışalım...

Pişmiş patates zehirler mi?

Filizlenmiş patateslerde pişirmek patatesin glikoalkaloidleri öldürür mü sorusu sıklıkla soruluyor. Patatesi fırınlayarak, kaynatarak, kızartarak ve mikrodalgada  pişirmek glikoalkaloitleri ortadan kaldırmaz. Fakat patatesleri pişirmeden önce kabuğunun çıkarılması çiğ patatesteki glikoalkaloid içeriğini azaltabilir.

Filizlenmiş Patates Zehirler Mi Patates Hangi Durumda Zehirler 4

Pişirilen patatesler doğru şekilde saklanmadığı takdirde yine de zehirlenme şüphesi taşıyabiliyor. Pişirilen patatesler eğer buzdolabına konmaz ve oda sıcaklığında saklanırsa Clostridium botulinum oluşumuna neden olabiliyor. Bu madde ise botulzim zehirlenmesine yol açabilmektedir.